Ο δεκάλογος για μια καλή στύση…Πώς θα αντιμετωπίσετε τη στυτική δυσλειτουργία
stisi

10 συμβουλές από τον χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Χρήστο Φλιάτουρα που βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής στυτικής λειτουργίας σε όλες της ηλικίες!

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πιο συχνή στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι συνιστά μια φυσιολογικά αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Ακολουθούν 10 συμβουλές από τον χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο Χρήστο Φλιάτουρα, συνεργάτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (πηγή webmd) που βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής στυτικής λειτουργίας σε όλες της ηλικίες!

1. Διαχειριστείτε το στρες
Το ψυχολογικό στρες αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης η οποία προκαλεί σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργεί προβλήματα στη στυτική λειτουργία. Ότι μπορεί να κάνει ένας άνδρας, για να ανακουφιστεί από την πίεση και να αισθανθεί καλύτερα, είναι πολύ πιθανό να βελτιώσει αισθητά τη σεξουαλική του λειτουργία.

2. Διατηρείστε υγιές σωματικό βάρος
Το περιττό βάρος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ τον οποίων και το διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα όλου του σώματος. Εάν ο διαβήτης επηρεάσει τα νεύρα που τροφοδοτούν το πέος, μπορεί να εμφανιστεί ΣΔ.

3. Προσοχή στη διατροφή
Μια διατροφή βλαπτική για την καρδιά είναι επίσης βλαπτική και για τη στυτική λειτουργία. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εξαιτίας της περιορισμένης ροής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί επίσης να εμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και στην περιοχή του πέους. Η αύξηση της ροής του αίματος στο πέος είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να προκληθεί στύση. Οι τροφές που περιέχουν πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μεγάλες ποσότητες λιπαρής, τηγανισμένης κι επεξεργασμένης τροφής μπορεί να συνεισφέρουν στη μείωση της κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ΣΔ είναι λιγότερο συχνή στους άνδρες που υιοθετούν το παραδοσιακό μεσογειακό μοντέλο διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, τροφές ολικής αλέσεως, πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, ψάρι και κρασί, κυρίως κόκκινο. Άλλωστε, ο εκδότης ενός από τα πιο γνωστά επιστημονικά περιοδικά για ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα δηλώνει ρητά ότι η σύνδεση της μεσογειακής διατροφής με τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη.

4. Αποφύγετε την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη
Τόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση, όσο και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που φέρνουν αίμα στο πέος. Αυτό μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε ΣΔ.
Βεβαιωθείτε ότι ο ιατρός σας έχει μετρήσει την αρτηριακή σας πίεσης , καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης. Καλό είναι να μετράτε και οι ίδιοι την αρτηριακή σας πίεση κατά τα διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στο ιατρό.
Παράλληλα, εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας ξεπερνούν τα φυσιολογικά, είναι σημαντικό να λάβετε αγωγή. Κάποιες φορές τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης δυσκολεύουν τη στυτική λειτουργία. Οι ιατροί όμως, τονίζουν ότι πολλές περιπτώσεις ΣΔ, στις οποίες έχουν ενοχοποιηθεί αντιυπερτασικά φάρμακα, στην πραγματικότητα φταίει η καταστροφή των νεύρων που έχει προκύψει από την ίδια την υπέρταση.

5. Ασκηθείτε τακτικά
Ισχυρά επιστημονικά δεδομένα συνδέουν την καθιστική ζωή με τη ΣΔ. Το τρέξιμο, το κολύμπι, καθώς και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της ΣΔ. Χρειάζεται όμως, ιδιαίτερη προσοχή στις ασκήσεις που ασκούν επιπλέον πίεση στο περίνεο, την περιοχή δηλαδή ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό. Τόσο τα αιμοφόρα αγγεία, όσο και τα νεύρα της περιοχής μπορεί να επηρεαστούν από την εφαρμογής μεγάλης πίεσης τοπικά. Ιδιαίτερα η ποδηλασία και η ιππασία μπορούν να προκαλέσουν ΣΔ. Βέβαια μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά οι άνδρες που αφιερώνουν πολύ χρόνο στη ποδηλασία, πρέπει να σιγουρευτούν ότι το ποδήλατο είναι κατάλληλο για αυτούς, να φορούν ειδικά προστατευτικά παντελόνια, καθώς και να σηκώνονται συχνά από τη σέλα του ποδηλάτου. Υπάρχουν ειδικά καθίσματα ποδηλάτου που προστατεύουν τη γενετήσια περιοχή από το μούδιασμα και προλαμβάνουν την εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

6. Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο, ή καθόλου
Δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν επιστημονικά ότι η ήπια , ή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψουν τη στύση. Η χρόνια όμως κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος και των νεύρων, καθώς και να διαταράξει την παράγωγη των ορμονών του φύλου, οδηγώντας έτσι στη ΣΔ.

7. Ελέγξτε τη τεστοστερόνη σας
Ακόμα και στους υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν νε μειώνονται απότομα μετά τα 50. Εκτιμάται μάλιστα, ότι για κάθε χρόνο μετά τα 40 η τεστοστερόνη του άνδρα μειώνεται κατά 1.3%. Συμπτώματα όπως είναι η μειωμένη libido, η κακή διάθεση, η έλλειψη και η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, μπορεί να σχετίζονται με έλλειψη τεστοστερόνης, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη στυτική λειτουργία. Ο ιατρός σας θα διεξάγει τον απαραίτητο έλεγχο.

8. Αποφύγετε τη λήψη αναβολικών στεροειδών
Συχνά γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων αυτών από αθλητές, και bodybuilders, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση των όρχεων και πρόβλημα στην παραγωγή τεστοστερόνης.

9. Διακόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη ροή του αίματος στο πέος. Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία και να διαταράξει, με τον τρόπο αυτό, την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.

10. Κάντε ασφαλές σεξ
Κάποιες περιπτώσεις ΣΔ μπορεί να προκύψουν από τραυματισμούς του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η αποφυγή λοιπόν, συγκεκριμένων στάσεων μπορεί να βοηθήσει. Παράλληλα, αν και συχνά δημιουργεί αμηχανία, είναι καλό να συζητήσει ο άνδρας με τον ιατρό του, όχι μόνο σχετικά με το τι να κάνει, αλλά κυρίως σχετικά με το τι να μην κάνει.