Μοιάζει με απλό σπυράκι…. αλλά είναι οζώδες μελάνωμα (Εικόνες)
spiraki

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία εξαιρετικά επικίνδυνη καρκινική αλλοίωση του δέρματος είναι το οζώδες μελάνωμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF), πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή μελανώματος και αυτό γιατί η κακοήθεια συνήθως εντοπίζεται όταν πια έχει σχηματιστεί στην επιδερμίδα εμφανές εξόγκωμα.

Το οζώδες μελάνωμα είναι συνήθως μαύρο, όμως η απόχρωσή του μπορεί να είναι επίσης γκριζωπή, λευκή, καφετί, μπλε ή κοκκινωπή. Δεν αποκλείεται να έχει ακριβώς την ίδια απόχρωση με την επιδερμίδα και στην περίπτωση αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Εμφανίζεται συνηθέστερα στον κορμό, τα πόδια και τα χέρια, καθώς και στο κρανίο (κυρίως στους άντρες).

nod3

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το οζώδες μελάνωμα ευθύνεται για αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό θανάτων απ’ ότι άλλοι τύποι μελανώματος κι αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη πρότυπα που προβάλλονται στις καμπάνιες ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος.

nod1A

Σε αντίθεση με άλλους τύπους μελανώματος, το οζώδες μελάνωμα δεν μεγαλώνει εμφανώς σε διάμετρο εξωτερικά, κοντά στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτό, αλλά εξαπλώνεται σε βάθος.

deep

Σε αντίθεση με τους πέντε τυπικούς προειδοποιητικούς δείκτες που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν για άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος , για το οζώδες μελάνωμα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τους παρακάτω τρεις δείκτες:

ΑΝΥΨΩΣΗ – Εξόγκωμα επιφανειακά στο δέρμα
ΣΥΣΤΑΣΗ – Το εξόγκωμα είναι συμπαγές, σκληρό
ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Συνεχίζει να μεγαλώνει μετά από 2-3 εβδομάδες

Τι πρέπει να προσέξετε:

– Εμφανίστηκε κάποιο καινούργιο εξόγκωμα επάνω σε ελιά, φακίδα, εξάνθημα ή εκ γενετής σημάδι;
– Μήπως έχει σκληρύνει/φουσκώσει κάποια ελιά που προηγουμένως ήταν επίπεδη ή ελάχιστα υπερυψωμένη;
– Εμφανίστηκε σε καθαρό δέρμα εξόγκωμα που μοιάζει με φουσκάλα με αίμα, φλύκταινα με υγρό ή σπυράκι, με το εξόγκωμα να συνεχίζει μεγαλώνει για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες; Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα εάν δεν εμφανίζετε συνήθως σπυράκια και εξανθήματα.

Δεν αποκλείεται το οζώδες μελάνωμα να εμφανιστεί επάνω σε μια ελιά που ήδη υπήρχε, όμως είναι πιο συνηθισμένο να εμφανίζεται σε σημείο που το δέρμα είναι καθαρό.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για αναλυτικότερη εξέταση και αξιολόγηση.

nod5

nod4

Πηγή: Onmed