Και οι Κρητικοί θα επιστρέψουν λεφτά επιδοτήσεων
elies ladi

Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον είναι χρήματα που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί. Ένα μεγάλο μέρος των ανακτήσεων αυτών προέρχεται από το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις του ο σημερινός υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαίωνε τους αγρότες ότι, όσο είναι αυτός υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να… τα επιστρέψουν!

Από το 2019 και όχι από φέτος θα ξεκινήσει την αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ (σε 4 ισόποσες δόσεις), που οφείλει η Ελλάδα προς την Ε.Ε., στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων. Ο κοινοτικός επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα γεωργίας Φιλ Χόγκαν επισήμανε ότι η διετής αυτή παράταση έρχεται από προηγούμενη που είχε δοθεί τον Ιούνιο του 2012, για έναρξη καταβολής από φέτος.

«Εκτιμώ ότι η Ε.Ε. είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω με γενναιοδωρία τα θέματα της χώρας. Δεν περιμένω να ρυθμιστούν οι οφειλές αύριο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην Ε.Ε. οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων», είπε ο κ. Χόγκαν από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε το Economist στη Θεσσαλονίκη.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει άριστη και στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη» (!)…

Για τη συνεργασία του με τον κοινοτικό επίτροπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ζητώντας «περισσότερη ευελιξία εκ μέρους της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά: «Συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε».

Τα μισά από αυτά προέρχονται από αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες αλλά και οι συνεταιρισμοί, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Όσο είμαι υπουργός»

Βέβαια, η επιστροφή των χρημάτων από το πακέτο Χατζηγάκη – με την Κρήτη ευτυχώς να μην είχε λάβει την περίοδο του 2009 σημαντικά ποσά από το περίφημο πακέτο – έχει θεσμοθετηθεί και από τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης, που κατέθεσε στη Βουλή ο σημερινός υπουργός την 1η Δεκεμβρίου του 2016.

Ήταν τότε που ο Βαγγέλης Αποστόλου για τις ανακτήσεις αποζημιώσεων από το πακέτο Χατζηγάκη είχε δηλώσει στη Βουλή κάτι εντελώς διαφορετικό, λέγοντας: «Όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπάρξουν ανακτήσεις»…
Από συνεταιρισμούς

Για το υπόλοιπο ποσό που οφείλει η Ελλάδα στην Ε.Ε., και το οποίο αφορά σε ανακτήσεις από Συνεταιρισμούς και άλλες αποζημιώσεις επί των ημερών του Αλέξανδρου Κοντού στο ίδιο υπουργείο, ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έκανε γνωστό ότι «το θέμα βρίσκεται επί τάπητος, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ξαφνικά ζητούνται από τις περισσότερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας (μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκονται και συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης) αποζημιώσεις προηγούμενων δεκαετιών, όπως της δεκαετίας του ’90 για παράδειγμα, για την απορρόφηση οινοσταφύλων και σταφίδας μετά από θεομηνία.

 

 

Πηγή