• 29 Μαΐου, 2024

Breaking News :

Vinkmag ad

Λιβυκός στρατός: Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Araevo» που βομβαρδίστηκε στη Ντέρνα μετέφερε Ισλαμιστές

Vinkmag ad

Το πλοίο ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίων

Δύο ναυτικοί, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν μετά την επίθεση της λιβυκής αεροπορίας στο πλοίο της Aegean Shipping Enterprises Company δύο μίλια από το λιμάνι της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του βομβαρδισμού του δεξαμενοπλοίου «Araevo» της ελληνικής εταιρείας Aegean Shipping Enterprises Company στο λιμάνι της Ντέρνα στη Λιβύη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ναυτικών, μεταξύ των οποίων ενός Έλληνα. ploio

Εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο μετέφερε Ισλαμιστές μαχητές στη Ντέρνα. «Είχαμε προειδοποιήσει το πλοίο να μην μπει στο λιμάνι χωρίς άδεια. Οι κινήσεις του ήταν ύποπτες» είπε ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού Αχμέντ Μεσμάρι. Η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου αρνείται τις κατηγορίες λέγοντας ότι το πλοίο μετέφερε καύσιμα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ότι οι αρχές ήταν ενημερωμένες. Ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού λοχαγός Αχμέντ Μεσμάρι είπε ότι στοχοποίησαν το δεξαμενόπλοιο «Araevo» επειδή δεν δέχθηκε να ερευνηθεί πριν εισέλθει στο λιμάνι της Ντέρνα. Τόνισε δε ότι την τελευταία στιγμή το δεξαμενόπλοιο άλλαξε δρομολόγιο και εισήλθε σε στρατιωτική ζώνη. «Ζητήσαμε από το πλοίο να σταματήσει, αυτό όμως έκλεισε όλα του τα φώτα και δεν απαντούσε κανείς από μέσα. Έτσι αναγκαστήκαμε να το χτυπήσουμε. Το βομβαρδίσαμε δύο φορές» δήλωσε ο λοχαγός Μεσμάρι.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης λέει ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 13.000 τόνους καυσίμων και ότι δέχθηκε επίθεση πριν καν μπει στο λιμάνι της Ντέρνα. Η εταιρεία δεν σχολίασε τις κατηγορίες του λιβυκού στρατού, αλλά υπογράμμισε ότι το συμβάν θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη μεταφορά καυσίμων από λιβυκά λιμάνια.

Το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Araevo», δέχθηκε αεροπορική επίθεση από αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορίας στις 4 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:30, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο σε απόσταση δύο μιλίων από τον λιμένα της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη.

Το πλοίο, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Aegean Shipping Enterprises Company, ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία «National Oil Corporation» (NOC) και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Μέρσα Ελ Μπέρκα –  Ντέρνα, χωρίς προβλήματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη ελέγχεται από Ισλαμιστές μαχητές και ο λιβυκός στρατός έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον τους τον προηγούμενο χρόνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη» την επίθεση του λιβυκού στρατού που προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διευκολυνθεί ο άμεσος επαναπατρισμός της σορού του Έλληνα ναυτικού.

Loading

  Read Previous

  Σοκ στην Αλβανία: Τρεις νεαροί κακοποίησαν σεξουαλικά 17χρονη μέσα σε νοσοκομείο!

  Read Next

  Κρητικός καθηγητής βρέθηκε δολοφονημένος στη στάση!

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular