Ρακί, απάκι και χοχλιοί στη μακρινή Αυστραλία- Ένα κρητικό στέκι από δυο Κρητικοπούλες! (φωτο)
elyros-idioktites-620x330

Ρακί και ρακόμελο, απάκι,χοχλιοί, μυζήθρα, πιταράκια, ντολμαδάκια, ρόκα, σταμναγκάθι, καλιτσούνια, κρητικά παξιμάδια, φαγητά μαγειρεμένα σε κρητικό λάδι. Ακόμα και το ψάρι θυμίζει Κρήτη. Σαρδέλες μέσα σε αμπελόφυλλα! Κρητικές γεύσεις, όχι κάπου στο νησί, αλλά σε ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο νησί, στην άλλη άκρη του κόσμου! Και κρητικά, χειροποίητα μαχαίρια, για να κόβουν το κρέας οι επισκέπτες – πελάτες.

Χοχλιοί στο τσικάλι (φωτο Eugene Hyland)

 Κρητικά πιταράκια! (φωτο Eugene Hyland)

Δυο Κρητικοπούλες, η Αγνή Γιαννακουδάκη, που έχει και τη διεύθυνση του χώρου, και η Ντίσα Δημητρακάκη,  αποφάσισαν να μεταφέρουν την κρητική κουζίνα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μετατρέποντας, μαζί με το συνεργάτη τους, Guy Holder, ένα γνωστό ευρωπαϊκό εστιατόριο σε χώρο κρητικής διατροφής, προκαλώντας ήδη το ενδιαφέρον των ειδικών της γεύσης και των μέσων ενημέρωσης της μακρινής χώρας. Το «Έλυρος», όπως ονόμασαν το κρητικό στέκι που λειτουργεί μόλις 2,5 μήνες, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, έχει ανακηρυχτεί ως ένας από τα 10 καλύτερα νέα στέκια στη Μελβούρνη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Σεφ είναι ο Γιάννης Κασιδόκωστας, που πήρε πρόσφατα την απόφαση να μεταναστεύσει από την Ελλάδα στην Αυστραλία.

Σαλάτα από σταμναγκάθι

Απάκι με κάπαρη

Η Αγνή Γιαννακουδάκη, η καρδιά του κρητικού στεκιού, είναι μια νέα Κρητικοπούλα που πρόσφατα βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω ενός άλλου εστιατορίου που έχει στην περιοχή, που όμως είναι περισσότερο «δεμένο» με τις αυστραλιανές γεύσεις. Τώρα έκανε την επιλογή να μεταφέρει την Κρήτη και τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας, κάνοντας το νησί όχι μόνο ως ένα δημοφιλή τόπο τουριστικού προορισμού, αλλά διαδίδοντας τις παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές.

Το κρητικό στέκι έχει και σελίδα στο facebook την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Αρνί με ρίγανη και σκόρδο. Και κρητικό μαχαίρι για να κόβει ο πελάτης το κρέας (φωτο  Darren Howe)

Παξιμάδια, ελιές, χόρτα και άλλες νοστιμιές από την Κρήτη, στη Μελβούρνη

Σαρδέλες μέσα σε αμπελόφυλλα (φωτο Jesee Marlow)

Το μενού του 'Έλυρος" με τις κρητικές γεύσεις

 

Candianews με πληροφορίες από ηλεκτρονικές σελίδες της Αυστραλίας