voriza2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την αγωνία ζουν οι κάτοικοι των Βοριζίων στο Ηράκλειο Κρήτης το τελευταίο διάστημα, καθώς συνεχίζεται το ανησυχητικό γεωλογικό φαινόμενο, μετά την καταστροφή που υπέστη το χωριό, το οποίο θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης.

Όπως έγραψε το dreamfm.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) εδώ και μέρες ένα βουητό που ακούγεται από τα έγκατα της γης δεν τους αφήνει να ηρεμήσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται στενά. Ένα φαινόμενο το οποίο τη βραδιά της καταστροφής περιγράφηκε ως μια κατολίσθηση με τη μορφή λάβας, η οποία μετέφερε πολλούς τόνους λάσπης, «πνίγοντας» αυλές, σπίτια, αυτοκίνητα και οδικό δίκτυο.

Αν και για το ΙΓΜΕ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εντούτοις οι κάτοικοι δεν μπορούν να μην ανησυχούν, βλέποντας πως το βουνό συνεχίζει να είναι «ζωντανό».

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, με τον δήμαρχο Γιώργο Αρμουτάκη να είναι καθησυχαστικός, καθώς, όπως ανέφερε, επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που παρακολουθούν το φαινόμενο τονίζουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας στο zougla.gr o δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξή του. «Δεν είναι σίγουρο αυτήν τη στιγμή ότι πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο κατολισθήσεων, διότι σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή και το φαινόμενο θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά με ενόργανες μετρήσεις» τόνισε.

«Πρόκειται για μια κατολίσθηση κάποιων βράχων, η οποία προκάλεσε και κάποια ροή εδαφών» δήλωσε και ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια κλασική περίπτωση μικτού κατολισθητικού φαινομένου».

«Σχεδόν 4-5 χιλιάδες κυβικά λάσπης σκέπασαν μεγάλο μέρος του χωριού προερχόμενα από τον ορεινό όγκο, στη βάση του οποίου είναι χτισμένα τα Βορίζια. Μάλιστα, η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη λασποροή που βγήκε από σπηλαιώσεις του βουνού και το εξωτερικό περιβάλλον δημιούργησε και ατμούς, σαν να επρόκειτο για καυτό μείγμα» αναφέρουν στην τρισέλιδη έκθεσή τους οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ κάνοντας λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο υδραυλικής υπερφόρτισης λόγω της έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης στην περιοχή.

Η έκθεση που κρατήθηκε κλεισμένη σε συρτάρι επί 15 χρόνια

Αίσθηση προκαλεί μία -καλά κρυμμένη- έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην οποία αναφέρονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να έχει γίνει εκκένωση και μετεγκατάσταση του χωριού εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι επιστήμονες που είχαν παρακολουθήσει τη δραστηριότητα επί τρεις μήνες είχαν αναφέρει ότι εντόπισαν σπηλαιώδεις υπόγειες δεξαμενές που αναδίδουν αέρια και είναι ενεργές.

Loading