Τιμές αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ Τυμπακίου 10/9/2024
Κάτω από το κατώφλι, σχεδόν 1,50 μέτρο
“3. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο
4. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
5. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
6. Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη“.
Παρατηρούμε από το 3 ότι δεν υπάρχει το στενό άνοιγμα που υποθέσαμε ότι οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.
Επίσης φαίνεται ότι απομένει 1,5 μέτρο περίπου για την πλήρη αποχωμάτωση του χώρου. Παραμένει βέβαια η απορία τι είδους είναι το τελικό δάπεδο του θαλάμου Θ3.
Το σημαντικό από την ανακοίνωση αυτή αποτελεί το υπ’αριθμόν 5 σημείο όπου αναφέρεται ότι κάτω από τους πωρόλιθους βρέθηκαν το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας (από προηγούμενη ανακοίνωση), μέρος του λαιμού της δεύτερης Σφίγγας, τμήματα των φτερών των Σφιγγών και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δεύτερου θαλάμου.
Τα ευρήματα αυτά καθ΄’εαυτά αποδεικνύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί και ότι έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα για ειδικούς λόγους που κατά την άποψη μας ήταν συμβολικοί ή/και αποτροπαϊκοί.
Η ερμηνεία που δίνει η κα Μενδώνη ενώ ως προς το ένα σκέλος της είναι αληθής : “υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση” στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι λάθος μιας και η ανθρώπινη παρέμβαση δεν σημαίνει κατ’ανάγκην τυμβωρυχία αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος τελετουργικού.
Συγκεκριμένα η κα Μενδώνη είπε : “Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί” (http://www.enikos.gr/society/273504,Amfipolh-To_mysthrio_me_to_dapedo_sfrag.html)
Κατά την άποψη μας το γεγονός ότι βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το οποίο αποτελείτο από “φτωχούς” πωρόλιθους, σε αντίθεση με τους πολυτελείς διαδρόμους των προηγουμένων θαλάμων, ενισχύει την άποψη ότι το σημείο εκείνο αποτελεί κάποιου είδους αποθέτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για καθαρά τελετουργικούς σκοπούς και ο οποίος αποτελεί το πρόθυρο του κυρίως τάφου, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται από κάτω.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι τυμβωρύχοι ήταν τόσο καθυστερημένοι ώστε να κουβαλήσουν το κεφάλι της Σφίγγας, τα φτερά και τμήμα του ψηφιδωτού στον τρίτο θάλαμο και να τα παρατήσουν εκεί, δηλαδή προς τα μέσα αντί να τα πάνε προς τα έξω. Άλλωστε φαίνεται ότι δεν λείπει τίποτα από τα ευρήματα που είχε θεωρηθεί ότι άρπαξαν οι τυμβωρύχοι.
Σύμφωνα δε με την υπόθεση μας δεν ανεμένοντο σημαντικά ευρήματα διότι καθώς ο χώρος Θ3 αλληγορεί το νοητό και δεδομένου ότι στο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές είναι ίσως
αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.Αλλωστε στον χώρο αυτό κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα το οποίο είναι σύμβολο του νοητού.” (βλέπε : [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 14/9/2014] )
Ο τρίτος θάλαμος είναι πολύ μικρός και “γυμνός” για να αποτελεί τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, ακόμα και αν είχε συλληθεί θα υπήρχαν ευρήματα. Και φυσικά αποκλείεται ένας νεκρικός θάλαμος να επιχωματώνεται.
Που λοιπόν είναι ο νεκρικός θάλαμος ; Προφανώς από κάτω!
“Αλλωστε και η κα Μενδώνη δεν αποκλείει το στρώμα πωρολίθων να αποτελεί δάπεδο σφράγισης:
“Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη”
Είναι ενδιαφέρον το συμπέρασμα που καταλήγει η κα Παλιαδέλη, Διευθύντρια των Ανασκαφών της Βεργίνας, η οποία αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευπρόσωπη παρουσία αρχαιολόγου στα ΜΜΕ, η οποία όμως θεωρεί ότι η απόθεση αυτή αποτελεί πράξη εναγισμού, κάθαρσης, για τυχόν βεβήλωση/σύληση που είχε συμβεί.
Αξίζει να την ακούσουμε :
¨Ετσι λοιπόν, όπως είχαμε υποθέσει από τις 10/9/2014 (βλέπε : ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ; ) :
“Αν όμως το ταφικό μνημείο έχει μόνο τρεις χώρους και οι τρεις χώροι είναι γεμάτοι με χώμα μέχρι το μέγιστο ύψος της θόλου, τότε τίθεται το ερώτημα : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΩΣ ΤΑΦΟΣ;
Κάνω την υπόθεση ότι η είσοδος του κυρίως τάφου είναι στο δάπεδο του Θ3 όπου πρέπει να υπάρχει άνοιγμα που να οδηγεί σε κάποιο κατώτερο επίπεδο όπου και βρίσκεται πλέον ο κυρίως τάφος!
Το φαντάζομαι ως μια σκάλα ίδια περίπου με την σκάλα με τα 13 σκαλοπάτια που υπήρχε στην είσοδο των Σφιγγών“.
Ενώ στις 12/9/2014 στην ανάρτηση ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ είχαμε υποθέσει ότι :
“Φαίνεται ότι ο χώρος Θ3 είναι και αυτός γεμάτος χώμα.
Άρα μάλλον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε τα σκαλάκια που πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου (Θ3) στον κάτω όροφο.
Υποθέτω ότι ο τρίτος διαφραγματικός τοίχος Τ2 δεν έχει ούτε αυτός θύρα, όλος ο πρώτος όροφος είναι προθάλαμος.
Πολύ πιθανόν να δούμε την ίδια εικόνα με την είσοδο στην είσοδο των Σφιγγών.
Δηλαδή σκαλιά που κατεβαίνουν, τοίχος σφράγισης που όμως σε αυτήν την περίπτωση από πίσω του θα υπάρχει ερμητικά κλειστή θύρα.
Και τώρα αρχίζει η πραγματική ανασκαφή…….”
Όπως δε έχουμε εξηγήσει από τις 3/10/2014 στην ανάρτηση ΓΙΑΤΙ Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΗΤΟΣ όλη αυτή η αναστάτωση στον τρίτο θάλαμο έχει προκύψει λόγω σεισμού και όχι φυσικά από σύληση.
Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού του δευτέρου θαλάμου, η έλλειψη του οποίου έχει θεωρηθεί από την ανασκαφική ομάδα ότι δεν έχει προκύψει από φυσική διεργασία αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση.
Αν παρατηρήσουμε το κομμάτι που λείπει ουσιαστικά είναι μέρος του τροχού του άρματος του Πλούτωνα και του ενός ίππου, δηλαδή των κινητηρίων “οργάνων” του Αδη. Το γεγονός ότι κομμάτια του βρέθηκαν στον αποθέτη του τρίτου θαλάμου, κάτω από τους πωρόλιθους, μαζί με το κεφάλι της Σφίγγας υποδεικνύει ίσως ότι αποτελεί μέρος του τελετουργικού που έχει ακολουθηθεί και το οποίο, για την περίπτωση του ψηφιδωτού αποτελεί αλληγορία της λήξης του τροχού των επαναγεννήσεων αφαιρώντας από τον Άδη τα όργανα με τα οποία θα ξαναπήγαινε το νεκρό στον άλλο κόσμο.
Δηλαδή η αφαίρεση του από το ψηφιδωτό και η απόθεση του στον θάλαμο Θ3 ίσως υποδηλώνει την λήξη του κύκλου των επαναγεννήσεων και ουσιαστικά την θεοποίηση του νεκρού, πράγμα που συνάδει με τον ευρύτερο συμβολισμό του ψηφιδωτού και των αποκομμένων κεφαλών των Σφιγγών, όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις. (βλέπε : Η ΣΦΙΓΓΑ ΜΙΛΗΣΕ- Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΩΘΕΙ και ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ) κατά το Ορφικό : “κύκλου ταν λήξαι και αναπνεύσαι κακότητος”.
(Θα μπορούσαμε εδώ να παραλληλίσουμε την Βουδδιστική πρακτική κατασκευής της Mandala (μιας συμμετρικής και πλήρη κάλλους αποτύπωσης του κόσμου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της την καταστροφή της ως αλληγορία του εναλλασσόμενου κόσμου και της ματαιότητας που τον διέπει.)
Σημειώνουμε επίσης ότι από το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το ΥΠΠΟ από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού φαίνεται ότι και με κανονικό φωτισμό, το ένα μάτι του αλόγου είναι πράγματι μπλε, που επιβεβαιώνει την υποτεθείσα σημειολογική αποκωδικοποίηση του ψηφιδωτού σε προηγούμενη αναρτηση.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε τα εξής :
– Ο θάλαμος Θ3 έχει υποστεί διαταραχή λόγω σεισμού και όχι λόγω σύλησης.
– Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν βρέθηκαν κάτω από στρώμα πωρολίθων που ουσιαστικά αποτελούσε αποθέτη για λόγους τελετουργικούς.
– Η τοποθέτηση τους εκεί όπως και η αφαίρεση του κεντρικού τμήματος του ψηφιδωτού ορθά ερμηνεύεται ότι προέκυψαν από ανθρώπινη παρέμβαση, το συμπέρασμα όμως είναι ότι η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση ενετάσσετο στα πλαίσια ενός τελετουργικού και όχι λόγω σύλησης.
– Αν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή τότε και η σφράγιση του τάφου έγινε αμέσως μετά την ταφή, όπως έχουμε υποθέσει από την αρχή, και ενετάσσετο στο ευρύτερο σχέδιο του κατασκευαστή του τάφου. Δηλαδή το συμπέρασμα 6 του ΥΠΠΟ είναι λάθος. Άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΠΟ λέγει “πιθανότατα” και το τελικό συμπέρασμα το αφήνει για συστηματική μελέτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την μοναδική μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου Θ2 και η οποία κατά την άποψη μας ενετάσσετο στα σχέδια σφράγισης του τάφου.
– Αναμένεται μετά την αφαίρεση του χώματος του δαπέδου του τρίτου θαλάμου να υπάρξει ίσως νέο στρώμα πωρόλιθων που να αποτελούν έναν νέο τοίχο σφράγισης πίσω από τον οποίο να υπάρχει η ερμητικά κλειστή πόρτα του κυρίως τάφου.
Άλλωστε μόνον 1,5 μέτρα χώματος έχουν απομείνει και η υπόθεση μας θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί.
Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!