Ο Βασίλης Σκουλάς, οι Μπαλωθιές…… η σφαίρα στο πόδι του και τα όπλα που σίγησαν
skoylas-basilhs

Ο λυράρης Μανώλης Αλεξάκης αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες από το πάλκο στην 1η Γιορτή Κρεμμυδιού, στο χωριό Κασσάνοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου, όταν -παρά τις προειδοποιήσεις- ασυνείδητοι συνέχισαν να πυροβολούν ασκόπως μέσα στο πλήθος. Η ιστορία αυτή, που έγινε γνωστή σε όλη την Κρήτη, φέρνει στο νου μια άλλη, παλαιότερη και πολύ πιο δραματική, με «πρωταγωνιστή» έναν από τους μεγαλύτερους Κρητικούς καλλιτέχνες, τον Βασίλη Σκουλά.

Πριν από τρεισήμισι δεκαετίες, σε ένα γαμήλιο γλέντι, μια ημέρα χαράς, ένας άντρας έβγαλε το πιστόλι του για να παίξει μπαλωθιές στον αέρα και χτύπησε, χωρίς να το θέλει, τον Ανωγειανό λυράρη στο πόδι, δίπλα στη μηριαία αρτηρία, από απόσταση ενός μέτρου περίπου! «Ζω από θαύμα», τονίζει έκτοτε ο Βασίλης Σκουλάς (ο οποίος πρόσφατα ενθουσίασε τους φίλους του τραγουδώντας στην Ανατολική Τάφρο στα Χανιά, μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Κώστα Λειβαδά).

ASL5

Ήταν ένα θλιβερό και τραυματικό γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του, όσον αφορά στη συμμετοχή του σε γλέντια και πανηγύρια. Και αυτό γιατί, μετά από εκείνη τη μεγάλη περιπέτεια (η σφαίρα έμεινε μέσα στο πόδι του και ο Βασίλης Σκουλάς ταλαιπωρήθηκε, όπως ο ίδιος έχει πει κατά το παρελθόν από ιατρικά λάθη), κάνει συμφωνία εκ των προτέρων με όσους τον προσκαλούν να τραγουδήσει στη χαρά τους. Συμφωνία που για τριάντα πέντε, περίπου, χρόνια τηρείται ευλαβικά. «Αν παίξετε, θα φύγω. Και το έχουν τηρήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Βασίλης Σκουλάς και προσθέτει: «Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι ο Κρητικός έχει φιλότιμο»…

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο (μετά το 3ο λεπτό) την «εξομολόγηση» του Βασίλη Σκουλά:

Για το συγκεκριμένο συμβάν ο Ανωγειανός λυράρης είχε μιλήσει πρόσφατα και στο ντοκιμαντέρ του Vice Greece, με θέμα την οπλοκατοχή στην Κρήτη.

«Είχα σταματήσει και σε γλέντι και έφυγα, λόγω του ότι έπαιξαν πυροβολισμούς»… «Μόλις βγήκα να παίξω, με ενθουσιασμό και με πολλή αγάπη με πλησίασαν για να παίξω κάποια τραγούδια επειδή τους αρέσαν. Τους είπα ότι θα τα παίξουμε όλα. Με το θα τα παίξουμε όλα βγάζει το όπλο μπροστά μου, στο ένα μέτρο, να οπλίσει, να παίξει και πήρε μπροστά και ήρθε (σ.σ. η σφαίρα) στο πόδι μου και με τραυμάτισε», σημείωσε.

«Μετά το 1975, που υπήρχε έξαρση, δεν ήρθε μόνο η οπλοχρησία. Ζωοκλοπές, ναρκωτικά, προστασία μαγαζιών. Δεν είναι ξεκομμένα το ένα από το άλλο. Η πορνεία. Δεν τα γνωρίζει η πολιτεία; Τα γνωρίζει. Τα αφήσανε λοιπόν σιγά – σιγά και διογκώθηκαν και μετά είναι μη αναστρέψιμα. Το πράγμα το πιάνεις από την αρχή. Σπας το σπιυράκι πριν μεγαλώσει», είχε επισημάνει ο κ. Σκουλάς.

 

 

 

 

http://hania.news/