Ψάχνεται ο Σουλτάνος….Τρία σοβαρά περιστατικά σε 24 ώρες – Τι εκτιμούν Έλληνες αξιωματούχοι
stratiotes evros

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας μετά τα τελευταία περιστατικά σε Έβρο και Κω όπου οι Τούρκοι εμφανίστηκαν πιο προκλητικοί από ποτέ δυναμιτίζοντας και άλλο το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το ερώτημα που απασχολεί τις Αρχές είναι σε ποιο βαθμό η Τουρκία είναι διατεθειμένη να «τραβήξει» το σχοινί προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη.

Μετά τα πρόσφατο επεισόδια που σημειώθηκαν σε Έβρο και Κω οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό υπό το φόβο πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν τρία πολύ σοβαρά περιστατικά, δύο στα σύνορα του Έβρου και ένα ανοιχτά της Κω. Έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας απορρέει από την ανεπιτυχή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του Ερντογάν, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τζιπ μικτού περιπόλου ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης πυρά από το τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου.

Άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο. Μάλιστα, τα πυρά δεν στόχευαν τον αέρα αλλά το ελληνικό έδαφος.

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στις 5:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/3) τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού που αρχικά βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα ελληνικά. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

Πτήση τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο για πρώτη φορά

Πρωτοφανής πρόκληση των Τούρκων στον Έβρο, όπου για πρώτη φορά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από την περιοχή σε ύψος 500 ποδών.

Ζεύγος των τουρκικών F-16 προχώρησε σε υπέρπτηση άνωθεν Β. Έβρου σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Παράλληλα, στις 15:27 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις νήσους Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Φόβοι για κλιμάκωση

Πλέον το ερώτημα που απασχολεί τόσο τις Ελληνικές Αρχές αλλά και τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να αυξήσει και άλλο την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της προκειμένου να πιέσει και να εκβιάσει την Ευρώπη. Με βάση τα παραπάνω, οι πιθανότητες να προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου όπου το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου. Το βασικό ερώτημα είναι έως τότε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία. Πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προσπαθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξήσει την ένταση, ώστε να τεθούν επί τάπητος με πιο επιτακτικό τρόπο οι απαιτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή