Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού προ των πυλών στην Κρήτη: Τι πρέπει να προσέξετε
kafsonas thalasa

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στην Κρήτη, με τον υδράργυρο να χτυπά «κόκκινο».

Προ των πυλών είναι ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να θέλουν την Κρήτη να «καίγεται» στους 40 βαθμούς Κελσίου από σήμερα μέχρι και την Τρίτη.

Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, ενώ και τα Χανιά αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από τη θερμή αέρια μάζα, που κινείται από τις ακτές της Αφρικής.

Υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο από μεθαύριο Δευτέρα ενισχύονται οι δυτικοί άνεμοι κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο καιρός θα διατηρηθεί καλός, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και να συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι. Για σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από τους 33 έως τους 35°C στα βόρεια τμήματα της δυτικής Κρήτης, από 31 έως 33°C στα ανατολικά τμήματα και από 35 έως και 37°C στην ενδοχώρα και σε νότιες περιοχές του νησιού.

Κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται αύριο Κυριακή, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να είναι έτοιμοι να κατακλύσουν τις παραλίες, αναζητώντας δροσιά κοντά στη θάλασσα.

«Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλότερες, αφού θα έχουμε τη δράση της θερμής εισβολής με μια διακύμανση από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην ενδοχώρα και στα νότια οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 38-40 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Η ενδοχώρα του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου θα επηρεαστούν περισσότερο από το κύμα καύσωνα. Πάντως, η αίσθηση δυσφορίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, θα είναι υψηλότερη στις περιοχές που τα ποσοστά υγρασίας θα ανέβουν σημαντικά, ακόμη κι αν σε αυτές ο υδράργυρος είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα κοντά στις παράκτιες ζώνες, καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο, τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον βαθμό δυσφορίας, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο θερμή ημέρα για την Κρήτη, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες να είναι πάνω από τους 26°C στις περισσότερες περιοχές, ενώ οι μέγιστες θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στους 35 έως 37°C, και αναμενόμενο είναι κατά τόπους να αγγίξουν και τους 40°C.

Το ξημέρωμα της Τρίτης θα είναι εξίσου ζεστό, η σταδιακή υποχώρηση όμως της θερμής αέριας μάζας θα βοηθήσει ενδεχομένως να υποχωρήσουν λίγο χαμηλότερα οι μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την Τετάρτη αναμένεται υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και επαναφορά τους σχεδόν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Προσοχή στους ανέμους

Αν και το σαββατοκύριακο θα κυλήσει με εξασθενημένους ανέμους, με εξαίρεση τις ανατολικές περιοχές του νομού Λασιθίου, όπου θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, η καινούργια εβδομάδα θα μπει με ενισχυμένους τους δυτικούς, σε βαθμό τέτοιο που θα επηρεάσουν τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αλλά κυρίως θα αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αποκατάσταση των θερμοκρασιών σε επίπεδα πιο ανεκτά αναμένεται από την Τετάρτη, με τους ανέμους πάντως να διατηρούνται. Μέχρι και χθες, ωστόσο, σε όλη τη χώρα σημειώνονταν ήπιες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, χθες Παρασκευή το μεσημέρι, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν ξεπέρασε τους 36°C κατά μέσο όρο.

Τι πρέπει να προσέχετε ενόψει του καύσωνα

Στο μεταξύ, ενόψει του καύσωνα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα πρόληψης για τους πολίτες.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στο φως του ήλιου και να προτιμούν τα σκιερά και δροσερά σημεία. Επίσης, ο κόσμος καλό είναι να προτιμά ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, που να έχουν «ανοικτό λαιμό», αλλά και να καλύπτουν το κεφάλι τους, χρησιμοποιώντας κάποιο καπέλο ή ομπρέλα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συνιστά ακόμα την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που η υψηλή θερμοκρασία συνυπάρχει με την υγρασία, αλλά και κάτω από τον ήλιο. Εξάλλου, τις ημέρες του καύσωνα απαιτείται από τους πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς), αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά. Επίσης, συνίσταται ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών στοιχείων.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ο κόσμος να κάνει συχνά ντους κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Εξάλλου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ζητά από τους γονείς να ντύνουν τα παιδιά και τα βρέφη όσο γίνεται πιο ελαφρά.

«Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο), και υγρά όπως νερό κ.λπ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται από τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Μιλάμε για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον καύσωνα περιλαμβάνονται και οι συνάνθρωποί μας που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος.

Τέλος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης τονίζει ότι οι χώροι εργασίας, αλλά και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες οροφής. Εξάλλου, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να κλιματίζονται καλά.

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα», τονίζεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης.

neakriti.gr