Μια “θάλασσα” από αγρότες πλημμύρισε το Ηράκλειο και την Περιφέρεια Κρήτης (φωτο βιντεο)
agrotes6

Η μαζικότερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στο Ηράκλειο!

agrotes8

Χιλιάδες αγρότες απ’ ολόκληρη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν λίγο πριν το μεσημε΄ρι στην περιοχή του παγκρήτιου σταδίου, με πολλές εκατοντάδες αγροτικά και τρακτέρ αλλά και άλλα αγροτικά μηχανήματα, και στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους διαμέσου των δρόμων του Ηρακλείου, πορεία που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί οι αγρότες με τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους.

agrotes7

Πάντως η κατάσταση ήταν  πραγματικά “χαοτική”, καθώς για ώρες κατέφθαναν νέοι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απ’ ολόκληρη την Κρήτη και έμπαιναν κι αυτοί στην πορεία, ενώ ολόκληρη η περιοχή του Λίντο και του Γιόφυρο και φυσικά η Λ.62 Μαρτύρων ήταν για ώρες πρακτικά κλειστή για την κυκλοφορία, όπως στη συνέχεια και άλλοι δρόμοι του Ηρακλείου, καθώς περνούσαν οι αγρότες.

 

 

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας προσδοκούσαν σε μεγάλη συμμετοχή, ώστε οι αγρότες της Κρήτης να δώσουν ένα δυναμικό παρών και να διατρανώσουν την διάθεση τους να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για να μην περάσουν τα μέτρα που θα δημιουργήσουν ζήτημα επιβίωσης σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες του νησιού.

agrotes1

Παράλληλα εκτός από τους αγρότες, συμπαραστάτες είναι ακόμη και Δήμοι, ενώ στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, καθώς και άλλοι φορείς και οργανώσεις που έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Σε όλους τους τόνους και με κάθε δυνατό επιχείρημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης ξεκαθαρίζει πως το σημερινό συλλαλητήριο δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η πρώτη φορά, όπως λένε τα αγροτικά στελέχη, που μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται “Αριστερή” φέρνει τέτοια μέτρα, τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή, εξαθλιώνοντας και εξαναγκάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη γη και τα ζώα τους, αφού δε θα έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όλη αυτή η καταστροφή αναμένεται ότι θα συντελεστεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων εξαιτίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βάζει μαχαίρι στην Κρήτη σε ποσοστό που στην… καλύτερη περίπτωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου καθεστώτος.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών του νησιού μας

Την συμμετοχή και συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στο Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που ήταν παρόν στη συγκέντρωση στη πλ. Ελευθερίας. Στην μαζική συγκέντρωση ήταν παράλληλα Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, ενώ στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέδωσε ψήφισμα στον Περιφερειάρχη προκειμένου να το μεταφέρει στην Κυβέρνηση.

«Μια ειρηνική πορεία-κινητοποίηση απο τους αγρότες της Κρήτης η Περιφέρεια Κρήτης συμπαραστέκεται στα δίκαια των αγροτών μας και ζητούμε από την Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τα θέματα, πως μπορούν να επιλυθούν γιατί χωρίς αγροτικό κόσμο δεν υπάρχει ανάπτυξη στη Κρήτη δεν υπάρχει ανάπτυξη στα χωριά μας, στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα, παρουσία των φορέων και των εκπροσώπων των αγροτών ζήτησε με έμφαση από την Κυβέρνηση «να επιλυθούν τα προβλήματα τα μεγάλα που έχουν προκύψει και από την φορολογία και από το ασφαλιστικό και να δοθούν λύσεις στους αγρότες μας». Παράλληλα διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα υπάρξει διεκδίκηση ώστε το 30-35% των πόρων από την νέα Προγραμματική Περίοδο να χρηματοδοτήσει τον πρωτογενή τομέα.

1

agrotes3 agrotes5 agrotes agrotes5 agrotes4 agrotes3 agrotes2