tourismos

Ξένα funds αλλά και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί που εντοπίζεται κυρίως σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις ομίλων που προχωρούν στην απόκτηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, προκειμένου να οικοδομήσουν πολυτελή ξενοδοχεία ή οικιστικά συγκροτήματα.

«Μαγνήτη» για τους επενδυτές αποτελεί η περιοχή του Λασιθίου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διεθνών συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων Δανός, ενώ την τελευταία διετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για ξενοδοχεία-μπουτίκ στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

• Πιο συγκεκριμένα, τρία μεγάλα έργα στη Σητεία, την Πλάκα και την Τριόπετρα υλοποιεί αυτό το διάστημα η Dolphin Capital Investors. Η DCI έχει έλθει ήδη σε συμφωνία για την κατασκευή στη Σητεία ενός ξενοδοχείου Waldorf Astoria, που αποτελούν τα πλέον πολυτελή του ομίλου Hilton Hotels and Resorts. Το συγκρότημα θα αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων με 2,5 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τ.μ., πολυτελές ξενοδοχείο 200 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 32 θέσεων, εγκαταστάσεις αναψυχής και άλλες υποδομές.

• Το συγκρότημα Plaka Bay Resort στο Λασίθι θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση 4.400 στρεμμάτων με 7 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων, εγκαταστάσεις αναψυχής και ενδεχομένως ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών.
Το νέο ξενοδοχείο Anemos Luxury Grand Resort, δυναμικότητας 320 δωματίων, θα λειτουργήσει μέσα στο 2016 ο όμιλος Βανταράκης. Η επένδυση είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο
Το νέο ξενοδοχείο Anemos Luxury Grand Resort, δυναμικότητας 320 δωματίων, θα λειτουργήσει μέσα στο 2016 ο όμιλος Βανταράκης. Η επένδυση είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

• Το συγκρότημα Triopetra στο νότιο Ρέθυμνο θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση άνω των 110 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 63 δωματίων, με 2.500 τ.μ. κοινόχρηστους χώρους και ένα κέντρο spa και αθλητισμού επιφάνειας 600 τ.μ., καθώς επίσης και 82 κατοικίες με συνολική επιφάνεια άνω των 8.870 τμ.

• Η επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, θυγατρικής του ομίλου Minoan Group Plc, με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ, αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μιας μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή Χερσόνησος Σίδερο Λασιθίου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα απαρτίζεται από πέντε νέα ξενοδοχεία με 1.936 κλίνες συνολικά, ένα γήπεδο γκολφ και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το συγκρότημα θα ξεκινούσε τη λειτουργία του το 2017, δημιουργώντας 1.200 νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζοντας σημαντικά το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, ωστόσο η επένδυση καθυστερεί λόγω των διαμαρτυριών των κατοίκων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

• Ο όμιλος Καράτζη προτίθεται να κατασκευάσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 240 κλινών στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο με συνολικό ύψος 14,55 εκατομμύρια ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30%. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου «Στέλλα Πόλαρις Κρέτα» σχεδιάζει την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 597 κλινών στην περιοχή Αγιος Ιωάννης στην Ιεράπετρα, επένδυση για την οποία έχει εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.

• Ο όμιλος Βανταράκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2016 το νέο 5* ξενοδοχείο Anemos Luxury Grand Resort, δυναμικότητας 320 δωματίων. Η επένδυση είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

• Ο όμιλος Vantaris Hotels, που λειτουργεί ήδη τρία ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη Χανίων, σχεδιάζει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5* σε Ρέθυμνο και Γεωργιούπολη. Η επένδυση στο Ρέθυμνο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας άνω των 1.000 κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

• Ο όμιλος Μαθιουλάκη τηρεί στάση αναμονής για την κατασκευή της νέας μονάδας 5* (δυναμικότητας 690 κλινών) στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου, σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Επέκταση σε υφιστάμενες μονάδες

Στα μέσα του 2015, πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Marriott μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Ελούντας, καθώς το βραβευμένο ξενοδοχείο Domes of Elounda εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα των Autograph Collection Hotels. Το ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 78 πολυτελείς σουίτες και 40 βίλες, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η επέκτασή του, η οποία περιλαμβάνει 28 πολυτελείς κατοικίες (Domes Luxury Residences) με μεγάλη πισίνα.

• Η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group έχει υπογράψει σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Η μονάδα θα μετονομασθεί το 2016 σε Radisson Blu Beach Resort.

• Ο όμιλος Vita Hotels ολοκλήρωσε το 2015 την αγορά ξενοδοχείου στην περιοχή του Ηρακλείου φθάνοντας έτσι συνολικά τα πέντε σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ προχώρησε πρόσφατα και στην εκμίσθωση για περίοδο 15 χρόνων του ξενοδοχείου 4* Elounda Aqua Sol, με το σχέδιο του ομίλου να προβλέπει μέσα στο 2016 την επέκταση και αναβάθμισή του σε 5* και τη μετονομασία του σε Elounda Breeze Resort.

• Ο αμερικανικός τουριστικός κολοσσός Diamond Resorts International, που διατηρεί συνεργασίες χρονομεριστικής μίσθωσης με τέσσερα ξενοδοχεία σε Ηράκλειο (Village Holiday Club & Village Heights Golf Resort) και Ρέθυμνο (Grand Leoniki & Leoniki Residence), προχώρησε μέσα στο 2015 και από κοινού με την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο.

• Η οικογένεια Παπαδάκη, με το 5* ξενοδοχείο Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη, σχεδιάζει νέα μονάδα 5* δίπλα από την υφιστάμενη.

• Το 2015 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του The Crete Golf Club στη Χερσόνησο Ηρακλείου, μια επένδυση της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να αναδείξει την Κρήτη σε διεθνή προορισμό για γκολφ. Το συγκρότημα διαθέτει πλέον ένα ανακατασκευασμένο γήπεδο 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, ένα πλήρως ανακαινισμένο Club House, cafe-bar, πλήρως εξοπλισμένο κατάστημα ειδών γκολφ και προπονητικές εγκαταστάσεις.

• Τέλος, η εταιρεία 4hoteliers διαπραγματεύεται για λογαριασμό Κύπριων επενδυτών την ανάπτυξη νέων μονάδων 5* σε παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Πύργου Ψηλονέρου και Κολυμβαρίου στα Χανιά, η εταιρεία HotelBrain ανέλαβε από το 2016 τη λειτουργία και διαχείριση του ξενοδοχείου 5* Cretan Pearl Resort & Spa στον Σταυρό Χανίων, ενώ ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χαλκιδικής προχώρησε πρόσφατα στην αγορά μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης κοντά στο Καστέλι Κισσάμου, με σκοπό τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

Πηγή: ethnos.gr

Loading