Πολλοί θάνατοι στις θάλασσες της Κρήτης λόγω έλλειψης… ναυαγοσώστη
navagosostis1

Θάνατοι στις θάλασσες λόγω έλλειψης… ναυαγοσώστη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, και φέτος αποδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πράξη.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι θάνατοι στις παραλίες της Κρήτης έχουν σημειωθεί κατά την παρέλευση του ωραρίου που οι παραλίες προστατεύονται από ναυαγοσώστες. Το ωράριο, 10:30 το πρωί με 5:30 το απόγευμα, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί στο σύνολό τους τις πραγματικές ανάγκες και, παρά τις προσπάθειες των ειδικών, η θάλασσα αποβαίνει σε υγρό τάφο ντόπιων και επισκεπτών.
Φέτος η ανάγκη για επέκταση του ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης αναδεικνύεται πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά, αφού οι πνιγμοί που έχουν σημειωθεί στην Κρήτη στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν σημειωθεί εκτός ωραρίου, ενώ, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του ναυαγοσωστικού έργου σε Ρέθυμνο, Αμμουδάρα, Μάλια και Χερσόνησο, Αργύρης Λεμονής, στις εν λόγω περιοχές δεν έχει χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή όσο οι ναυαγοσώστες βρίσκονται επί το έργον.

Την ίδια ώρα, μάχη με τα κύματα και την… αδιαφορία των λουομένων στις συστάσεις τους δίνουν οι ναυαγοσώστες καθημερινά στις θάλασσες της Κρήτης. Ο ναυαγοσώστης Γιώργος Περβολαράκης καλεί μέσα από τον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” τους λουόμενους να σέβονται αυτούς που βρίσκονται καθημερινά στις παραλίες για την ασφάλεια και τη ζωή τους, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που βουτούν στη θάλασσα παρά την κόκκινη σημαία ή και ενώ έχουν καταναλώσει τροφή και αλκοόλ.
Καθοριστικής σημασίας είναι και η άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ, όπως και της ανάπτυξης φαρμακείου και ιατρείου με εξωτερικό απινιδωτή κυριολεκτικά πάνω στην άμμο του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να διαχειρίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά από τους ειδικούς. Ωστόσο οπωσδήποτε η ναυαγοσωστική κάλυψη θα πρέπει να διευρυνθεί και να μην παραμείνει στο υφιστάμενο ωράριο, 10:30 το πρωί με 5:30 το απόγευμα.

neakriti.gr