ΝΤΡΟΠΗ: Ελλάς το μεγαλείο σου….Ζητάνε απο κατάκοιτο με επίδομα 89 ευρώ, να επιστρέψει 22.000 ευρώ
geros ritides

Ελλάς το μεγαλείο σου ..Στην Ελλάδα του 2016 τα παράλογα του κράτους όχι μόνο δεν έχουν τέλος αλλά φέρνουν στα όρια της παράκρουσης ,ανθρώπους ηλικιωμένους ,ανθρώπους που έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από τη μοίρα ,ανθρώπους που η ζωή τους έχει καθηλώσει για πάντα στο κρεβάτι του πόνου..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του 63χρονου κ. Ιωάννη Μαστρογιωργάκη από την Άνω Βιάννο, ο  οποίος από την ηλικία των 10 ετών που είχε ένα σοβαρό ατύχημα ,έμεινε ανάπηρος  με ποσοστό 100% αναπηρία ,ανήμπορος πλέον για οτιδήποτε και χάρη στις προσπάθειες του αδερφού του Μιχάλη και των αλλών μελών της οικογένειας παραμένει στη ζωή .

Το χτύπημα της μοίρας όμως δεν σταματά εκεί , αφού  το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείου Εσωτερικών του ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ να επιστρέψει 22.000 ευρώ , εξαιτίας ενός επικουρικού επιδόματος που λάμβανε από τα τέλη του 2006  από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων ,μετά τον χαμό του πατέρα του ,που ήταν δασάρχης.

Η λυπητερή έφθασε στην οικογένεια την περασμένη εβδομάδα αφήνοντας την άφωνη και προκαλώντας σύγχυση και πανικό κυρίως στον κ. Μιχάλη Μαστρογιωργάκη που έχει αναλάβει να φροντίζει και με δικαστική επιμέλεια τον κατάκοιτο αδερφό του.

“Τα χρήματα είναι πολλά, δεν σκέφτονται καθόλου την κατάσταση του αδερφού και δεν έχω να δώσω και τόσα χρήματα. Ο αδερφός μου έπαιρνε από αυτό το ταμείο το 2006 το ποσό των 110 ευρώ ,στη συνέχεια το ποσό μειώθηκε στα 94 ευρώ και από το 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 ,89 ευρώ. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό μας βγαίνει συνολικά περίπου 12-13.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση 22.000. Αλλά και πάλι αφού αυτοί μας έδωσαν τα χρήματα, αυτοί μας έβαλαν στη συγκεκριμένη διαδικασία με το που πέθανε ο πατέρας μου , πως είναι δυνατόν τώρα να μας ζητάνε, όχι μόνο  να επιστρέψουμε τα χρήματα αλλά να τα καταθέσουμε σχεδόν στο διπλάσιο. ”

Ο ανάπηρος αδερφός του κ. Μιχάλη από το 1989 έπαιρνε σύνταξη του ΟΓΑ λόγω ορφάνιας. Όμως αυτό έπαψε να ισχύει από τα τέλη του 2015 με το αιτιολογικό ότι έπαιρνε συγχρόνως και επικουρικό επίδομα , το οποίο και ήταν ψίχουλα.

Μάλιστα από τον ΟΓΑ τον ενημέρωσαν ότι θα ξαναπάρει σύνταξη εφόσον πάψει να παίρνει το επίδομα και αυτή θα είναι κουτσουρεμένη με το 20% να πηγαίνει στην εφορεία.

Η οικογένεια λοιπόν, μην έχοντας άλλη επιλογή,  κίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στέλνοντας αίτημα διακοπής του επιδόματος από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπάλληλων  μην μπορώντας ωστόσο να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε και το θέατρο του παραλόγου στο οποίο και θα ήταν πρωταγωνίστρια.

Με το δεδομένο μάλιστα  ότι όλους αυτούς τους μήνες σύνταξη δεν λάμβανε ,κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η επιστολή από το ταμείο που έλαβε την περασμένη Παρασκευή  η οποία και καλούσε  την οικογένεια να επιστρέψει τα χρήματα  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα . Και μάλιστα ένα ποσό ,που σύμφωνα με την ίδια απέχει πολύ από τα πραγματικά δεδομένα και το οποίο σε καμία περίπτωση η ίδια δεν έχει να ξεπληρώσει.

Αναλυτικά η επιστολή που έλαβε η οικογένεια Μαστρογιωργάκη αναφέρει μεταξύ άλλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΑΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναδρομικός καταλογισμός οφειλής

Μετά από την αίτηση σας πραγματοποιήθηκε διακοπή /αναστολή μερίσματος που λαμβάνατε από το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων  ως μέλος ορφανικής οικογένειας ,επειδή εισπράττατε ταυτόχρονα και σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω των διατάξεων του νόμου 4169 /1961 παράγραφος 1 του άρθρου 4 και του νόμου 1296 /1982 όπως ισχύουν σήμερα για τον ΟΓΑ.

 

 Από τη διακοπή του μερίσματος σας προέκυψε οφειλή συνολικού ποσού 21.963 ,14  ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να το καταβάλλετε το συντομότερο δυνατό στο ταμείο προς αποφυγή των συνεπειών του νόμου .

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Μαστρογιωργάκη  έχει ήδη προσφύγει σε δικηγόρο και η υπόθεση έχει παρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

www.neakriti.gr