Πολιτική. Χόμπι ή τρόπος να ορίσεις τη ζωή σου;
kargakis (1)

Του Στέφανου Καργάκη

Αφορμή να γράψω αυτές τις γραμμές στάθηκαν οι κλασικές κοινότυπες απαντήσεις του τύπου ’’μισώ την πολιτική’’ ή ’’δεν ασχολούμαι με την πολιτική’’  ή ακόμη χειρότερα  ’’ότι είναι να γίνει θα γίνει, εγώ κι εσύ δεν θα αλλάξουμε τίποτα’’.

 

Δεν ξέρω αν αυτή η απάντηση εσωκλείει μέσα της αγανάκτηση και απαισιοδοξία που είναι απόρροια των τωρινών συνθηκών ή αν εσωκλείει αυτό που μισώ περισσότερο από όλα, τον ωχαδερφισμό. Σίγουρα δεν μπορεί να έχουν όλοι τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν γίνεται να ασχολούνται όλοι με την πολιτική αλλά εδώ δεν μιλάμε για ένα χόμπι μιλάμε για την χάραξη του δρόμου της ζωής μας. Μέσα από την πολιτική που δεχόμαστε από τους πολιτικούς που ορίζουμε (είτε μέσω των ψήφων μας είτε μέσω της αποχής μας) καθορίζεται η ζωή μας. Η πολιτική είναι υπεύθυνη για την τιμή στα τρόφιμα, στα φάρμακα, για την τιμή του ενοικίου, η πολιτική είναι υπεύθυνη για την μόρφωση μας, για τον κλέφτη, για τον άστεγο, για την πορνεία. Γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι από την μη ενασχόληση με τα κοινά είμαστε συνυπεύθυνοι για το άστεγο παιδί, για τον διεφθαρμένο αξιωματούχο, για τον κλέφτη; Για ότι βλέπουμε γύρω μας και δεν μας αρέσει είμαστε υπεύθυνοι.

Βρίζουμε συνεχώς ένα σύστημα πού χωρίς να το γνωρίζουμε έχουμε γίνει μέλη του. Η δήθεν μόρφωση του σχολείου και η ακόμη πιο δήθεν ανεξάρτητη ενημέρωση της τηλεόρασης, είναι από τα κύρια όπλα του συστήματος, που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν άβουλα όντα ανίκανα να ορίσουν μόνοι τους τη ζωή τους. Η έλλειψη ικανότητας κριτικής σκέψης των νέων που προέρχεται κυρίως από την δύσκολη  πρόσβαση σε βιβλία πέραν των σχολικών κάνει τους νέους να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε φορά που δεν συμμετέχουν σε μια απόφαση που παίρνεται για αυτούς, αφήνουν τρίτους να ορίζουν το τι θα κάνουν αύριο οι ίδιοι.

Η επόμενη πενταετία θα είναι σίγουρα από τις πιο κρίσιμες της νεότερης Ελλάδας, με επίκεντρο την Κρήτη. Αιτία; Η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης που μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα έχει ανακοινωθεί η χάραξη οικοπέδων. Πράγμα που θα πει ότι πριν από το 2020 θα έχουμε άντληση φυσικού αερίου. Καθώς επίσης και ο αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που θα διασυνδέσει την Κύπρο με την Κρήτη και από κει με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτές οι δυο αλλαγές του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης θα είναι και αλλαγές του χάρτη της ζωής του κάθε ενός προσωπικά. Αυτό που πρέπει εμείς με την ενασχόληση μας να ορίσουμε είναι αν οι αλλαγές θα είναι θετικές ή αρνητικές. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να απαιτήσουμε να ορίσουμε εμείς το μέλλον μας. Πώς θα διεκδικήσεις όμως αν δεν έχεις γνώση των όσων γίνονται; Αν δεν ξέρεις ότι στο άμεσο μέλλον η Κρήτη θα γίνει κόμβος κατανομής της ενέργειας προς την Ευρώπη, πως θα ζητήσεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στο νησί σχετικά με τους υδρογονάνθρακες;

Πρέπει και είναι αναγκαίο από την γενιά που γνωρίζει καλά τι είναι να πληρώνεις λάθη προηγούμενων γενεών οι αλλαγές να μας βρούν έτοιμους να τις αντιμετωπίσουμε κατάματα και οι επόμενες γενιές να βρούν ένα τόπο καλύτερο από ότι εμείς πήραμε. Η ενασχόληση με τα κοινά και η σωστή ενημέρωση σχετικά με την πολιτική δεν είναι ένα ακόμη χόμπι αλλά ένας τρόπος να είσαι σε θέση να ορίσεις την δική σου ζωή όπως εσύ θέλεις.

Στέφανος Καργάκης

kargakistef@hotmail.com