Πρώτη παρουσίαση στο Ηράκλειο του «όπλου» που νικά έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους
68038

Στη μάχη κατά ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τις γυναίκες έχει μπει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο, το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και  είναι αυτό που καλύπτει συνολικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένας καρκίνος, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο απειλητικός, όσο ήταν πριν μερικές δεκαετίες, χάρη στο γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου και το περίφημο και σωτήριο Τεστ ΠΑΠ, όμως παραμένει ο πέμπτος πιο θανατηφόρος ακόμα και σήμερα.

koilia_645x.jpg

Αν και η πρόληψη έχει μπει στη ζωή των γυναικών, εντούτοις πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, ώστε να μιλήσουμε για μια απόλυτα συνειδητοποιημένη στάση απέναντι στον κίνδυνο.

Ο κ. Σταύρος Σηφάκης, Τέως Διευθυντής της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής του «Μητέρα Κρήτης», μιλώντας στο ekriti.gr, αναφέρει πως η σπουδαιότητα του εμβολίου αυτού και του εμβολιασμού γενικότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ότι αυτή η μορφή της ασθένειας, είναι η μοναδική για την οποία το αίτιο είναι γνωστό!

77335.jpg

«Είναι ο μοναδικός καρκίνος που ξέρουμε πως να προλάβουμε. Είναι πλέον ο πέμπτος σε συχνότητα στις γυναίκες.
Ο επιπολασμός της HPV λοίμωξης παγκοσμίως προσεγγίζει τις 630 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα, σε μια αντιπροσωπευτική μελέτη του πληθυσμού που έγινε στις Η.Π.Α., 25% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών και 45% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών ήταν HPV-οροθετικοί.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι είναι πως τα anti-HPV εμβόλια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτογενούς πρόληψης έναντι του HPV, ενώ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει καταδειχθεί από πλήθος μακροχρόνιων και έγκυρων μελετών»,  τονίζει ο κ. Σηφάκης.

Το Συνέδριο

Το εμβόλιο αυτό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε εκδήλωση, στο 10ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μαιευτικής-Γυναικολογίας που διοργανώνεται από την Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου στο Ηράκλειο την 21-22 Απριλίου 2018.

«Με την συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών στοχεύουμε στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν την υγεία της γυναίκας στην Κρήτη για τις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των Γυναικολογικών παθήσεων και τις εξελίξεις στο χώρο της Μαιευτικής.

b_5606_or_cdr0000609927-full.jpg

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου έχει καταρτίσει ένα διήμερο επιστημονικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με αξιόλογες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σηφάκης.

Μέσα από το Συνέδριο, όπως λέει ο γιατρός καλούν  «τους συνάδελφους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που συν-υπηρετούν μαζί μας στην προαγωγή της καλής υγείας της γυναίκας, τις μαίες και νοσηλεύτριες καθώς και τους φοιτητές να στηρίξουν την επιτυχημένη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η επιστημονική αυτή συνάντηση αποτελεί επίσης και μια ξεχωριστή ευκαιρία να ανανεώσουμε παλιές φιλίες και να δημιουργήσουμε νέες».

Πρωτογενής Πρόληψη με το anti-HPV Εμβόλιο

Ο HPV ανήκει στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 200 γενότυποί του. Ο επιπολασμός της HPV λοίμωξης παγκοσμίως προσεγγίζει τις 630 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Η HPV λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως μέσω της διεισδυτικής ή μη σεξουαλικής επαφής, ενώ πάνω από 30 από τους 200 οροτύπους του ιού είναι δυνατόν να μεταδοθούν σεξουαλικά. Διακρίνονται δε, σε χαμηλού κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα και υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, με τον ιό να ανιχνεύεται στο 99.7%  των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Η πρωτογενής πρόληψη αφορά τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ένα εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Το 2002 ξεκίνησε η μελέτη για το εμβόλιο έναντι του HPV και συμμετείχαν συνολικά 23 κέντρα από όλο τον κόσμο (ένα εξ’ αυτών ήταν το Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του «Αρεταιείου» Νοσοκομείου), όπου συμπεριελήφθησαν συνολικά 20.541 νεαρές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 16 και 23 ετών. Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) ο εμβολιασμός συστήνεται ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών σε γυναίκες ηλικίας 11-26 ετών, ενώ το νέο ΕΠΕ συστήνει ότι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών αρκούν στις ηλικίες 11-15 ετών, ενώ για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις σε διάστημα 6 μηνών, με τη δεύτερη δόση να πραγματοποιείται 1 ή 2 μήνες μετά την πρώτη δόση.

pelvic_pain.jpg

Υπάρχουν τρία εμβόλια, το διδύναμο, το τετραδύναμο και το εννεαδύναμο. Το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 και 18 (70% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας), ενώ το τετραδύναμο εμβόλιο έχει 100% αποτελεσματικότητα και στην πρόληψη των οροτύπων 6 και 11 (90% των περιπτώσεων γεννητικών κονδυλωμάτων). Παράλληλα, το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 68,4% και 32,5% αντίστοιχα διασταυρούμενη αποτελεσματικότητα, για άλλους 10 ογκογόνους τύπους του HPV.
Το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο έχει 100% αποτελεσματικότητα έναντι των οροτύπων 6, 11, 16 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του HPV (89% των καρκίνων και 82% των προκαρκινικών αλλοιώσεων σχετιζομένων με τον HPV). Το εννεαδύναμο εμβόλιο συστήνεται (στις Η.Π.Α.) σε κορίτσια ηλικίας 9 έως 26 ετών και σε αγόρια 9 έως 15 ετών, εκτιμάται δε, πως η εφαρμογή του σε κορίτσια ηλικίας 12 ετών, θα μείωνε μελλοντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου μήτρας κατά 85%. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, χορηγείται ΔΩΡΕΑΝ και συνταγογραφείται σε κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών.
Σύμφωνα με το ΕΠΕ, στα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών, δύο δόσεις σε χρόνο 0 και 6 μήνες αρκούν, ενώ στις έφηβες ηλικίας 15-18 ετών απαιτούνται τρείς δόσεις σε χρόνο 0, 2 και 6 μήνες, δηλαδή ολοκληρώνεται σε 6 μήνες από τον χρόνο 0. Τέλος, η ασφάλεια και των τριών εμβολίων έχει πιστοποιηθεί τόσο μέσω των οργανωμένων παγκοσμίων δικτύων φαρμακο-επαγρύπνισης, όσο και μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στην Ελλάδα και έχει καταδειχθεί, πως καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν συσχετίστηκε με το HPV εμβολιασμό, ενώ το ποσοστό των ανεπιθυμήτων ενεργειών ήταν μικρότερο από το μέσο όρο που εμφανίζουν τα άλλα εμβόλια.

ure.jpg

Το πρόγραμμα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21-04-2018

08:00-08:30 Προσέλευση – Εγγραφές
08:30-09:30, 09.30-10.30 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (1-5)
Προεδρείο: Α. Βελεγράκης, Ι. Κουδουναράκης, Α. Χναράκης
Ομιλίες
Προεδρείο: Ε. Δημοσθένους, Δ. Μαλαθράκης, Γ. Στρατουδάκης
Μητρικός θηλασμός
Ε. Ανδρεαδάκη Οφθαλμολογικά προβλήματα κατά την κύηση Α. Τριβλή
Αντιμετώπιση επιπλοκών ουροποιητικού σε μαιευτικές και γυναικολογικές επεμβάσεις
Σ. Τζουλάκης
10:30-11:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΩΝ
Προεδρείο: Δ. Βαονάκης, Ρ. Ρουχωτά, Α. Τιμοθέου
Προδρομικός διεισδυτικός πλακούντας – Διάγνωση και αντιμετώπιση
Α. Ποντικάκη
Μητρική θνησιμότητα και αναισθησία
Χ. Γεωργακάκη
Αναισθησιολογική διαχείριση μαιευτικής αιμορραγίας
Β. Νύκταρη
11:30-12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
12:00-12:45 Ομιλίες
Προεδρείο: Γ. Δασκαλάκης, Ε. Πατελάρου
Νεότερα δεδομένα για τα αντισυλληπτικά δισκία
Γ. Γαλάζιος «Περί ιατρού», «Περί ευσχημοσύνης»: Ηθικές αρχές από τα άλλα έργα του Ιπποκράτη Ε.Κουμαντάκης
12:45-14:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Προεδρείο: Γ. Γουλιέλμος, Π. Παναγόπουλος , Κ. Ντζελέπης
Ενδομητρίωση στην εφηβεία , αίτια, συμπτωματολογία και διάγνωση Μ.Ματαλλιωτάκης
Ενδομητρίωση στη νεαρή ηλικία -θεραπεία
Ι. Ματαλλιωτάκης
Γενετική προσέγγιση της ενδομητρίωσης στον ελληνικό πληθυσμό
Γ. Γουλιέλμος
Παθολογοανατομικά ευρήματα στην ενδομητρίωση Μ. Παπαδάκης
Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα, τρόποι διαχείρισης-προβληματισμοί
Α. Ζερβάκης
14:30-15:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
15.00-16.00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (6-10) Προεδρείο: Μ. Ζερβού, Μ. Ματαλλιωτάκης, Κ. Τζαμάνου
16:00-18:00 Στρογγυλή Τράπεζα: ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ I
Προεδρείο: Ε. Κουμαντάκης , Χ. Χρέλιας ,Ε. Βαρδάκη
Η ψυχοκοινωνική επίπτωση της λοίμωξης από γενετικούς HPV τύπους σε δείγμα γυναικείου πληθυσμού της Κρήτης
Ρ. Ανδρουλάκη
Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Ι. Καλογιαννίδης
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου
Α. Παπανικολάου
Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου ωοθηκών
Α. Ροδολάκης
18.00-18:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
18:30-19:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ IΙ
Προεδρείο: Δ. Ρούσσος, Κ. Ρελάκης, Εμμ. Μαστοράκης
Η δυναμική του 9-δύναμου anti-HPV εμβολίου
Ε. Δεληγεώρογλου
Εξατομικευμένη Ιατρική και Παθολογία Τραχήλου στον 21ο αιώνα
Ε. Παρασκευαίδης
19:30-21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Διάλεξη
Προεδρείο: Ι.Ματαλλιωτάκης , Χ. Μπαντουβά
Ιπποκράτειος όρκος και αμβλώσεις
Ε. Ασκητοπούλου

Ανδρέας Κριτσωτάκης

 

 

 

 

 

ekriti.gr