Κλειστές από σήμερα οι τράπεζες σε όλη την Κρήτη, ουρές σε ΑΤΜ και βενζινάδικα! (pics)
atm feda-oures-atm
Συνεχίζονται με αυξητικές τάσεις οι ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ, μετά την απόφαση του Συμβούλιου Συστημικής Σταθερότητας να κλείσουν οι τράπεζες για έξι εργάσιμες μέρες!

Στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας θα μπει λουκέτο, τουλάχιστον, μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος! Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, το ανώτατο όριο θα φθάνει τα 60 ευρώ ημερησίως ανά κάρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημερα τα ΑΤΜ θα παραμείνουν κλειστά (προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τους περιορισμούς αναλήψεων) και θα ανοίξουν ξανά από την Τρίτη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις δεν άφησαν ατάραχους τους Κρητικούς, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου προσπαθούν να πιάσουν σειρά μπροστά από τα ΑΤΜ!

Οι ουρές είναι ακόμη μεγαλύτερες στα βενζινάδικα της μεγαλονήσου, με τους οδηγούς να σπεύδουν για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους!

Τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες παρείχε το βράδυ της Κυριακής, πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κλειστά ως τς 6 Ιουλίου και βλεπουμε…

Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αναμένεται να μείνουν κλειστές οι τράπεζες έπειτα από την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον για έξι εργάσιμες.

Τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα  ΑΤΜ, ενώ, γίνεται προσπάθεια να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα είτε το βράδυ της Δευτέρας είτε από το πρωί της Τρίτης.

Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι το όριο ανάληψης από τα μηχανήματα θα είναι 150 ευρώ, ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρότερο όριο, περίπου 60 ευρώ.

Ουρες στην Αθήνα

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για κλειστές τράπεζες και την επιβολή capital controls, επικράτησε πανικός σε όλη την Ελλάδα σε ΑΤΜ και βενζινάδικα.

Χιλιάδες πολίτες σε όλες τις πόλεις έσπευσαν μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να πάρουν χρήματα από ΑΤΜ στο… παρά πέντε της επιβολής των capital controls ώστε να περάσουν τις επόμενες ημέρες που θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

Ίδιο σκηνικό με τεράστιες ουρές και στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα αυτοκίνητα τους για τις επόμενες ημέρες. Ετσι δεκάδες αυτοκίνητα έκαναν ουρές πριν τα βενζινάδικα με την ελπίδα όταν φτάσουν να υπάρχει βενζίνη για να βάλουν.

Η δραματική Κυριακή της Ελλάδας

Χθες συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο και εισηγήθηκε μέτρα περιορισμού σε τράπεζες και κεφάλαια, τα οποία και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο είναι σε εξέλιξη, ενώ, αναζητείται η φόρμουλα με την οποία  θα  γίνει η επιβολή περιορισμών στις  τράπεζες.

Αυτή τη  στιγμή  ένα πιθανό σενάριο είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν αποκλείεται, τελικά  αυτό να  συμβεί με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και θα πάρει ΦΕΚ με… διαδικασίες εξπρές για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Τι λένε για τα καύσιμα

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια καυσίμων και κανονική λειτουργία των πρατηρίων δίνει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, με αποψινή δήλωση.

Ο κ. Στεργιούλης τονίζει συγκεκριμένα τα εξής:

1)Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ λειτουργούν κανονικά εξασφαλίζοντας πλήρως τις ανάγκες τις αγοράς.

2)Τα ΕΛΠΕ διατηρούν αποθέματα καυσίμων για πολλούς μήνες.

3)Είναι εξασφαλισμένη και η περαιτέρω προμήθεια των διυλιστηρίων μας με «αργό πετρέλαιο».

4)Τα πρατήρια καυσίμων ΕΚΟ και ΒΡ λειτουργούν κανονικά με απόλυτα εξασφαλισμένη την τροφοδοσία τους.

5)Οι πελάτες των πρατηρίων δύνανται, όπως πάντα, να εξυπηρετηθούν πληρώνοντας με κάθε νόμιμο τρόπο (μετρητά, κάρτες κ.λπ.).

Οτιδήποτε άλλο, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Η ζήτηση στην αγορά καυσίμων ήταν από χθες αυξημένη, ωστόσο όπως επισημαίνεται και από πηγές των εταιρειών εμπορίας αλλά και των βενζινοπωλών ο εφοδιασμός γίνεται κανονικά.

 

 

www.creteplus.gr