24.7 C
Αθήνα
2 Οκτωβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
Lifestyle

Το ραδιόφωνο…επιβιώνει χάρη στ’ αυτοκίνητο!

radiofono

Σε έναν κόσμο όπου τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δραστηριότητες, υπάρχει ένα μέσο που παραμένει ανεπηρέαστο από την επιδρομή των νέων τεχνολογιών.

Αυτό δεν είναι άλλο από το ραδιόφωνο. Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα οπτική που παρουσιάζει το BBC, αυτή η διαχρονικότητα του ραδιοφώνου οφείλεται όχι τόσο στους πιστούς ακροατές του αλλά… στα αυτοκίνητά τους.

Πολλά μέσα διασκέδασης βρέθηκαν στα αζήτητα καθώς εξέλιπε η ανάγκη που ικανοποιούσαν. Οι συσκευές βίντεο, τα CD players, τα αγαπητά σε όλους μας γουόκμαν, όλα ήρθαν και παρήλθαν γιατί πολύ απλά όλες οι λειτουργίες τους ενοποιήθηκαν σε μία μόνο συσκευή: τον υπολογιστή. Σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στην άκρη του χεριού μας με το πάτημα ενός κουμπιού στο έξυπνο κινητό μας τηλέφωνο. Ακόμα κι έτσι όμως το ραδιόφωνο παραμένει επίκαιρο και, όπως εκτιμά το βρετανικό δίκτυο, θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Χάρη στα αυτοκίνητα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει μια σχέση με το ραδιόφωνο που διαρκεί περισσότερα από 80 χρόνια. Η αιτία της αντοχής αυτής της σχέσης στον χρόνο και τις τεχνολογικές μεταβολές είναι ότι «λίγα πράγματα στη ζωή απαιτούν περισσότερη προσοχή από την οδήγηση». Οταν ακούτε ραδιόφωνο, μπορείτε να απολαύσετε μουσική ή ειδήσεις που έχουν επιμεληθεί άλλοι για εσάς, ενώ ταυτόχρονα έχετε τα χέρια σας και την προσοχή σας στραμμένα στον δρόμο. Και ακόμα κι αν η ανάπτυξη του δορυφορικού και ψηφιακού ραδιοφώνου απειλεί να στείλει τις επίγειες συχνότητες στη λήθη, το μέσο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό.

Ακόμα και μέσα στο ίδιο το αυτοκίνητο τα CD αντικατέστησαν τις κασέτες και τώρα αυτά με τη σειρά τους τείνουν να εξαλειφθούν από τις ψηφιακές δυνατότητες των ηχοσυστημάτων. Σε όλες αυτές τις μεταβολές όμως δεν βρέθηκε κάτι που να μπορέσει να πάρει τη θέση του ραδιοφώνου. Το δημοφιλές μέσο παραμένει μια ευχάριστη συντροφιά στον δρόμο προς την εργασία, στους μποτιλιαρισμένους από την κίνηση δρόμους των μεγαλουπόλεων, στο ταξίδι.

Ποιο είναι το μυστικό που έχει επιτρέψει στο ραδιόφωνο να διατηρήσει τη θέση του σε έναν κόσμο που η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο; Η προσαρμοστικότητά του στα ταχέως μεταβαλλόμενα τεχνολογικά τοπία. Είτε πρόκειται για συχνότητες AM, FM ή εσχάτως XM, είτε η μετάδοση γίνεται από πύργους ή δορυφορικά σήματα, το ραδιόφωνο μεταμορφώνεται συνεχώς και παραμένει σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις των οδηγών (και όχι μόνο) σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση από την αμερικανική εταιρεία ερευνών Pew Research Center το περασμένο έτος, ο αριθμός των Αμερικανών που άκουσαν online ραδιόφωνο διπλασιάστηκε από το 2010. Ο αριθμός των ανθρώπων που ακούν online ραδιόφωνο στα αυτοκίνητά τους έχει αυξηθεί σημαντικά: το 35% των κατόχων κινητών τηλεφώνων ακούει διαδικτυακό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό του από 21% το 2013 και μόλις 6% το 2010.

Εν κατακλείδι, η μοναδική απειλή γι’ αυτό το τόσο «θερμό» επικοινωνιακό μέσο είναι η προοπτική γενίκευσης της χρήσης αυτόνομων οχημάτων. Είναι μια προοπτική όμως που μοιάζει αρκετά μακρινή. Φαίνεται λοιπόν ότι η καρδιά του ραδιοφώνου θα συνεχίσει να χτυπάει για πολλά ακόμα χρόνια. Στα ταμπλό των αυτοκινήτων φυσικά…

 

 

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Related posts

Η Μητέρα Που Όλοι Νομίζουν Πως Είναι Η… Κοπέλα Του Γιου Της (Photos)

907@dreamfm.gr

Power of love: Δείτε με ποιες πρώην παίκτριες τα «έσπασε» ο Ανδρέας στο μαγαζί που δουλεύει ο Νίκος

907@dreamfm.gr

Γυναίκα “ικανοποιεί” άντρα ενώ αυτός τραγουδα και αυτό είναι… τηλεπαιχνίδι στην Ιαπωνία – βίντεο

907@dreamfm.gr

Leave a Comment