Κόντρες, διαξιφισμοί, φωνές μέχρι και μια μικρή δόση από… γιαούρτι, σημάδεψαν την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Τυμπάκι, η οποία είχε σαν στόχο να συζητηθεί το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει ξανά μετά την επίσκεψη Κεφαλογιάννη στη Μεσαρά και
αφορά την δημιουργία του Λιμανιού στο Νότο.

Και μπορεί το γιαούρτι το οποίο ήρθε από το… «πουθενά» να κατέληξε στα πλακάκια της πλατείας του Τυμπακίου, ωστόσο η σύσκεψη που είχε ξεκινήσει με τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρίας Διακάκη και κ. Ανδρέα Ξάνθου, διεκόπη λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και κατοίκους που είχαν έρθει από άλλες περιοχές, και διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους με κατοίκους του Τυμπακίου .

Το πιο παράξενο πάντως είναι ότι αφού δεν μπόρεσε να γίνει μια ήρεμη συζήτηση ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις, οι δύο πλευρές με τις αντίθετες απόψεις, συζητούσαν σε πηγαδάκια το θέμα για μια και πλέον ώρα με το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης να ανεβοκατεβαίνει. Εν ολίγοις, μπορεί να στάθηκε αδύνατο να γίνει μια ήρεμη συζήτηση όπου θα ακουγόταν όλες οι απόψεις, έγινε όμως κουβέντα στα…”πηγαδάκια”…..
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από όλη την Κρήτη και οι βουλευτές του κόμματος Μαίρη Διακάκη (Ηρακλείου) και Ανδρέας Ξανθός (Ρεθύμνου), μαζί με μέλη, στελέχη του κόμματος και περιφερειακούς συμβούλους, οργάνωσαν από κοινού συσκέψεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στην Αγία Γαλήνη και το Τυμπάκι με θέμα «Το Διαμετακομιστικό Λιμάνι του Νότου», γνωρίζοντας τις αποφάσεις των τοπικών φορέων του Τυμπακιου υπέρ του Λιμανιού.

Οι συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς ξεκίνησαν το πρωί από το Λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε ένταση, αφού ως γνωστόν η περιοχή είναι αντίθετη στη δημιουργία της επένδυσης.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην Πλατεία του Τυμπακίου όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το Λιμάνι.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το έργο τονίζοντας ότι η περιοχή θα πρέπει να έχει μια άλλου είδους ανάπτυξη και προσθέτοντας ότι η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού σταθμού θα είναι καταστροφική. Μάλιστα τόνισαν ότι το λιμάνι που σχεδιάζεται θα είναι κλειστού τύπου.
Φορείς και κάτοικοι πάντως του Τυμπακίου, δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα , μιας και όπως έλεγαν η περιοχή έχει πάρει τις αποφάσεις της και είναι θετική στην δημιουργία της επένδυσης όπως αυτή αναφέρεται στη μελέτη του ΕΜΠ και περιέχει ένα λιμάνι μεικτού τύπου με μαρίνα το οποίο θα λειτουργήσει σαν διαμετακομιστικό αλλά θα δέχεται επίσης και εμπορικά πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Ένταση δημιουργήθηκε στην αναφορά κατοίκων του Τυμπακίου αλλά και του αντιδημάρχου Φαιστού κ. Γιάννη Φασομυτάκη ότι στην συγκεκριμένη συνάντηση δεν είχε προσκληθεί καν η δημοτική αρχή Φαιστού.
Ένας άλλος πόλος αντιπαράθεσης δημιουργήθηκε, όταν κάτοικοι του Τυμπακίου τόνισαν πως το Λιμάνι είναι θέμα που αφορά την περιοχή, ωστόσο υπήρξαν και οι αντίθετες απόψεις που έλεγαν πως μια τέτοιου μεγέθους επένδυση αφορά όχι μόνο το Τυμπάκι αλλά ολόκληρη την Κρήτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά των Τυμπακιανών, ακούστηκαν και κάποιοι που εξέφρασαν ερωτηματικά για την επένδυση λέγοντας ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα και θέλουν περισσότερη ενημέρωση, αλλά και κάποιοι που ήταν αντίθετοι στη δημιουργία της. Οι περισσότεροι ωστόσο τυμπακιανοί που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, ήταν υπέρ της δημιουργίας του Λιμανιού στο Νότο και δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να ακούσουν αφού όπως τόνιζαν δεν δέχονται « να πατροναριστούν από επισκέψεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή».p2p1p3

Loading