provata kopadi

Τουλάχιστον τρία (ίσως και περισσότερα) άτομα έσφαξαν “στο γόνατο” ένα ολόκληρο κοπάδι με περισσότερα από 100 πρόβατα, προφανώς σε μια πράξη βάρβαρης αντεκδίκησης για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως από τις αστυνομικές Αρχές!

provata kopadi
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον “πόλεμο” των κτηνοτρόφων περιοχών του δήμου Μινώα Πεδιάδος, ένας ακήρυχτος πόλεμος που είχε μέχρι πρότινος κυρίως υλικές ζημιές, αλλά απέκτησε και τα πρώτα του έμψυχα θύματα, τα 100 πρόβατα που σφαγιάστηκαν άδικα και αναίτια και με ιδιαζόντως βάρβαρο τρόπο. Και υπάρχουν πλέον πολλοί που αρχίζουν να φοβούνται ότι, αν δε γίνει κάτι άμεσα, η κατάσταση θα κλιμακωθεί με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Η μεγάλη σφαγή

Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τώρα δεν είχε σοβαρό ρόλο στις αντιπαραθέσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τώρα που κλήθηκε, ανέλαβε άμεσα δράση και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Αφού συνελήφθη ήδη ο φερόμενος ως βασικός δράστης και “εγκέφαλος” της σφαγής των 100 προβάτων, που εντοπίστηκαν στο χωριό Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Ένας 44χρονος, επίσης κτηνοτρόφος, που ζει σε περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος, συνελήφθη χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ζωοκτονίας. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα δύο ατόμων, ηλικίας 39 και 40 ετών, για το ίδιο αδίκημα, οι οποίοι και αναζητούνται.

provata sfagmena
Προηγήθηκε η καταγγελία 49χρονου κτηνοτρόφου, σύμφωνα με την οποία προχθές το βράδυ άγνωστοι δράστες εισέβαλαν σε περιφραγμένη αγροτική τοποθεσία ιδιοκτησίας του, στην περιοχή Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου με χρήση μαχαιριών θανάτωσαν εκατό 100 προβατοειδή.
Η αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μινώα Πεδιάδος, καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων-πληροφοριών “φωτογράφισαν” το 44χρονο, ο οποίος συνελήφθη χθες τα ξημερώματα.
Ωστόσο, αυτή δεν αναμένεται να είναι η τελευταία “πινελιά” στον ζοφερό πίνακα που σχηματίζεται τον τελευταίο καιρό στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων της περιοχής.

Αντεκδικήσεις

Η ιδιότυπη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κτηνοτρόφων της περιοχής έχει οδηγήσει ήδη σε αρκετά περιστατικά και μάλιστα μέχρι τώρα επιμελώς προσπαθούσαν οι εμπλεκόμενοι να κρατήσουν την Αστυνομία μακριά απ’ αυτά.
Αν και προηγήθηκαν κάποιες ζωοκλοπές, αρκετούς μήνες πριν, το πρώτο από τα περιστατικά που ανιχνεύεται μέσα από τα δελτία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η αρπαγή ζώων από έναν κτηνοτρόφο. Κάποιοι – δίχως όμως να επιθυμούν να μιλήσουν επώνυμα και… ούτε να ακούσουν για την ανάμειξη της Αστυνομίας – λένε ότι η πυρκαγιά που έκαψε μάντρα προβάτων στην ίδια περιοχή ήταν η “απάντηση” σε αυτήν την αρπαγή.
Ωστόσο, η υπόθεση είχε και “ουρά”, αφού καθώς φαίνεται υπήρξε σοβαρό επεισόδιο με ξυλοδαρμό, που όμως… ουδέποτε καταγγέλθηκε στις Αρχές.

Μάστιγα οι ζωοκλοπές

Το “γαϊτανάκι” των περίεργων υποθέσεων στο δήμο Μινώα Πεδιάδος είναι μόνο ένα από τα πολλά που συνθέτουν μια εικόνα πρωτοφανούς, για τη σύγχρονη εποχή, έξαρσης της ζωοκλοπής στην Κρήτη. “Την όρεξη” έχει ανοίξει πάλι σε κυκλώματα παράνομων που λυμαίνονται τις αγροτικές περιοχές της Κρήτης ο ερχομός του Πάσχα και η αξία που αποκτά ο… παραδοσιακός οβελίας, καθώς το… “σπορ” της ζωοκλοπής αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη την περίοδο ετούτη σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά. Ανάλογη έξαρση, για τους ίδιους λόγους, παρατηρείται και τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Αποτελεί όμως και ένα γενικότερο συμπέρασμα, ότι το φαινόμενο της ζωοκλοπής δεν έχει πάψει να υφίσταται στην Κρήτη, ενώ ακόμα και σε επαρχίες, όπου δεν υπήρχε ποτέ εγκληματικότητα, τώρα παρατηρείται έξαρση, όπως για παράδειγμα το Μεραμπέλο στο νομό Λασιθίου. Εκεί πια η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη, κάτι που μας καταγγέλλουν κάτοικοι από διάφορες περιοχές της συγκεκριμένης επαρχίας, ενώ μας έχουν προσκομίσει και ενδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες των ζωοκλοπών τα τελευταία δύο χρόνια!

Που υπάρχει πρόβλημα
Στον ορεινό Μυλοπόταμο και στο Αμάρι του νομού Ρεθύμνου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας λόγω ζωοκλοπής και άλλων κλοπών στην ύπαιθρο, και λιγότερο στην υπόλοιπη Κρήτη. Και στο Μεραμπέλο επίσης υπάρχει τεράστια αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί πιο παλιά δεν υπήρχε καθόλου ζωοκλοπή. Στα Χανιά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη λόγω της σχέσης που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων στις κλειστές κοινωνίες, αλλά και τις νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί, και ευτυχώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για το νομό Ηρακλείου έχουμε επίσης μια κατάσταση πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και εδώ πρόβλημα υπάρχει τόσο στη ζωοκλοπή, όσο και σε άλλου είδους κλοπές και διαφθορές στην ύπαιθρο.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” , ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάντα παραμονές Πάσχα και Δεκαπενταύγουστου έχουμε την έξαρση του φαινομένου. Και τους βολεύουν καλύτερα αυτές οι χρονικές στιγμές, γιατί, πέρα από τη ζήτηση που υπάρχει, γίνονται και εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό, οπότε μπορεί να ανακατέψουν τα κλεμμένα αρνιά με τα ντόπια, οπότε τρέχα γύρευε»…
Στο ερώτημά μας πού εντοπίζει περισσότερο το πρόβλημα, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στον ορεινό Μυλοπόταμο, αλλά έχουμε και πολλά κρούσματα και στο Αμάρι. Όσο για τη σήμανση των αιγοπροβάτων, ο κ. Κατσανέβας εξηγεί ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν τα σκουλαρίκια στα ζώα που είναι μεγάλα. Στα μικρά αρνιά, τα οποία έχουν την περίοδο αυτή τη μεγαλύτερη… “πέραση”, δεν υπάρχουν ακόμα σκουλαρίκια. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύονται περισσότερο οι δράστες. Βέβαια, και το καλοκαίρι κλέβουν τα πιο μεγάλα ζώα. Προφανώς σφάζονται κι αυτά αμέσως, προκειμένου να μην προλάβουν οι διωκτικές Αρχές να τα εντοπίσουν. Άσε, δε, που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι-θύματα ζωοκλοπής τις πιο πολλές φορές δεν κάνουν ούτε καταγγελία, φοβούμενοι τυχόν αντίποινα από την πλευρά των ζωοκλεφτών».
«Στο Αμάρι, για παράδειγμα, έχουμε πολλές περιπτώσεις που δεν τις καταγγέλλουν οι παθόντες, επειδή εκεί είναι κλειστή κοινωνία και δε μιλάνε. Και στον Πάνω Μυλοπόταμο έχουν τέτοιες καταστάσεις από παλιά. Εμείς είχαμε οργανώσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα πριν από τέσσερα χρόνια, με τη συμμετοχή των δημάρχων και όλων των αρμοδίων. Πήγε και στη Βουλή το θέμα από τον κ. Ξανθό και είχε απαντήσει τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ότι δεν υπάρχει μεγάλη έκταση, γιατί οι παθόντες δεν καταγγέλλουν τα κρούσματα της ζωοκλοπής σε βάρος τους», μας είπε ο Γιώργος Κατσανέβας.
Ακόμα όμως και όταν αυτές οι απάτες καταγγέλλονται, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου λέει πως «δεν εξιχνιάζονται εύκολα. Πρέπει να πέσει ένα μπλόκο της Αστυνομίας πάνω τους για να τους εντοπίσει την ώρα τέλεσης του αδικήματος»…
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατσανέβας τονίζει ότι η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συνέβαιναν παλιότερα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα που έχει να κάνει με τη δράση συμμοριών, που δεν περιορίζονται μόνο στη ζωοκλοπή.
«Είναι συμμορίες που κλέβουν ό,τι βρουν στην ύπαιθρο, από λάδια, γεωργικά μηχανήματα, μέχρι ζώα, εκμεταλλευόμενοι την αποδυνάμωση της Αγροφυλακής, που πλέον έχει ενσωματωθεί με τη Δασική Υπηρεσία, και την έλλειψη αστυνομικής δύναμης και παρουσίας στο νομό. Και βέβαια, έχουμε πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα, με τα οποία γίνονται οι ζωοκλοπές».

Loading