Καπνίσατε μαριχουάνα; Αυτή η νέα συσκευή θα το καταλάβει!
breathalyzer-1110x400

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή αλκοτέστ μέσω της αναπνοής είναι κάτι που χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρων, όμως το αλκοόλ δεν είναι η μόνη ουσία που μπορεί να επηρεάσει τη διαύγεια ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford δημιούργησαν μια νέα συσκευή ανάλυσης αναπνοής, το λεγόμενο «Potalyzer» που μέσω της αναπνοής μπορεί να αντιληφθεί αν ο οδηγός έχει κάνει χρήση μαριχουάνας. Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην νομιμοποίησή της, ωστόσο απαγορεύεται να οδηγείς έχοντας κάνει χρήση.

Το breathalyzer μπορεί να μετρήσει ακριβώς πόση ουσία THC (TetraHydroCannabinol/Τετραϋδροκανναβινόλη) υπάρχει στον οργανισμό. Η THC είναι η ουσία που διοχετεύεται στον οργανισμό όταν καπνίζεις μαριχουάνα και παραμένει εκεί για περίπου έναν μήνα.

Το «potalyzer» δημιουργήθηκε από τον Dr. Shan Wang και την ομάδα του, χρησιμοποιεί μαγνητικούς βιοαισθητήρες για την ανίχνευση μορίων THC που βρίσκονται στο σάλιο. Το δείγμα από το σάλιο θα αναμιχθεί με αντισώματα που δεσμεύονται σε μόρια THC και χρησιμοποιούνται ως δείκτες. Στη συνέχεια η συσκευή καθορίζει πόση Τετραϋδροκανναβινόλη υπάρχει στον οργανισμό.

Ουσιαστικά η Τετραϋδροκανναβινόλη παραμένει στον οργανισμό, αλλά αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, δεν επηρεάζεται η κρίση του οδηγού. Τα επιτρεπτά όρια θα πρέπει να οριστούν από τις αρχές.

 

 

techit.gr