Ντόροθι Κινγκ: Ο τύμβος στην Αμφίπολη, είχε κτιστεί για τον Μέγα Αλέξανδρο
Τα μέχρι στιγμής ευρήματα στον επιβλητικό τύμβο Καστά της Αμφίπολης βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Independent, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τασούλα, όσο και της αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ.dorothi

Οι σφίγγες, όπως αναφέρει το Έθνος, πιθανώς είναι έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για το μυστήριο που περιβάλλει τη μοναδική αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη, που συνεχίζει να συναρπάζει τη χώρα.

Τους τρεις προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ανασκαφή οδήγησε σε τρεις εντυπωσιακούς ταφικούς θαλάμους, φέρνοντας στο φως κομμάτι κομμάτι μαγευτικά έργα τέχνης, αρχής γενομένης από την είσοδο με τις δύο ακέφαλες σφίγγες, τα μυθολογικά πλάσματα που ήταν κατά το ένα τρίτο τους, λιοντάρια, πουλιά και άνθρωποι.

Οι αρχαιολόγοι συνέχισαν να ανασκάπτουν το έδαφος αναζητώντας έναν πιθανό τέταρτο θάλαμο και να ανακάλυψαν ένα όρυγμα με ερείπια μίας μαρμάρινης θύρας.

Από το καλοκαίρι, η δυνατή 30μελής ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έχει φέρει στο φως δύο κολοσσιαίες Καρυάτιδες, γυναικεία μαρμάρινα αγάλματα που έχουν ύψος πάνω από 2 μέτρα και φορούν χιτώνες με πλούσιες πτυχώσεις.

Ένας άλλος θάλαμος, επίσης, διαθέτει έδαφος που καλύπτεται από ένα λεπτομερές ψηφιδωτό με έντονους χρωματισμούς, του λευκού, του μπλε, του κόκκινου, του γκρι και του κίτρινου, και το οποίο αναπαριστά την Αρπαγή της Περσεφόνης πάνω στο άρμα του Άδη, το θεό του Κάτω Κόσμου.

Το μεγάλο ανάχωμα που περικλείει τον τάφο περιβάλλεται από ένα 497 μέτρων κυκλικό τοίχο χτισμένο με μάρμαρο από το γειτονικό νησί της Θάσου. Πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα. Αν και δεν έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί ανθρώπινα οστά, οι αρχαιολόγοι λένε πως το γεγονός ότι η μυθική σκηνή της Αρπαγής της Περσεφόνης, εικονίζεται και στους μακεδονικούς βασιλικούς τάφους της Βεργίνας όπου έχει ταφεί ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνει ότι το μνημείο είναι ταφικό.

«Είναι ένα μοναδικό μνημείο λόγω του μεγέθους και της τέχνης του, που είναι φανταστική», δήλωσε στον Independent ο κ.Τασούλας την Κυριακή. Εχει επισκεφθεί τον τάφο μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. « (οι αρχιτέκτονες) ήθελαν να εκφράσουν την δύναμη, τη δύναμη αυτής της περιοχής της βόρειας Ελλάδας, τη Μακεδονία και εμφανώς την δύναμη του προσώπου που έχει ταφεί εί», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η δρ. Περιστέρη, επισημαίνει το δημοσίευμα, χρονολογεί τον τύμβο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα, μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, δίνοντας τροφή στη σεναριολογία ότι ο ίδιος ο μακεδόνας βασιλιάς μπορεί να είναι θαμμένος εκεί, αν και αυτό μοιάζει απίθανο. Μετά το θάνατό του στη Βαβυλώνα το 323 πΧ, το σώμα του Αλέξανδρου «απήχθη» από τον στρατηγό του, τον Πτολεμαίο και τάφηκε στην Αίγυπτο.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις της κ.Περιστέρη, η οποία έχει πει κατά καιρούς ότι θα πρέπει να «περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η ανασκαφή. Βεβαίως, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, ένα σημαντικό στρατηγό. Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι προτού τελειώσει η ανασκαφή».

«Αν και μία μικρή πόλη σήμερα, η Αμφίπολη ήταν κάποτε μία σημαντική ναυτική βάση, από την οποία απέπλεαν τα πλοία του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την κατάκτηση της Περσίας», τονίζει ο Independent.
«Ο τάφος είναι για τον Αλέξανδρο, ακόμη κι αν δεν εχει ταφεί εκεί»

«Είναι ένας γρίφος δεκαετιών για μένα. Πρόκειται μακράν για τον πιο εντυπωσιακό τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα», σημείωσε η αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, η οποία ζει στο Λονδίνο. Η ίδια υποστηρίζει ότι ο τάφος έχει χτιστεί για τον Μ.Αλέξανδρο, ακόμη κι αν δεν είναι θαμμένος εκεί.

«Οι περισσότεροι τάφοι άρχιζαν να χτίζονται προτού πεθάνει ένα πρόσωπο. Γνωρίζουμε ότι ήθελε έναν επιβλητικό τάφο στη Μακεδονία.. Είναι στη σωστή ημερομηνία και είδος τάφου, τον οποίο θα ήθελε ο Αλέξανδρος», τόνισε η αρχαιολόγος.
Ενώ πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, σε όλη την Ελλάδα παλεύουν με τις περικοπές χρηματοδότησης μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το υπ. Πολιτισμού έχει διαμηνύσει ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης θα συνεχιστεί.

«Εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα τα δώσουμε. Δεν έχει σημασία το κόστος, αλλά η αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου», δήλωσε ο κ.Τασούλας.

«Η χρεωμένη Ελλάδα έχει επενδύσει 590.000 ευρώ στην ανασκαφή. Οι Αρχές είχαν λάβει μέτρα για την προστασία της περιοχής και των εργατών της από τη βροχή και τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, συμπεριλαμβανομένων ενός συστήματος αποχέτευσης και αλεξικέραυνα. Σιδερένιες στήλες και μηχανικοί ειδικοί στις σήραγγες έφτασαν στην περιοχή για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τάφου, ενώ υπάλληλοι ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή για τους «ανεπιθήμητους επισκέπτες».

Υπάρχουν, ακόμη, ενδείξεις τυμβωρυχίας κατά το βαθύ παρελθόν.

Η κ.Περιστέρη λέει ότι αν αυτό ισχύει, θα είναι μία ακόμη απόδειξη στον ισχυρισμό ότι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο είναι θαμμένο εκεί», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το δυναμικό για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες είναι ένας τρόπος να επισημανθεί η προσοχή που έχει λάβει η ανασκαφή στην Ελλάδα, με τα δύο πρώτα βίντεο από τις εργασίες να έχουν έλθει μόλις προσφάτως στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού και αποτέλεσε κύριο θέμα σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Φωτογραφίες από την ανασκαφή επίσης συχνά δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο», τονίζει το δημοσίευμα.

«Αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την ανασκαφή της Αμφίπολης έχει να κάνει με την υπερηφάνεια ότι κάθε Έλληνας έχει συναισθήματα για την κληρονομιά μας. Μας δίνει δύναμη για να ξεπερνάμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», συμπλήρωσε ο κ.Τασούλας.

Οι ιστορικοί επίσης εικάζουν ότι ακόμη κι αν δεν βρεθεί τίποτα άλλο, το αρχαίο αυτό μνημείο μπορεί να ανοίξει κι άλλες διόδους για περισσότεα ευρήματα, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο. Μπορεί να υπάρχουν σύνολα θαλάμων οπουδήποτε στον τύμβο.

Με ένα τόσο σημαντικό κτίσμα, μπορεί να υπάρχουν πολλά ιερά και άλλα κτίρια στη γύρω περιοχή. Δεν βρίσκεις κάτι τέτοιο, όπως ο τύμβος της Αμφίπολης, μέσα στην απομόνωση», σημειώνει η δρ Κινγκ.

Το άρθρο κλείνει με μία ακόμη δήλωση του κ.Τασούλα: «Η ανασκαφή όλων των έργων τέχνης στον τύμβο σημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο έχει ήδη συμβεί, το μνημείο έχει ήδη μιλήσει».