Κρύο, βροχές και χιόνια – Χαμηλό βαρομετρικό…Στην «κατάψυξη» θα παραμείνει για μία ακόμη ημέρα η χώρα
kairos xioni

Στην «κατάψυξη» θα παραμείνει για μία ακόμη ημέρα η χώρα, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι και σήμερα Δευτέρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, με τον υδράργυρο να πέφτει έως τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα πέσει χιονόνερο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα έχουμε στα ορεινά και ημιορεινά.

Παγετός θα επικρατήσει στα ηπειρωτικά της χώρας, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια αναμένεται να είναι ολικός.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού:

Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα σημειωθεί χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 (μείον 5) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και την Θράκη θα έχουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Μακεδονίας τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 (μείον 10) έως 7 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός παγετός (η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, στα νότια τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά βορείου 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις στα ανατολικά τοπικά αυξημένες με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Βελτιώνεται από την Τρίτη ο καιρός

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, οπότε και στα δυτικά θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά τοπικές χιονοπτώσεις, αρχικά στην κεντρική ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, αλλά και την Κρήτη.

Πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων αναμένεται στο Αιγαίο, ωστόσο θα υπάρξει βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 5 και σταδιακά στο Ιόνιο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στρεφόμενοι από το μεσημέρι και από τα βόρεια σε βόρειους, βορειοανατολικούς 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά. Παγετός, όμως, θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Από τα μέσα της εβδομάδας ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω βελτίωση, με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πηγή: real.gr