Πέφτουν οι υπογραφές και…ετελείωσε ο δρόμος της Μεσαράς…. Έρχονται οι… κούτες από το υπουργείο
dromos-mesaras2

Ετελείωσε, που έλεγε και ο βουλευτής Καλοχαιρέτας της ταινίας! Ο δρόμος της Μεσαράς έχει μπει πλέον σσε τροχιά να ολοκληρωθεί!

Τις…κούτες με τις συμβάσεις και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το πολύπαθο έργο της Μεσαράς περιμένουν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για να καλέσουν, επιτέλους, τον ανάδοχο (κοινοπραξία «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» ) να υπογράψει τη σύμβαση και να τελειώσει το έργο! Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ‘πέσει’ οι υπογραφές, θα μπουν οι μπουλντόζες και μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει τελειώσει ο δρόμος που θα αλλάξει την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου.

“Περιμένουμε τις κούτες για τις μελέτες, τα δικαιολογητικά όλο το έργο από το υπουργείο για να καλέσουμε τον ανάδοχο” τονισε ο κ.Αγαπάκης από τον ΟΑΚ. Τα νομικά θέματα που προέκυψαν με τον πρώτο ανάδοχο κ.Ρούτση που αποκλείστηκε και αργότερα με τις ενστάσεις του λύθηκαν, όπως έχει γράψει το cretalive. Ο ίδιος απέσυρε και τις τελευταίες προσφυγές που κατέθεσε όταν το έργο κατακυρώθηκε στο δεύτερο μειοδότη.

“Υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα με τη νομική υπηρεσία που πρεπει να απαντήσει εάν χρειάζεται νέα ενημέρωση η Βουλή. Η οποία είχε ενημερωθεί για το έργο” αναφέρει ο κ.Αγαπάκης που τονίζει ότι παρά την ταλαιπωρία, παρά τα προβλήματα όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος θα δώσει νέα ώθηση στην κυκλοφορία και την οικονομία της περιοχής.

Θα  είναι η νέα οδική σύνδεση  Αγία Βαρβάρα- Άγιοι Δέκα (Καστέλι Μοιρών) συνολικού μήκους 16 χλμ. που περιλαμβάνει μεγάλα τεχνικά έργα, όπως: 3 σήραγγες συνολικού μήκους 1,2 Km, 5 κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους ~1,0 Κm, 6 ισόπεδους – ανισόπεδους κόμβους κ.α.,

Και το βασικότερο: Βελτιώνεται σημαντικά η διαδρομή από και προς Μεσσαρά, καθώς η χρονοαπόσταση  (Ηράκλειο – Μοίρες) θα μειωθεί κατά 15 λεπτά και 5 Km, με σημαντική αναβάθμιση στην οδική ασφάλεια των χρηστών.

Η νέα εργολαβία δεν έχει τόσο μεγάλο έργο να κάνει , αλλά είναι σημαντικό: να τελειώσει το στόμιο- έξοδο της σήραγγας, να φτιάξει τη γέφυρα Πανασσού και δώσει λύση με τα πρανή που είχαμε καταρρεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι με γρήγορη και συνεχή δουλειά μπορεί το έργο να μην χρειαστεί καν τους συμβατικούς 30 μήνες…

Πάντως τώρα και το υπουργείο βιάζεται. Διότι μέχρι το Μάρτιο του 2019 το έργο πρέπει ουσιαστικά να έχει παραδοθεί αλλιώς η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει πολλά εκατομμυρια ευρώ πίσω…από όσα έχει πάρει από δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης…

Θυμίζουμε ότι η «ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» παίρνει τελικά το έργο με ποσό προσφοράς 30.346.857,13 €.   Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε θετικά για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο πρώτος μειοδότης του διαγωνισμού απέσυρε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης που είχε υποβάλλει .   Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, όπως αναφέρεται στα συμβατικά τεύχη είναι τριάντα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

 

 

www.cretalive.gr