Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα κορυφαία Πανεπιστήμια του Κόσμου
Ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην αξιολόγηση του TIMES HIGHER EDUCATIONKRHTHS_b2

Το Βρετανικό περιοδικό Times Higher Education δημοσίευσε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων για την περίοδο 2013-2014. Σε αντίθεση με άλλες αξιολογήσεις η Ελλάδα εκπροσωπείται μόνο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που κατατάσσεται στις θέσεις 301-350 στην παγκόσμια κατάταξη και στην 141η θέση στην Ευρώπη (Δείτε τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια στο συνημμένο αρχείο στο τέλος του κειμένου).

Να θυμίσουμε ότι και στην αξιολόγηση του προηγούμενου έτους το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν για ακόμη μια φορά το μοναδικό τριτοβάθμιο ίδρυμα της Ελλάδας στην εν λόγω αξιολόγηση ενώ και τότε είχε καταταχθεί στις θέσεις 301-350. Καλύτερη κατάταξη είχε το πανεπιστήμιο της Κρήτης το 2011-12 όπου βρισκόταν στις θέσεις 276-300 στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ακόμα μια διάκριση καθώς για το 2013 βρίσκεται στην 53η θέση στον κόσμο ανάμεσα στα πανεπιστήμια με λιγότερα από 50 χρόνια παρουσίας.

Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης συναντάμε τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή το California Institute of Technology που βρίσκεται στην 1η θέση, το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που είναι 3ο στον κόσμο και 1ο στην Ευρώπη, το Stanford στην 4η θέση και το MIT στην 5η θέση. Στις υπόλοιπες θέσεις του ΤΟΠ-10 βρίσκονται 3 πανεπιστήμια των ΗΠΑ (6ο Princeton, 6ο Chicago, 8ο Berkeley, 9ο Chicago) και δυο από το Ηνωμένο Βασίλειο (7ο University Cambridge, 10ο Imperial College London).

Γενικότερα στις 100 πρώτες θέσεις τους περισσότερους εκπροσώπους τους έχουν οι ΗΠΑ με 46 πανεπιστήμια, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 10, ενώ Ολλανδία και Γερμανία έχουν από 8 και 6 πανεπιστήμια αντίστοιχα ανάμεσα στα 100 πρώτα του κόσμου. Με 5 πανεπιστήμια εκπροσωπείται η Αυστραλία με 4 ο Καναδάς και με 3 Ελβετία και Γαλλία. Όσον αφορά την Ευρώπη όπως προαναφέρθηκε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται για ακόμη μια φορά ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια της γηραιάς ηπείρου καταλαμβάνοντας την 141η θέση.

Όσον αφορά τις κορυφαίες θέσεις ανά επιστημονικό τομέα αξίζει να αναφέρουμε ότι στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών κορυφαίο είναι το Stanford, στις επιστήμες Υγείας το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στον τομέα της τεχνολογίας πρώτο στον κόσμο είναι το ΜΙΤ, στις επιστήμες της ζωής 1ο είναι το Harvard, στις φυσικές επιστήμες το California Institute of Technology και τέλος στις κοινωνικές επιστήμες 1ο κατατάσσεται το Stanford. Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Καλόγηρος Βασίλειος

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ