Όταν σβήνουν τα φώτα: Διάσημοι που πάσχουν ή έπασχαν από διπολική διαταραχή (photos)
8a3c773fc8e8315a72ef8b662d15e838
Εδω παραθέτω μια λίστα απο celebritiesκαι διασημότητες που πάσχου ή έπασχαν απο χρόνια μανιοκατάθλιψη ή αλλιως διπολική διαταραχή (bipolar disorder), ζώντες και μή, και όμως συνεχίζουν και τα καταφέρνουν.
Ενα παράδειγμα για όσους πάσχουν απο μανιοκατάθλιψη και την πολεμούν!
Λιγα λόγια για τη μανικατάθλιψη ή διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δύο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.
Αυτές οι διαταραχές μπορούν να συμβούν σε ένα φάσμα που διακυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία. Άτομα που υποφέρουν από διπολική διαταραχή συνήθως βιώνουν καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή μια μικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία. Τα επεισόδια της ασθένειας σχετίζονται με τη θλίψη, την αναστάτωση και με έναν σχετικά υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας. Διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι η γενετική, το περιβάλλον, η νευροβιολογία καθώς ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη διπολικής διαταραχής. Ψυχιατρικές έρευνες έχουν εστιάσει στους νευροβιολογικούς παράγοντες, ωστόσο ένα ξεκάθαρο οργανικό αίτιο δεν έχει ακόμα βρεθεί. Η διπολική διαταραχή “θεραπεύεται” με φάρμακα και/ή ψυχοθεραπεία. Για τη “θεραπεία” της διπολικής διαταραχής χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα όπως αντιψυχωτικά, λίθιο και βενζοδιαζεπίνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή ή και για άλλα άτομα, η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Θεραπεία με την έννοια της ίασης θεωρείται πως δεν υπάρχει στη διπολική διαταραχή.
Η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυία, και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή. Αυτό έχει ωστόσο οδηγήσει τα τελευταία χρόνια και σε μια λανθασμένη εξιδανίκευση της διπολικής κατάστασης: Αφενός δεν είναι όλοι οι πάσχοντες κατ’ ανάγκη ιδιοφυείς, αφετέρου ο πάσχων υποφέρει από την ασθένεια που συχνά συνεπάγεται δυσλειτουργικότητα και σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής, έτσι ώστε οπωσδήποτε δεν είναι καμιά ιδεατή κατάσταση.
Η παρακατω λίστα είναι ενα πολύ μικρο δείγμα απο διασημότητες που πάσχουν απο διπολική διαταραχή. Και η λιστα συνεχίζεται..
Cameron Diaz
britney spears
RobinWilliams
Marlon Brando
Mel Gibson 

Robert Pattinson
Jim Carrey
Sting
Ben Stiller

    Catherine Zeta-Jones

 Virginia Woolf

 Vincent van Gogh

Sinéad O’Connor

Linda Hamilton

Jean-Claude Van Damme

 Vivien Leigh

  Carrie Fisher

 

Mariette Hartley

Demi Lovato

 Russell Brand
Macy Gray
Nina Simone
Kurt Cobain
Winston  Churchill
Tim Burton
Francis Ford Coppola
Buzz Aldrin
Larry Flynt
Jimi Hendrix
Ludwig van Beethoven
Axl Rose
Sylvia Plath
Edgar Allen Poe
www.athensmagazine.gr