Κρήτη: Σπάνιο φιλμ του 1975 – Πηγαίνοντας στη Φαιστό (Bίντεο)
Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι στο μακρινό Καράκας της Βενεζουέλας θα ακούγατε τη λειτουργία των Χριστουγέννων στα ελληνικά; Αλλά, πολύ περισσότερο, θα τρώγατε μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; Ίσως και χωριάτικο λουκάνικο, χοίρο στο φούρνο, όπως γίνεται τις ημέρες αυτές στην Κρήτη;
Κι όμως αυτό γίνεται, κάθε Χριστούγεννα! Στο Καράκας υπάρχει ελληνική κοινότητα, έχει ενορία και ναό, αλλά και Κρητικό παπά! Ο παπά Μανόλης Ρεμουντάκης, από την Κρήτη, είναι μετανάστης στη Βενεζουέλα και εφημέριος του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας, στο Καράκας.
Ο παπά Μανώλης λειτουργεί για τους ορθόδοξους της περιοχής από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων και, όπως λέει σε τοπικά μέσα, τηρούνται τα έθιμα που έρχονται από την Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εξηγεί και το έθιμο με τα κάλαντα που λένε τα μικρά παιδιά την παραμονή.
Στο τραπέζι, προσθέτει, υπάρχουν μελομακάρονα και άλλα γλυκά των Χριστουγέννων. Κι επειδή την ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζουν στην Ελλάδα οι Μανόληδες και οι Χρήστοι, οι άλλες οικογένειες επισκέπτονται όσους φέρουν το όνομα, για να τους ευχηθούν και να φάνε μαζί τους, χριστουγεννιάτικα γλυκά, σαλάτες, αρνί, χοιρινό ή κατσίκι, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας από την οποία προέρχονται!
Ο Κρητικός ιερέας εξηγεί ότι στην πατρίδα του τα δώρα δεν ανταλλάσσονται τα Χριστούγεννα, αλλά την Πρωτοχρονιά, τη μέρα του Άη Βασίλη. Τότε που στο τραπέζι υπάρχει η βασιλόπιτα, με το κέρμα για τον τυχερό. Η “ελληνική τούρτα της ημέρας”, όπως γράφουν τα μέσα της περιοχής, παρουσιάζοντας τον παπά Μανόλη Ρεμουντάκη και τα έθιμα της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα οποία τηρεί η τοπική ελληνική κοινότητα.
Candianews με πληροφορίες από correodelorinoco.gob.ve