Matala Beach Festival 2013 – Earth Village – workshops & activities – εργαστήρια & δραστηριότητες/Dream Fm
Πλούσιες θα είναι και φέτος οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Matala Beach Festival 2013, εκτός των προγραμματισμένων 40 μουσικών σχημάτων που θα
συμμετέχουν. Τα εργαστήρια του Earth Village είναι σχεδιασμένα και επιλεγμένα με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών ώστε να οξύνουν το πνεύμα και το νου των συμμετεχόντων. Είναι κατά κόρων διαδραστικά και προκαλούν εσωτερικές διαδικασίες που συντελούν στην ανάπτυξη του ατόμου. Αυτό που γιορτάζουμε στο Matala Beach Festival εκτός από τη μουσική, την ξεγνοιασιά και την ελευθερία είναι και οι πανανθρώπινες αξίες της αμφισβήτησης της πεπατημένης, της πρόκλησης, της επαφής με τη μητέρα γη, της συνειδητοποίησης του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, της ελευθερίας έκφρασης, της ελεύθερης διάδρασης…. Αξίες που οι χίπις πολύ καλά γνώριζαν και εξερευνούσαν αδιάλειπτα στις κοινότητές τους.
Στα χνάρια τους λοιπόν, το Earth Village, γίνεται ένας χώρος δημιουργίας, σύμπνοιας και χαρούμενης διάδρασης όπου το παλιό και το νέο γίνονται ένα και η φαντασία αλληλεπιδρά με την πραγματικότητα.

Τα εργαστήρια επιμελείται η διαδραστική ομάδα καλλιτεχνικών και πολιτισμικών δράσεων Ψυχεδελικός Λογισμός (Psychedelic Reflection) σε συνεργασία με τους Frantic Freaks team, που φέτος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Παράσταση:
Μουσικοθεατρική παράσταση – Η ιστορία της Capoeira
Μια συνεργασία 4 σχολών της Κρήτης Acapoeira + Cordao De Ouro (Ηράκλειο, Groupo Jacobina Arte Ιεράπετρα, Σχολή Capoeira Σητείας φέρνουν στο Matala Beach Festival μια καταπληκτική σύντομη παράσταση μέσα από την οποία θα κάνουν γνωστή την ιστορία αυτής της τέχνης που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στο νησί μας. Η τέχνη της Καποέιρας έρχεται από τη Βραζιλία και είναι μια πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορό, μουσική και έντονη αεροβική γυμναστική. Το Σάββατο το βράδυ λοιπόν, στο χώρο του Earth Village, σας καλούμε να γίνεται θεατές σε αυτή τη μοναδική προσπάθεια και καρπό συνεργασίας των σχολών Καποειρα του νησιού.

Δράση:
Couchsurfers στο Matala Beach Festival
Μια φορά κι έναν καιρό ένας Αμερικανός από τη Βοστόνη αποφάσισε να επισκεφθεί την Ισλανδία. Θέλησε όμως να αποφύγει το ξενοδοχείο, από τη μία λόγω οικονομικής δυσπραγίας, από την άλλη επειδή ήθελε να γνωρίσει το Ρέικιαβικ, όχι απλώς ως τουρίστας. Είχε την ιδέα να στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα, σε 1500 φοιτητές του πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ ζητώντας φιλοξενία, λίγο χώρο στον καναπέ τους. Προς μεγάλη του έκπληξη δέχτηκε περί τις 150 θετικές απαντήσεις. Οι φοιτητές φάνηκαν πολύ πρόθυμοι να τον φιλοξενήσουν. Απέκτησε μια απίστευτη εμπειρία γνωρίζοντας καινούργιους ανθρώπους, νοοτροπία, κουλτούρα και έζησε σαν ντόπιος για μερικές εβδομάδες.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του, του φάνηκε άδικο να μην μπορούν και άλλοι ταξιδιώτες να ζήσουν κάτι παρόμοιο. Αποφάσισε, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο φιλοξενίας, που σήμερα αριθμεί 1,6 εκατ. μέλη σε 234 χώρες και πλέον είναι γνωστό με τον όρο Couchsurfing.

Οι Couchsurfers ορίζουν περιστασιακά συναντήσεις με άτομα του κινήματος για να έρθουν σε επαφή, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να γνωριστούν. Μια τέτοια συνάντηση γίνεται φέτος στο Matala Beach Festival για να ανταλάξουμε εμπειρίες από τις περιπέτειες και τις φιλοξενείες. Οι συναντήσεις θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή απόγευμα.
Περισσότερες πληροφορίες στο δημιουργικό στέκι του Earth Village κατά τη δειάρκεια του φεστιβάλ.

Παιδικός σταθμός
Μέσα στις δραστηριότητες του Earth Village είναι και η προσφορά μικρού παιδικού σταθμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον, παιδιά από 2.5 έως 6 -7 ετών. Οι υπηρεσία προσφέρεται για 2€ την ώρα και υποστηρίζεται από 2 επαγγελματίες παιδαγωγούς που θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά για όση ώρα χρειαστεί. Η δραστηριότητα θα είναι διαθέσιμη καθημερινά από τις 12:00 ως τις 20:00.

Εργαστήρια:

Εργαστήρι “Φτιάχνω ένα τίπι”
Τα Τίπις είναι οι παραδοσιακές κωνικές σκηνές των νομάδων ινδιάνων της Αμερικής. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν ένα ινδιάνικο τίπι με καλάμια και λινάτσα. Το εργαστήρι θα γίνει την Παρασκευή από τις 15:00 – 20:00 από το Βασίλη το Γιώργο και το Νίκο.

Εργαστήρι Hair wraps
Η Στεφανία μας μαθαίνει να πλέκουμε πολύχρωμα κοτσιδάκια από κλωστές για τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας πολύχρωμες κλωστές, χάντρες, κοχύλια κ.α. πλέκουμε κοτσιδάκια και φτιάχνουμε απίθανους συνδυασμούς για να διακοσμήσουμε τα μαλλιά μας. Το εργαστήρι θα γίνει το Σάββατο από τις 15:00 – 17:00.

Εργαστήρι Μακραμέ
Χρησιμοποιώντας κλωστές σχοινάκια και λογής λογής υλικά (χάντρες, κοχύλια, πέτρες, ξυλαράκια) φτιάχνουμε και πλέκουμε διακοσμητικά με την τεχνική του μακραμέ. Το μακραμέ είναι μια τέχνη «πλεξίματος» διακοσμητικών κόμπων χωρίς να χρησιμοποιούνται βελόνες ή βελονάκια.

Μακραμέ στα αραβικά σημαίνει «περιθώριο». Η τέχνη του μακραμέ μας πάει στον 13ο αιώνα όταν οι άραβες υφαντές άρχισαν να δένουν τις άκρες των νημάτων που περίσσευαν όταν ύφαιναν τα υφάσματα τους. Η τεχνική αυτή μεταφέρθηκε με τους Μαυριτανούς στην Ιταλία και την Γαλλία τον 14ο και 15ο αιώνα. Με την τεχνική αυτή διακοσμούσαν τα εκκλησιαστικά άμφια και την Αγία Τράπεζα. Το μακραμέ έγινε δημοφιλές στην Βρετανία κατά την διάρκεια του 19ο αιώνα.
Με το πέρασμα των χρόνων η τεχνική αυτή «ξεχάστηκε». Ξαναζωντάνεψε με το κίνημα των χίπις την δεκαετία του 60 . Σήμερα έχει μεγάλη δημοτικότητα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών.
Το εργαστήρι Μακραμέ θα λειτουργήσει την Κυριακή 10:00 – 14:00.

Εργαστήρι με παιχνίδια από ξύλο και μουσικά όργανα από καλάμι
Φτιάχνουμε παιχνίδια από φυσικά υλικά (ξύλα, κλαδιά, καλάμια, κλωστές, χαρτί, κ.α.) και μουσικά όργανα από καλάμια. Ο Γιώργος, ένας ταλαντούχος τεχνίτης και μουσικός, βοηθάει τα παιδιά να φτιάξουν αυλούς, δίαυλους, φλογέρες, πολύαυλους, φαμπιόλια , σφυρίχτρες και διάφορα ιδιόφωνα.
Εργαστήρι πηλού
Τα παράλια του κόλπου της Μεσσαράς είναι ένα καταφύγιο για πολλές χελώνες που εναποθέτουν τα αυγά τους κάθε χρόνο και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πως μπορούμε να προστατεύουμε αυτούς τους χώρους αλλά και τη θάλασσα στην οποία ζουν.
Σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, δημιουργούμε και σας καλούμε να συμμετάσχετε στο εργαστήρι πηλού όπου πάνω σε μια πλατφόρμα θα κατασκευάσουμε μια ρεαλιστική αναπαράσταση χελώνας με τα χελωνάκια της στην άμμο. Θα φτιάξουμε φωλιές με τα προστατευτικά τους, ταμπελίτσες από πηλό και άλλα αντικείμενα και το έργο θα παραμείνει να κοσμεί το περίπτερο πληροφόρησης του Αρχέλων στα Μάταλα.

Εργαστήρι ζωγραφικής
Σε αυτό το χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με αρκετά μέσα και να διακοσμήσουν το σώμα τους με φιλικές προς το δέρμα τέμπερες αποτυπώνοντας συνθήματα,φράσεις, σκέψεις..
Εργαστήρι μαγειρικής
Στο εργαστήρι μας φέτος θα αναβιώσουμε την παρασκευή του άζυμου ψωμιού, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό, παρά μόνο με αλεύρι και νερό. Το άζυμο ψωμί, είναι το πιο αρχαίο ψωμί. Οι γιαγιάδες μας έψηναν πίτες από αλεύρι και νερό, σε μεταλλικές ή πέτρινες, ευθείες ή καμπυλωτές ,επιφάνειες που τις έλεγαν σάτσι ή τσερέπι και τις ζέσταιναν πάνω στη πυροστιά (τρίγωνο στήριγμα) του τζακιού.
Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να συνοδεύσει το ρύζι και τους ρεβυθοκεφτέδες μας αλλά και σαν γλυκιά τηγανίτα και θα το γαρνίρουμε με κρητικό θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.

Εργαστήρι μουσικής και οργανοποιίας
Φέτος στο εργαστήρι μουσικής θα φτιάξουμε και όργανα και συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με το μονόχορδο. Ο Πυθαγόρας, χρησιμοποιούσε το μονόχορδο για να διδάσκει τους μαθητές του μαθηματικά, μουσική και φιλοσοφία. Εμείς θα φτιάξουμε διάφορες μοντέρνες παραλλαγές του μονόχορδου που σήμερα είναι περισσότερο γνωστό ως Diddley bow και χρησιμοποιείται αρκετά από Αφρικανούς και Αμερικάνους του νότου.
Το Diddley bow έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της blues μουσικής και παίζεται σήμερα από αρκετούς επιφανείς μουσικούς όπως παίζεται μια slide κιθάρα.
Θα έχει ενδιαφέρον επίσης και η διαδραστική μουσική σύνθεση που σχεδιάζει ο μαέστρος Frans de-Leuw, (αναπληρωτής διευθυντής της μουσικής εκπαίδευσης και της φιλαρμονικής ορχήστρας της βασιλικής αεροπορίας της Αγγλίας, ) με συστατικά τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων και τις γνώσεις του, για να προσφέρει μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία στο τέλος κάθε δημιουργικής μέρας.
Εργαστήρι-Διαγωνισμός φρουτογλυπτού σε καρπούζι
Ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα της Κρήτης, το καρπούζι, γίνεται το μέσο πάνω στο οποίο οι επίδοξοι γλύπτες θα εκφράσουν τις ιδέες τους. Μόνο όριο η φαντασία, το ταλέντο και η διάθεση, και το γνώριμό μας φρούτο μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα καταπληκτικό έργο τέχνης.
Οι συνδυασμοί των χρωμάτων του καρπουζιού (πράσινο, κόκκινο και άσπρο) είναι ατελείωτοι και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά θαυμάσιο.
Πρόκειται για μια πολύ ωραία δραστηριότητα που θα μας διασκεδάσει αλλά και θα μας δροσίσει, καθώς μετά το πέρας του εργαστηρίου θα κατασπαράξουμε τα λαχταριστά καρπουζάκια.
Πάρτε ιδέες λοιπόν και ελάτε προετοιμασμένοι για ξέφρενη δημιουργία.

Εργαστήρι τσίρκου
Το τσίρκο, τα ακροβατικά, η δοκιμασία των αισθήσεων, η υπέρβαση του φόβου και η καλλιέργεια αντανακλαστικών και δεξιοτήτων είναι τα συστατικά του εργαστηρίου ετούτου.
Φέτος εκτός από τους κρίκους τις αλυσίδες και τις κορίνες, θα έχουμε πολλά ζευγάρια ξυλοπόδαρα και ιμάντες ισορροπίας, γνωστοί και ως slacklines. Τοποθετημένοι στην άμμο για αποφυγή τραυματισμού, οι slacklines θα είναι μια σκληρή μα απολαυστική και διασκεδαστική δοκιμασία για τους μικρούς και μεγάλους τολμηρούς φίλους μας.

Εργαστήρι Yoga
Η Γιόγκα ε’ιναι ένας τρόπος σωματικής και πνευματικής άσκησης. Πιο αποτελεσματική από κάθε άλλο σύστημα, για τη βελτίωση της ευλυγισίας, του μυϊκού τόνου, της αντοχής, της σωματικής στάσης. Μέθοδος πρόληψης και αυτοθεραπείας. Τονώνει την κυκλοφορία, την άμυνα και την αναρρωτική ικανότητα και αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, την ευεξία και τη δημιουργικότητα. Ο καθένας μπορεί να πάρει από τη Γιόγκα ότι χρειάζεται. Ωφελεί τους πάντες, άσχετα από ηλικία, φυσική κατάσταση, σωματικές ικανότητες και επίπεδο ευλυγισίας.

Ο Marco Canale εκπαιδευτής στη Hatha Yoga, θα μοιράσει τη γνώση του και τις εμπειρίες του σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαστήρι της Γιόγκα. Το εργαστήρι θα γίνεται γύρω στις 18:00 – 19:00 το απόγευμα και θα είναι καθημερινό με διάρκεια 90 λεπτών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς ώρες και το μέρος, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην τέντα με τις δραστηριότητες της ομάδας μας.

Εργαστήρι Capoeira
Μαθητές και δάσκαλοι από τις σχολές της Κρήτης Acapoeira και Cordao De Ouro (Ηράκλειο), Groupo Jacobina Arte (Ιεράπετρα), και Σχολή Capoeira Σητείας θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια Capoeira τα απογεύματα του Σαββάτου της Κυριακής και της Δευτέρας διάρκειας μιάμισης ώρας. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε στην τέντα της διαδραστικής ομάδας Psychedelic Reflection.

Ο Δήμος Φαιστού και οι συνδιοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κρήτης, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού κι έχει δωρεάν είσοδο σε όλες τις συναυλίες και τις περισσότερες δραστηριότητες του.matala10613