Fagoura-xeri

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κνίδωση την περασμένη εβδομάδα έφερε στο προσκήνιο τις «καντήλες» και τις «πετάλες», όπως αποκαλούν οι ασθενείς το χαρακτηριστικό εξάνθημα της το οποίο είθισται να εμφανίζεται  ξαφνικά, προκαλώντας συνήθως κνησμό (φαγούρα).

Αυτές οι δερματικές βλάβες, που πολλοί τις αποκαλούν και «κοκκινίλες» ή «φλούμπες» αλλά επιστημονικά λέγονται πομφοί, μοιάζουν με τα τσιμπήματα των κουνουπιών ή με το εξάνθημα που προκαλεί η επαφή του δέρματος με τη τσουκνίδα.

Το μέγεθός τους παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση (μπορεί να έχουν διάμετρο λίγα χιλιοστά ή να είναι τεράστιοι) και μερικές φορές συνενώνονται σε πλάκες που μπορεί να καλύψουν μεγάλα τμήματα του σώματος. Στο 20-40% των περιπτώσεων συνοδεύονται και από πρήξιμο (επιστημονικά λέγεται «αγγειοοίδημα»), το οποίο μπορεί να επιμείνει μετά την υποχώρηση του εξανθήματος.

Η κνίδωση είναι πολύ συνηθισμένη και μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Υπολογίζεται ότι το χαρακτηριστικό εξάνθημά της θα παρουσιάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του ποσοστό έως 24% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 1% θα ταλαιπωρείται από τη χρόνια μορφή της νόσου.

Δεν είναι αλλεργία

Όπως εξηγεί ο αλλεργιολόγος δρ Μιχαήλ Π. Μακρής, υπεύθυνος της Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Κλινικής Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αττικόν», η διάκριση της οξείας από την χρονία κνίδωση γίνεται με βάση το χρονικό ορόσημο των έξι εβδομάδων: όταν οι δερματικές βλάβες επιμένουν πέραν αυτών, η κνίδωση θεωρείται χρονία.

«Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι διαφοροποιεί πλήρως τόσο τη διαγνωστική μας σκέψη όσο και τους θεραπευτικούς χειρισμούς», λέει.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η κνίδωση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, η αλήθεια είναι πως μόνο η οξεία κνίδωση μπορεί να οφείλεται σε αυτήν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Αντιθέτως, το 30-50% των κρουσμάτων της είναι ιδιοπαθή, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας, ενώ από τα υπόλοιπα τα περισσότερα θα έχουν ως εκλυτικό παράγοντα κάποια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού.

Loading