Μαρία Πετρακογιώργη:Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Petrakogiorgi_468_296_s

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μία ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία του περιβάλλοντος για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, αλλά και μία ημέρα γιορτής για ότι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του.

 

Στόχος όλων μας είναι παρά τις δυσκολίες, να επιτευχθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και να επαναπροσδιορίσουμε στο χώρο που ζούμε, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον. Οφείλουμε όλοι μας άμεσα, να αντιληφθούμε το πρόβλημα και να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στο περιβάλλον, γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο και επιφέρουν ραγδαίες κλιματικές αλλαγές με δυσμενείς συνέπειες για την ανθρωπότητα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δραστηριοποιηθούμε έγκαιρα με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο αποκτώντας νέες καθημερινές συνήθειας φιλικές προς αυτό.

 

Ο Δήμος Φαιστού συμμετέχει ενεργά, έχοντας υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο, σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ως Δημοτική Αρχή αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε μπροστά σ’ ένα περιβάλλον δύσκολο να θέτουμε σε προτεραιότητα, ζητήματα για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση του οικιστικού ιστού και του αστικού και υπεραστικού περιβάλλοντος, σε όλες τις εκφάνσεις των δράσεων μας.  Οι τοπικές κοινωνίες,  όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει, να συμμετέχουν ενεργά στις σχετικές πολιτικές, στα έργα και σ’ όλες τις συναφείς δραστηριότητες.

Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την επικείμενη εναπόθεση χημικών στις θάλασσές μας, ο Δήμος Φαιστού, εκφράζει την πλήρη αντίθεση του σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

 

Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη.

 

Οι δε επιπτώσεις αυτές δύναται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής με κίνδυνο να πληγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας. Είναι απαραίτητο να ενωθούμε και να αγωνιστούμε ακόμα με μεγαλύτερη ένταση για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος που τόσο εύκολα ορισμένοι διαπραγματεύονται