Πολλά τα προβλήματα με το ψηφιακό σήμα της digea σε Αμάρι και Άη Βασίλη
digia

Μπορεί από τις 6 Φεβρουαρίου να έχει ξεκινήσει η μετάδοση ψηφιακού σήματος σε ολόκληρη τη χώρα, όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα και στο νομό Ρεθύμνου, συγκεκριμένα στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Οι τηλεοράσεις σε χωριά των συγκεκριμένων δήμων εδώ και δύο εβδομάδες δείχνουν «μαύρο», με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραπονιούνται και να διαμαρτύρονται διαρκώς, καθώς, όπως ισχυρίζονται, από τη στιγμή που πληρώνουν τέλη στη ΔΕΗ, ζητούν την ανάλογη παροχή υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα διακόπηκε η αναλογική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και ξεκίνησε αποκλειστικά η μετάδοση ψηφιακού σήματος από την digea. Όσον αφορά στην Κρήτη, εκτός από τα κέντρα εκπομπής στα βόρεια του νησιού, που εξέπεμπαν μόνο ψηφιακά, το ίδιο έγινε και για όλες τις περιοχές στην ενδοχώρα και στα νότια, που μέχρι προσφάτως «έβλεπαν» αναλογική τηλεόραση. Για το λόγο αυτό, όσοι κάτοικοι δεν είχαν τηλεοράσεις που να στηρίζουν μετάδοση ψηφιακού σήματος MPEG 4, αγόρασαν αποκωδικοποιητές για να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε σε όλα τα χωριά του νομού Ρεθύμνου και έτσι πολλές περιοχές έμειναν χωρίς σήμα στις τηλεοράσεις τους.

 

Χωρίς τηλεοπτικό σήμα το Αμάρι

Το Αμάρι αποτελεί μία από τις περιοχές του νομού όπου οι τηλεοράσεις δεν εκπέμπουν ψηφιακό σήμα. Τα παράπονα των πολιτών ολοένα και αυξάνονται και οι κάτοικοι ζητούν από το δήμο να παρέμβει, έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι την αποκλειστική ευθύνη του σχεδιασμού και της εκτέλεσης του έργου έχει η digea.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε ότι «η κατάσταση στο δήμο με το ψηφιακό σήμα είναι απογοητευτική» και συνέχισε αναλύοντας το τι έχει συμβεί στην περιοχή: «Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, που περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, είχαμε σήμα στις τηλεοράσεις μας, αλλά μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή μόνο για τρία 24ωρα. Από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου και μετά έπεσε το σήμα και έκτοτε δεν είχαμε μέχρι την π. Τρίτη, που μας ήρθε για λίγες ώρες. Όμως, διακόπηκε και πάλι η μετάδοση του ψηφιακού σήματος την π. Τετάρτη το βράδυ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να παραπονιούνται σε εμάς για το σήμα των τηλεοράσεών τους. Όσοι μένουν σε χωριό έχουν την τηλεόραση για συντροφιά και όλες αυτές τις μέρες, που δεν έχουν σήμα, δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεοπτικών καναλιών. Οι κάτοικοι μας λένε, και έχουν δίκιο, ότι πληρώνουν τέλη στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τη ΝΕΡΙΤ και δεν έχουν την ανάλογη παροχή υπηρεσιών. Όμως, το πρόβλημα αυτό είναι θέμα της digea και όχι του Δήμου ή της Περιφέρειας».

Αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο δήμος προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ο κ. Παραδεισανός υποστήριξε ότι: «Έχω έρθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους της digea και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και από τη digea μου απάντησαν ότι θα τακτοποιήσουν το θέμα του σήματος, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Όσο για το αν δικαιούμαστε να βάλουμε αναμεταδότη, μου απάντησαν κατηγορηματικά “όχι”. Πάντως, έχουμε πραγματικά πρόβλημα και δεν ξέρουμε πού αλλού να απευθυνθούμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε σήμα στις τηλεοράσεις μας».

 

Πρόβλημα σήματος και στον Άη Βσίλη

 

Εκτός από το δήμο Αμαρίου, και ο δήμος Αγίου Βασιλείου αντιμετωπίζει πρόβλημα μετάδοσης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης δήλωσε στο «Ρ» πως υπάρχει πρόβλημα στο δήμο με τη digea, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται καθημερινά.

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

http://rethemnosnews.gr/