Χρυσαφένια, νόστιμα και αρωματικά τα πεπόνια συναγωνίζονται τα καρπούζια για τον τίτλο βασιλιά των φρούτων το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, που ξεχωρίζουν από το χρώμα του φλoιού, από το σχήμα ή από το βάρος.
Η κατανάλωση πεπονιού λόγω της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες αλλά και σε υγρασία βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότηταςTο πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Περιέχει βιταμίνη Α, Β6, θειαμίνη και νιασίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η νιασίνη είναι εκείνη που παίζει ενεργό ρόλο στην λιπόλυση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C καταπολεμούν την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες, αφού μόλις 100 γρ. ισοδυναμούν με 34 θερμίδες, ενώ έχει την ιδιότητα να φουσκώνει το στομάχι και άρα να βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.
-
Σύσταση του πεπονιού ανά 100 γραμμάρια φρούτου χωρίς φλούδα (1 μικρό μπολ)
Mέση Διατροφική Ανάλυση Πεπονιού ανά 100g
Ενέργεια | 34 Kcal |
Υδατάνθρακες | 8.6 g |
Πρωτεΐνες | 0.84 g |
Ολικά Λιπαρά | 0.19 g |
Διαιτητικές φυτικές ίνες | 0.9 g |
Βιταμίνες | |
Νιασίνη | 0.734 mg |
Παντοθενικό οξύ | 0.105 mg |
Πυριδοξίνη | 0.072 mg |
Ριβοφλαβίνη | 0.026 mg |
Θειαμίνη | 0.017 mg |
Βιταμίνη A | 3382 IU |
Βιταμίνη C | 36.7 mg |
Βιταμίνη E | 0.05 mg |
Βιταμίνη K | 2.5 μg |
Ηλεκτρολύτες | |
Νάτριο | 1 mg |
Κάλιο | 267 mg |
Μέταλλα | |
Ασβέστιο | 9 mg |
Χαλκός | 41 μg |
Σίδηρος | 0.21mg |
Μαγνήσιο | 12mg |
Μαγγάνιο | 0.041 mg |
Ψευδάργυρος | 0.18 mg |
Φυτοχημικά | |
ß-καροτένιο | 2020 μg |
ß-κρυπτοξανθίνη | 1 μg |
Λουτείνη – Ζεαξανθίνη | 26 μg |