Ο κυκλώνας «Gaby» θα χτυπήσει τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια….Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Ιταλία
Copia-di-Prognose_20160321_599x418

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Ιταλία, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να τη χτυπήσει ο κυκλώνας Gaby, ο οποίος στη συνέχεια θα κινηθεί Ανατολικά – Βορειοανατολικά επηρεάζοντας την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Βερολίνου έχει εκδώσει έκτακτες προειδοποιήσεις για την Ιταλία, την Τυνησία, τη Δυτική Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία, όπου αναμένεται να περάσει ο κυκλώνας.

AdTech Ad

Ο κυκλώνας προέρχεται από την έρημο της Σαχάρας και σχηματίστηκε στην καρδιά του Μαγκρέμπ, περιλαμβάνοντας την Αλγερία και την Τυνησία. Σταδιακά άρχισε την αργή πορεία του, που θα τον οδηγήσει στο ιταλικό έδαφος το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου, όπου και θα οργανωθεί για να κινηθεί Ανατολικά επηρεάζοντας αρχικά την Τυνησία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Στη συνέχεια θα μετατοπιστεί Ανατολικλοτερα προς την Ελλάδα και από εκεί Βορειοανατολικά προς τα Βαλκάνια.

Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την καυτή Σαχάρα, φέρνει εκτός από τις βροχές, κρύο και χιόνι κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας, γιατί μετά τη διέλευσή του από τις νότιες περιοχές, θα κινηθεί προς στα Βαλκάνια και θα πιέσει ψυχρό αέρα από το βορρά, προς τα Ανατολικά και Νότια. Έτσι θα δούμε αρχικά, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, η θερμοκρασία να ανεβαίνει αισθητά, καθώς θα μεταφερθούν θερμές αέριες μάζες, αλλά στη συνέχεια αναμένεται αισθητή πτώση του υδραργύρου.

Αρκετές περιοχές της Ιταλίας θα φτάνουν και τους 33° C, ενώ στην Ελλάδα οι Νοτιάδες θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, με την Κρήτη να σημειώνει υψηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται πτώση του υδραργύρου έως και 10 με 12 βαθμούς κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο κυκλώνας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 980hPa την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ένα χαμηλό επίπεδο πίεσης, σπάνια για την περιοχή της Μεσογείου. Η πορεία του χαμηλού φαίνεται να είναι τέτοια, ώστε να μην καταφέρει να επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας, με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Τα έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Ελλάδα, από αργά το βράδυ τις 23ης Μαρτίου και κυρίως την 24η Μαρτίου.

Πηγή: xalazi.gr