Μεγάλη προσοχή: Η ύπουλη και αθόρυβη νόσος που οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο
domatio nosokomiou

Είναι μια αθόρυβη νόσος που όμως αφορά σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, 5 στους 100 μεσήλικες άνδρες και 3 στις 100 γυναίκες πάσχουν από υπνική άπνοια, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται στην 3η ηλικία.

Δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων που δεν έχουν ακόμα διαγνωσθεί με τη νόσο και αγνοούν την αιτία του κακού, όμως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αιφνίδιο θάνατο!

Η άπνοια ύπνου δρα ύπουλα και αθόρυβα, όμως προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ασθενών. Ο πάσχων από υπνική άπνοια έχει 7 φορές υψηλότερη πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, είναι 4 φορές πιο επιρρεπής σε εγκεφαλικό, και 3 φορές σε καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είναι συχνή και η παράλληλη εμφάνιση υπέρτασης, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καλλέργη, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Η ασθένεια αυτή είναι γένους αρσενικού, προκαλεί μάλιστα και στυτική δυσλειτουργία, όμως από την εμμηνόπαυση και μετά αυξάνονται τα ποσοστά προσβολής και των γυναικών από υπνική άπνοια.

Συνήθως ο σύντροφος καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει και αν μετά από ροχαλητό, υπάρχει μια παύση 10 δευτερολέπτων στην αναπνοή, τότε διαγιγνώσκεται το σύνδρομο άπνοιας ύπνου.
Το εργαστήρι ύπνου του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Στο εργαστήρι ύπνου του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο ασθενής καλωδιώνεται με ηλεκτρόδια και κοιμάται μια νύχτα επί τόπου και υπό το άγρυπνο βλέμμα νοσηλευτή που παρακολουθεί από τον υπολογιστή στο διπλανό θάλαμο την αναπνοή του ασθενή.

Εάν επιβεβαιωθεί το επόμενο πρωί, η υποψία υπνικής άπνοιας, τότε χορηγείται βοηθητική μάσκα αναπνοής στον ύπνο, εκ στόματος ή μύτης και κυριολεκτικά στο εξής ο πάσχων, ξυπνά… ως άλλος άνθρωπος!

Οι ασφαλισμένοι ασθενείς και αφού επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να πάσχουν από άπνοια ύπνου, μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπως διαβεβαιώνει ο διοικητής, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

 

 

 

 

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

neakriti.gr