Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
Μετά και την αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού ας προσπαθήσουμε να δούμε την γενική εικόνα του δεύτερου θαλάμου (σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις).

Ας θυμηθούμε ότι εισερχόμαστε στον δεύτερο θάλαμο (Θ2) περνώντας κάτω από τοεπιστύλιο με τους οκτάφυλλους ρόδακες01

περνώντας ανάμεσα από τις δύο Καρυάτιδες.02

Για τις Καρυάτιδες σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε ότι αναδύουν Αντι-Περσικό άρωμα και παραπέμπουν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου κατά τηςΠερσίας. (βλέπε : ΑΝΤΙ-ΠΕΡΣΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ; και KΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ, ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Περνώντας λοιπόν κάτω από τους οκτάφυλλους ρόδακες του επιστυλίου καιανάμεσα από τις Καρυάτιδες εισερχόμεθα στον δεύτερο θάλαμο όπου κυριαρχεί τοεντυπωσιακό ψηφιδωτό, όπου σύμφωνα με την ανάλυση μας (βλέπε : ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ) απεικονίζεται εντέχνως από τον μυημένο κατασκευαστή του ο Αλέξανδρος και ο Βουκεφάλας.

Όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση μας ισχυριστήκαμε ότι ο οκτάφυλλος ρόδακας είναι βασιλικό σύμβολο και συγκεκριμένα αποδίδεται στονΑλέξανδρο (βλέπε : Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 27/8/2014]    και Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ )
Ειδικά άμεση σύνδεση με τον Αλέξανδρο υπό την μορφή του οκτάκτινου ήλιου είναι στον  ανδριάντα του Αλεξάνδρου ως “Ηλιος Κοσμοκράτωρ” στο μουσείο τωνΒρυξελών.03

Ας θυμηθούμε ότι εισερχόμενοι μέσα στον δεύτερο θάλαμο κοιτάζοντας πάνω αριστερά βλέπουμε την μαρμάρινη πλάκα που από κάτω της έχει έναν εκπληκτικό οκτάφυλλο ρόδακα (δεν έχουμε δει ολόκληρο το κάτω μέρος της πλάκας, υποθέτουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι ρόδακες.)04

 

 

Είμαστε δηλαδή σε έναν θάλαμο όπου συνυπάρχει ο οκτάφυλλος ρόδακας με τον Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα!

Τύχη Αγαθή (εντοπίσθηκε μετά από υπόδειξη της πολύ καλής φίλης του ιστολογίουΒιργινίας Καβράκη) έχουμε  έργο του Λυσίππου, ο οποίος ειχε αναγορευθεί από τον ίδιο τον Αλέξανδρο προσωπικός του καλλιτέχνης, όπως μας αναφέρει οΠλούταρχος, όπου απεικονίζεται ο Αλέξανδρος πάνω στον Βουκεφάλα ο οποίος φέρει έναν οκτάφυλλο ρόδακα στο κεφάλι του!05

Συγκεκριμένα είναι έφιππος ανδριάντας του Αλεξάνδρου. Έργο του διάσημου Λυσίππου που εκλάπη από τους Ρωμαίους και βρίσκεται τώρα στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης.

(http://www.safem.gr/%CE%9F%CE%A0%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F/%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%9C%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91/tabid/73/Default.aspx)

Έτσι λοιπόν όλος ο δεύτερος θάλαμος φωνάζει “Αλέξανδρος”.

Αναμένουμε με αγωνία αν η ανασκαφή επιβεβαιώσει ή απορρίψει την φωνή αυτή.

======
Ο πολύ καλός φίλος του ιστολογίου Ζήνων έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια να ολοκληρώσει το ψηφιδωτό. Ιδού λοιπόν το πλήρες ψηφιδωτό :

http://www.empedotimos.blogspot.gr/

06