Πώς ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γίνεται ρυθμιστής της τύχης χιλιάδων άλλων φορολογουμένων
xatzigiannis

Μέσα από τη δική του φορολογικό- δικαστική περιπέτεια…..

Ο γνωστός τραγουδιστής, Μιχάλης Χατζηγιάννης, γίνεται ρυθμιστής της τύχης χιλιάδων άλλων φορολογούμενων, μέσα από τη δική του φορολογικό- δικαστική περιπέτεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, έπεσε πριν από δύο χρόνια στην τσιμπίδα της Εφορίας όταν ύστερα από ελέγχους καταθετικών λογαριασμών και των κινήσεών τους προς το εξωτερικό εντοπίστηκε ότι έχει «βγάλει» στο εξωτερικό- την Κύπρο- τη διετία 2010-2011 ποσό 5,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφαρμόζοντας πρόσφατες σκληρές ρυθμίσεις και μάλιστα αναδρομικά τον κάλεσαν οι φορολογικές αρχές να καταβάλει για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 φόρους ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση έμελλε να επιλεγεί ως «πιλότος» για πολλές παρεμφερείς υποθέσεις. Κι αυτό επειδή αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που επέτρεψαν στις φορολογικές αρχές να «ξεσκονίσουν» τα πάντα σε μεγάλο βάθος χρόνου επιβάλλοντας αναδρομικές φορολογήσεις και να μετακυλίουν στις πλάτες του φορολογούμενου το βάρος να αποδείξει ο ίδιος, και όχι η εφορία, πως τα ποσά των καταθέσεων δεν αφορούν «αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».

Πριν λίγες μέρες η υπόθεση του Χατζηγιάννη οδηγήθηκε σε «πιλοτική δίκη» ενώπιον μείζονος σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο είναι πολλά ενώ αρκετές δικαστικές αποφάσεις απέκρουσαν την αναδρομική φορολόγηση ακυρώνοντας ελέγχους και βαριά πρόστιμα και άλλες δέχθηκαν ως συνταγματικό το νόμο και επικύρωσαν τις φορολογήσεις.

Αν το ΣτΕ υιοθετήσει την εφετειακή πλειοψηφία στην υπόθεση αυτή, τότε θα ακυρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς φορολογίας για τα οικονομικά έτη 2011-2012.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ