Τέλος μπαίνει στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Όπως τόνισαν σήμερα στο ethnos.gr στελέχη του υπουργείου, γίνονται προσπάθειες ώστε οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων ν΄ανακοινωθούν μεθαύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου ή το αργότερο τη Δευτέρα 31 του μήνα.

Η φετινή χρονιά για την πρόσβαση στα ιδρύματα της Ανώτατης εκπαίδευσης θα είναι καλή, σχεδόν για το σύνολο των υποψηφίων, καθώς, οκτώ στους 10 υποψηφίους θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι θέσεις εισαγωγής είναι αυξημένες, φτάνοντας στις 77.970.

Η πανδημία του κορωνοϊού, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία, επηρέασε αρνητικά τους υποψήφιους οι οποίοι είχαν χαμηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι εξετάστηκαν και σε μειωμένη ύλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω από τη βάση», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Τις επόμενες μέρες ξεκινά και το «κυνηγητό» της φοιτητικής στέγης από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι ήδη έχουν επιδοθεί στο ψάξιμο για σπίτια με χαμηλά ενοίκια προκειμένου να εγκαταστήσουν τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών και αμέσως μετά θα «ανοίξει» το σύστημα για τις μετεγγραφές, για όσους πληρούν τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες προϋποθέσεις.

Η πορεία των βάσεων

Μικρή πτώση αναμένεται στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Επομένως, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται γενική πτώση βάσεων σε δύο ταχύτητες: μικρή στα περιζήτητα τμήματα και αυξημένη έως – 500 μόρια στις μεσαίες σχολές. Στην πτώση συμβάλλουν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Αναμένεται πτώση της τάξεως των 150 – 250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα και πιο εντυπωσιακή στις χαμηλότερης προτίμησης σχολές, κυρίως των περιφερειακών τμημάτων, που θα «φλερτάρουν» με τη βάση και θα βρεθούν πολύ πιο κάτω από τα 11.000 μόρια. Εδώ, οι επιδόσεις στη Χημεία με γραπτά κάτω από τη βάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά είναι καλύτερες από πέρυσι στα γραπτά που βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα του «άριστα».

Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

Ιστορική πτώση στις Ιατρικές Σχολές

Όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί ακόμη και οι Ιατρικές Σχολές θα κάνουν φέτος την έκπληξη και θα σημειώσουν εντυπωσιακή «βουτιά» των βάσεων τους. Μετά από αρκετά χρόνια, αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο βαθμολογητές και αναλυτές δηλώνουν ότι πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, δείχνουν πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Πηγή: ethnos.gr 

Loading