Λυράρης στην Κρήτη κατηγορείται για…. “πλαστές κοντυλιές” 245.000€
lirararis

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η υπόθεση με την απάτη ολκής σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται Κρητικός λυράρης.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισε χθες για να δικαστεί ένας 57χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να εξαπάτησε την ελληνική Πολιτεία, εισπράττοντας χρηματικό ποσό περίπου 245.000 ευρώ.

Συγκατηγορούμενη του 57χρονου είναι εξάλλου πρώην γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, η οποία φέρεται να τον βοηθούσε στις έκνομες πράξεις που του αποδίδονται.

Η πολύκροτη υπόθεση διαδραματίστηκε πριν από περίπου εννέα χρόνια, το 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 57χρονος μουσικός φέρεται να είχε προσκομίσει πλαστά εικονικά τιμολόγια στην εφορία, συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ. Μέσω των επίμαχων πλαστών τιμολογίων, ο κατηγορούμενος φέρεται να έλαβε ως επιστροφή φόρου από το κράτος χρηματικό ποσό περίπου 245.000 ευρώ.

Πώς έγινε ωστόσο – σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές – η κομπίνα;

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο 57χρονος κατέθετε τα εν λόγω τιμολόγια σε Αγροτικό Συνεταιρισμό χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου, γραμματέας του οποίου ήταν η συγκατηγορούμενή του.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος φέρεται να προσκόμιζε εικονικά τιμολόγια, τα οποία παρουσίαζαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε ανύπαρκτες – νομικά και φορολογικά – εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν γίνει ποτέ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, τα τιμολόγια είχαν συνταχθεί στο δικό του όνομα, και όχι μόνο… Ειδικότερα, κάποια από αυτά ήταν στο όνομα συγγενικών του προσώπων.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δε φέρεται να έμεινε μόνο εκεί: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποβλήθηκαν στην εφορία μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού και κάποια πλαστά τιμολόγια στα ονόματα κατοίκων διαφόρων χωριών της ηρακλειώτικης ενδοχώρας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι ουδέποτε υπέβαλαν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ.

Η δίκη ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Τόσο ο 57χρονος λυράρης, όσο και η πρώην γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου, βαρυνόμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες.

, ο μουσικός κατηγορείται για «φοροδιαφυγή διά της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση», για «απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με επιδιωχθέν όφελος και αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ», καθώς και για «πλαστογραφία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με επιδιωχθέν όφελος και αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ».

Όσον αφορά στη συγκατηγορούμενή του, αυτή κατηγορείται για άμεση συνέργεια στις πράξεις της απάτης και της πλαστογραφίας που αποδίδονται στον Κρητικό οργανοπαίκτη.

Στην πρώτη ημέρα της δίκης εξετάστηκαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου και διαβάστηκαν από την Έδρα τα αναγνωστέα έγγραφα της υπόθεσης. Εν συνεχεία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τρίτη 16 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 57χρονου, ο οποίος ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Έδρας τα άτομα τα ονόματα των οποίων φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους σε εικονικά τιμολόγια. Τα εν λόγω άτομα αναμένονται να καταθέσουν στο Δικαστήριο για την υπόθεση κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, την Τρίτη 16 Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος