fragma3

Κι όμως, τι κι αν η λέξη που ακούγεται περισσότερο εδώ στην Κρήτη το τελευταίο 4μηνο είναι η λέξη λειψυδρία… Νερό υπάρχει! Και υπάρχει άφθονο, απλώς τα έχουμε κάνει “μούσκεμα” στη διαχείριση!

Για… “μύθο” της λειψυδρίας στην Κρήτη έκανε λόγο στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Γιώργο Σαχίνη ο γνωστός μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, που αποκάλυψε, βάσει βροχομετρικών στοιχείων, ότι το νησί ετησίως δέχεται τεράστιο όγκο νερού, ο οποίος επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών για τέσσερα με πέντε χρόνια και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψη και οι χιονοπτώσεις, ελλείψει σταθμών μέτρησης.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς όλους, ότι το πρόβλημα της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων δεν οφείλεται στην έλλειψη βροχών, όπως είναι η κοινή αίσθηση, αλλά οφείλεται στην κακή διαχείριση του νερού και την έλλειψη μέτρων εξοικονόμησης του πολύτιμου αγαθού.

Αναλυτικότερα, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Αντιθέσεις”, ο Μανόλης Λέκκας έδωσε μια τελείως διαφορετική διάσταση στο θέμα της ανεπάρκειας του νερού, καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι διανύουμε περίοδο λειψυδρίας, αφού στην Κρήτη κάθε χρόνο πέφτει τόση βροχή, ώστε το νερό φτάνει, όπως εξήγησε, για μια ολόκληρη 5ετία!

Το υδατικό πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά διαχειριστικό, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο οποίος τόνισε ότι το νερό της Κρήτης χάνεται, φέρνοντας στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την εξοικονόμηση και την καταπολέμηση της σπατάλης.

«Σε επίπεδο Κρήτης έχουμε 5.500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από βροχή τον χρόνο! Δηλαδή, αλήθεια, τι να συζητάμε τώρα για μια τέτοια ποσότητα; Είναι τεράστια! Από την ποσότητα αυτή των βροχών, το 50% χάνεται. Με βάση την απορροή, οδηγείται στη θάλασσα. Το υπόλοιπο 50% παγιδεύεται και προωθείται στον υπόγειο υδροφορέα.

Άρα θα πρέπει να υποθέσουμε, να εκτιμήσουμε ότι 2.500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού αποθηκεύονται στους υπόγειους υδροφορείς του νησιού μας.

Η ετήσια κατανάλωση νερού σε όλη την Κρήτη δεν ξεπερνά τους 450.000 τόνους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό απλά και πρακτικά; Πως το αποθεματικό νερού ενός μόνο έτους αντέχει για να καλύψει τις ανάγκες της Κρήτης για 4-5 χρόνια, ακόμα κι αν στα 4 με 5 χρόνια αυτά δε ρίξει ούτε σταγόνα στο νησί!», ανέφερε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Με βάση λοιπόν τα στοιχεία, δεν τίθεται θέμα λειψυδρίας ή ανεπάρκειας νερού. Πώς το έχουμε καταναλώσει το νερό που πέφτει από τις βροχές; Πώς εξαφανίζεται όλη αυτή η τεράστια ποσότητα; Πώς μιλάμε για λειψυδρία; Νερό υπάρχει. Απλώς κάπου δεν κάνουμε κάτι καλά σε επίπεδο διαχείρισης.

Ο Θεός μάς έχει χαρίσει έναν τόπο και ένα περιβάλλον εδώ στην Κρήτη όπου μας προσφέρονται τα πάντα. Όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά αυτά που μας παρέχονται. Κάπου πρέπει να κάτσουμε να βρούμε το λάθος. Και το πρώτιστο φυσικά είναι ο σεβασμός απέναντι στο αγαθό που λέγεται νερό»…

 

Περίοδος βροχερών ετών

Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μανόλης Λέκκας σε σχέση με τον όγκο των βροχοπτώσεων τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί μας.

Παρουσιάζοντας τον κύκλο του νερού στην Κρήτη από το 1960 έως σήμερα, ο γνωστός μετεωρολόγος απέδειξε ότι, παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα, διανύουμε βροχερά έτη εσχάτως και πως ακολουθεί η ξηρή περίοδος για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα.

«Από τα επίσημα στοιχεία των βροχοπτώσεων βλέπουμε ότι από το ’60 ως το ’85 υπερτερούν τα βροχερά έτη και πως τα ξηρά έτη ήταν πολύ λιγότερα. Ακολούθησε μια 20ετία όπου είχαμε το αντίστροφο. Τα ξηρά έτη ήταν περισσότερα από τα βροχερά.

Την τελευταία περίοδο, από το 2010 και μετά, τι βλέπουμε από τα στοιχεία των βροχοπτώσεων; Υπερτερούν και πάλι τα βροχερά έτη. Έχουμε δηλαδή βροχές. Δεν υπάρχει λειψυδρία όπως ακούμε. Αυτή είναι η καλή περίοδος, την οποία θα διαδεχθεί νέος κύκλος με ξηρά κατά βάση έτη, όπου πράγματι θα τεθεί ζήτημα λειψυδρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σε αυτόν τον καμβά, ο μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας είναι η εξισορρόπηση του ελλειμματικού ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης του νερού, που δυστυχώς ανακλά το έλλειμμα διαχείρισης και πολύ λιγότερο το έλλειμμα νερού.

 

Loading