Προγραμματικές θέσεις από την Αγωνιστική Συνεργασία Κρήτης που στηρίζει τον Δήμαρχο Πλατανιά για την ΠΕΔ
Τέσσερις δήμαρχοι από το νομό Ηρακλείου μετέχουν στην Κίνηση όπως και οι σύμβουλοι του συνδυασμού Κουράκη και από τη Μεσαρά η κυρία Πετρακογιώργη

Malandrakis

Τις προγραμματικές θέσεις της παρουσιάζει η «Αγωνιστική Συνεργασία Κρήτης» που στηρίζει τον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη για την Προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης απέναντι στην υποψηφιότητα του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Στην «Αγωνιστική Συνεργασία Κρήτης», μετέχουν και είναι υποψήφιοι για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης συνολικά 10 δήμαρχοι της Κρήτης και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι  Ανωγείων, Γαύδου, Μινώα Πεδιάδας,  Αρχανών –Αστερουσίων, Πλατανιά, Χερσονήσου, Βιάννου, Αμαρίου, Σφακίων και Κισσάμου.

Επίσης στην κίνηση μετέχουν συνολικά 9 δημοτικοί σύμβουλοι ενώ υποψήφιοι για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων θα είναι για την Αγωνιστική Συνεργασία Κρήτης άλλοι 6 δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο κείμενο των προγραμματικών θέσεων αναφέρεται :

«Εμείς οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι της Κρήτης, που υπογράφουμε το κείμενο, θεωρούμε ότι είναι καιρός, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και την ανάληψη των νέων δημοτικών αρχών, να φυσήξει ένας άλλος αέρας σχεδιασμού και διεκδίκησης για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική συνοχή στο νησί μας. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος χρειάζεται να εκφραστεί τόσο στα νέα όργανα της Π.Ε.Δ. Κρήτης όσο και αργότερα στην Κ.Ε.Δ.Ε. για όλη την Ελλάδα.

Ξέρουμε ότι αναλαμβάνουμε τους δήμους μας σε ένα υπονομευμένο έως εξαθλιωμένο κοινωνικό τοπίο μετά από 4 χρόνια εφαρμογής της άγριας λιτότητας των μνημονίων, της εργασιακής αποδιάρθρωσης, της ανεργίας, της κατά 60% περικοπή της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, της εφαρμογής του Καλλικράτη ( που μετέφερε αρμοδιότητες χωρίς πόρους και αύξησε ως εκεί που δεν πάει άλλο την γραφειοκρατία), τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, τις προσπάθειες εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και αγαθών (αεροδρόμια, λιμάνια κ.τ.λ.)

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρονών με την πολιτική που ακολουθούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης προσπαθούν (χωρίς να τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής) να την μετατρέψουν από τοπική κυβέρνηση που πρέπει να είναι , σε περιφερειακή διοίκηση και μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους που θα εκτελεί ειλημμένες αποφάσεις, περικοπές και απολύσεις μέσα από ασφυκτικούς ελέγχους και παρατηρητήριο Προϋπολογισμών, με μόνο ζητούμενο την εξοικονόμηση χρημάτων για την αέναη εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας. 

Αυτή η πορεία πρέπει να σταματήσει. Αρνούμαστε τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου. Υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κοινωνιών μας και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.

Βασικές αρχές μια αλλαγής πορείας ενόψει και των εκλογών στην Π.Ε.Δ. Κρήτης κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι: 
1. Οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε τουλάχιστον 10%του Α.Ε.Π. που είναι περίπου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
2. Λειτουργική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης. Αυτό σημαίνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και των άλλων νόμων της αυτοδιοίκησης που θα περιλαμβάνει:

  • Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με μεταφορά πόρων και προσωπικού στην αιρετή περιφέρεια.
  • Τη μείωση της γραφειοκρατίας, των δυσλειτουργιών και των επικαλύψεων των αρμοδιοτήτων.
  • Την καθιέρωση της δυνατότητας των δημοτικών αρχών και των οργάνων διοίκησης των δήμων, να σχεδιάζουν, να μελετούν, να αδειοδοτούν και να εκτελούν έργα, παρεμβάσεις, ή υπηρεσίες, μέχρι ένα ύψος δαπάνης που θα συμφωνηθεί με βάση τον πληθυσμό, την έκταση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου (π.χ. για Δήμο μέχρι 10.000 κατοίκους έργο μέχρι 300.000 € )
  • Την δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχων των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με συνεπικουρία από άλλα Υπουργεία όπου χρειάζεται ) που θα προβαίνει σε ετήσιο έλεγχο των πεπραγμένων του κάθε δήμου και των υπηρεσιών του, τον τελευταίο μήνα κάθε χρονιάς και με θεσμική δυνατότητα άμεσης επιβολής κυρώσεων όταν διαπιστώνεται κάθε είδους παρανομία.

3. Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα η εκπόνηση με την συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και ανοιχτές διαδικασίες, ενός αναπτυξιακού σχεδίου- προγράμματος για το νησί της Κρήτης σε βάθος δεκαετίας με συγκεκριμένα βήματα που θα περιλαμβάνει:

Α) Ποια μεγάλα έργα συγκεκριμένα χρειάζονται να γίνουν στο νησί και να απαιτηθεί η χρηματοδότηση τους από την κεντρική κυβέρνηση και την Ε.Ε. (ενδεικτικά Β.Ο.Α.Κ, Ν.Ο.Α.Κ., νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, λιμένας Σούδας κ.α.)
Β) Να διατυπωθεί συγκεκριμένη άποψη για το ύψος της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στο νησί ως ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας συνολικά (25-30%) και με κριτήριο την εξυπηρέτηση κυρίως των τοπικών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αρχαιολογική κληρονομιά. Επίσης να διατυπωθεί γνώμη για το αν και πως θα υπάρξει αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης.
Γ) Το σημαντικότερο: Να διατυπωθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα για όλη την Κρήτη εκατοντάδων «μικρών Έργων» μεν, με τεράστια τοπική σημασία δε, που θα κατευθύνονται:
• προς την δημιουργία βασικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, σχολεία, υποδομές υγείας, αναπλάσεις οικισμών κ.τ.λ.)
• Στην υποστήριξη και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς (λιμενικές υποδομές, ανάδειξη μνημείων, δημιουργία μονοπατιών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων).
• Στην στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ( οδικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενες, αρδευτικά έργα,  ηλεκτροδότησης ποιμνιοστασίων, δημιουργία Π.Ο.Π., βιολογικοί καθαρισμοί υποπροϊόντων, τυροκομείων, ελαιουργείων, βιοτεχνικών πάρκων κ.τ.λ.)

Πιστεύουμε ότι η γρήγορη υλοποίηση αυτών των έργων με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσα από την λειτουργική αυτοδυναμία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης θα «βάλει μπροστά τη μηχανή» της τοπικής οικονομίας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα διαχύσει έσοδα και κατά τη κατασκευή και κατά τη λειτουργία τους και θα δημιουργήσει τελικά μια άλλη ποιότητα ζωής σε όλο το μήκος και πλάτος των δήμων μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

4. Θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την στήριξη των κοινωνικών υποδομών που μέχρι σήμερα κάνουν ( κοινωνική ιατρική, φαρμακεία, φροντιστήρια, παντοπωλεία, προνοιακές δομές) κατευθύνοντας ότι δικούς τους πόρους μπορούν και απαιτώντας από την κυβέρνηση αυτούς που λείπουν, αξιοποιώντας όμως και κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης από την ίδια την κοινωνία. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για την στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων της χώρας μας.
5. Πιστεύουμε ότι ως τόπος που μαρτύρησε από την επεκτατική μανία των Γερμανών κατακτητών στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου ,με ολοκαυτώματα χωριών σε όλη την έκταση του νησιού, οι Δήμαρχοι της Κρήτης πρέπει να μην δεχτούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που στέλνει ο κ. Φούχτελ και ούτε να συμμετέχουν σε κάθε είδους συνεργασία η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πλυντήριο της ιστορίας ή ως εργαλείο για παραίτηση από τα δικαιώματα που έχει η χώρα μας ( κατοχικό δάνειο, πολεμικές αποζημιώσεις ) απέναντι στο Γερμανικό κράτος.

6. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ των αεροδρομίων και λιμένων του νησιού, δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό.

7. Απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική επιδοτήσεων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής- ενός από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πυλώνες του νησιού μας- μέσα από την νέα Κ.Α.Π. με κριτήρια τις ώρες εργασίας για κάθε προϊόν, την ποσότητα και ποιότητα του προϊόντος και την στήριξη των νέων αγροτών.

8. Απαιτούμε η διαχείριση των απορριμμάτων να παραμείνει στα χέρια των δήμων να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες και ως μοντέλο επεξεργασίας υποστηρίζουμε το τρόπο λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ που δίνει έμφαση στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και στην
ανάκτηση υλικών. 

Με αυτές τις σκέψεις, ως κεντρικές ιδέες αλλά και ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και βελτιώσεις, καλούμε όλους τους Δημάρχους του νησιού και τους Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ., να προχωρήσουν στην υπερψήφιση του συνδυασμού μας και στην εκλογή διοίκησης της ΠΕΔ
Κρήτης που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση της Κρήτης τα επόμενα 5 χρόνια.

Τις παραπάνω προγραμματικές θέσεις συνυπογράφουν επιπλέον και οι Δήμαρχοι Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Κανδάνου-
Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης.

Οι παρακάτω υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλου για το ΔΣ της
ΠΕΔ Κρήτης και για την Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ».

Όνομα συνδυασμού
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ»
(υποψήφιοι ΔΗΜΑΡΧΟΙ για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Κρήτης, κατ’
αλφαβητική σειρά)

1.ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Νικολάου, Δήμαρχος Δήμου Ανωγείων.
2. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Χρήστου, Δήμαρχος Δήμου Γαύδου.
3.ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ του Γεωργίου, Δήμαρχος Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
4.ΚΟΚΟΣΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεωργίου, Δήμαρχος Δήμου Αρχανών –
Αστερουσίων.
5.ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωάννη, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά.
6.ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θωμά, Δήμαρχος Δήμου Χερσονήσου.
7.ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Εμμανουήλ, Δήμαρχος Δήμου Βιάννου.
8.ΠΑΡΑΔΕΙΣΑΝΟΣ ΑΔΑΜ του Ιωάννη, Δήμαρχος Δήμου Αμαρίου.
9. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Πέτρου, Δήμαρχος Δήμου Σφακίων.
10.ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Θεοδώρου, Δήμαρχος Δήμου Κισσάμου.

(υποψήφιοι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ για το Διοικητικό Συμβούλιο της
Π.Ε.Δ. Κρήτης, κατ’ αλφαβητική σειρά)

1.ΑΓΑΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Εμμανουήλ, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ηρακλείου.
2.ΛΕΙΨΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Χανίων.
3.ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Ιεράπετρας.
4.ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ-ΜΑΜΑΛΑΚΗ- ΘΕΟΠΙΣΤΗ, δημοτική σύμβουλος
Δήμου Ρεθύμνης.
5.ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗ-ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Ηρακλή, δημοτική
σύμβουλος Δήμου Φαιστού.
6.ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του Ιωάννη, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Αποκορώνου.
7.ΣIΣΑΜΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ηρακλείου.
8.ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Σητείας.
9.ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Αμαρίου.

(υποψήφιοι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ της ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ στη Γενική Συνέλευση της
Κ.Ε.Δ.Ε., κατ’ αλφαβητική σειρά)
1.ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Ηρακλείου.
2.ΔΑΓΚΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του Σταύρου, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ηρακλείου.
3.ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Αγίου Νικολάου.
4.ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του Ιωάννη, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Αποκορώνου.
5.ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Γεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Δήμου
Ρεθύμνης.
6.ΧΑΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ζαχαρία, δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Μινώα Πεδιάδας.