agrotes limani

Ραντεβού στο … πλοίο δίνουν οι αγρότες της Κρήτης που ετοιμάζουν την «απόβασή» τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αυριανού πανελλαδικού παναγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί, ενώ θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Οι αγρότες από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, αποφάσισαν να ταξιδέψουν, απόψε, με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, ώστε αύριο να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Συντάγματος.

agrotes

​Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, έχει εξασφαλιστεί ένα συμβολικό εισιτήριο της τάξεως των 20 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο ενώ είναι διασφαλισμένη και η μετάβαση οχημάτων με έκπτωση 50% από το Ηράκλειο, όμως όπως ο ίδιος σημείωσε με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» και το ekriti.gr «δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη, εάν μεταφερθούν τρακτέρ στο Σύνταγμα κι επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές».

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι η συμμετοχή αναμένεται ικανοποιητική. «Είμαστε αποφασισμένοι, δεν θέλουμε συνάντηση με κανέναν, απαντήσεις θέλουμε στα αιτήματα που έχουμε ήδη καταθέσει και είναι γνωστά. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να μείνει ή να μη μείνει αύριο βράδυ στην Αθήνα, αυτό εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι αγρότες από τα μπλόκα σε Ρέθυμνο και Χανιά, αποχωρούν σήμερα από Κλαδισό, Μεγάλα Χωράφια και κόμβο Ατσιπόπουλου, με τους Ρεθυμνιώτες να συνεχίζουν την κατάληψη στην Εφορία της πόλης ενώ συνεχίζεται η κατάληψη και στη ΔΟΥ Ηρακλείου, από ομάδα νέων αγροτών, που είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν.

Το μοναδικό μπλόκο, μέχρι στιγμής, στο Ηράκλειο είναι αυτό που στήθηκε από χθες στο δρόμο Ηρακλείου -Μοιρών, στο ύψος της διασταύρωσης των Σταυρακίων ενώ οι αρχές προχωρούν σε εκτροπή της κυκλοφορίας για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διερχόμενων οδηγών.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνουν και οι διοργανωτές στο Λασίθι ενώ σήμερα ρίχνουν τους τόνους, αναφορικά με τη μετάβαση τρακτέρ στην Αθήνα  κι επισημαίνουν πως πρόθεσή τους είναι να μπουν απόψε στο πλοίο, συμβολικά, 10 τρακτέρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού του Οροπεδίου Λασιθίου, Μανώλη Πατεράκη, εάν τους επιτραπεί απόψε η είσοδος με τα τρακτέρ στο πλοίο της γραμμής, τότε το μπλόκο στο Οροπέδιο θα διαλυθεί, εάν δεν τους επιτραπεί, τότε κάποιοι θα παραμείνουν σε αυτό αλλά χωρίς να επηρεάζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε ανακοίνωσή – κάλεσμα, ο αγροτικός σύλλογος  Αρχανών – Αστερουσίων αναφέρει:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για επιβίωση στην Αθήνα και παραπέρα! Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια την Κυριακή 7 Φλεβάρη, εκπρόσωποι 68 μπλόκων απ’ όλη τη χώρα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πανελλαδική – παναγροτική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη και το Σάββατο 13 Φλεβάρη.

Η κινητοποίηση αυτή είναι ένα βήμα παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα μας απέναντι στην κυβέρνηση.

Με την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, την οργανωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων μας και την αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού της Αθήνας, θα πάρει ισχυρή απάντηση η κυβέρνηση, που δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας, που με την ανακοίνωση του συλλαλητηρίου άρχισε να συκοφαντεί τον αγώνα μας, που μας κατηγορεί ότι πάμε στην Αθήνα όχι για να προβάλουμε τα αιτήματά μας, αλλά για να δημιουργήσουμε επεισόδια, λένε και ξαναλένε ότι υποκινούμαστε από επαγγελματίες συνδικαλιστές.

Την ίδια ώρα απειλούν ότι θα μας αντιμετωπίσουν με καταστολή και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

​Είναι τα ίδια επιχειρήματα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για όλους όσοι κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Στα μπλόκα βρίσκονται αγρότες που μπορεί να ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα αλλά επιλέγουν να παλέψουν, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους.

​Παραμένουμε πολλά μερόνυχτα στο μπλόκο όχι γιατί δεν έχουμε άλλη δουλειά, αλλά επειδή ξέρουμε πως αν δεν αγωνιστούμε θα χαθούμε.

​Πάμε στην Αθήνα να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που ομόφωνα αποφασίσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, διεκδικώντας:

1.   Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγησή από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή – Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από κόκκινα δάνεια, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

​Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Όχι για να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λέει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Είμαστε βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε για το ψωμί των παιδιών μας και όχι “μπαχαλάκηδες”.

​Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και πώς να οργανώνουμε τους αγώνες μας, και πώς να τους περιφρουρούμε. Δεν πάμε υπακούοντας σε “κομματικές εντολές”, όπως μας κατηγορούν κάποιοι, υπέρμαχοι της “ενότητας και του όλοι μαζί”.

Με τη στάση τους δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και συμμετέχουν στην κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα μας.

Το σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα που προβάλλουν, όπως το “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότες, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών που ωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να πεταχτούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες.

Καλούμε όλους τους αγρότες του νομού Ηρακλείου να κατέβουν την Πέμπτη βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και εμπόδιο που θα σταθεί στο δρόμο τους.

Όλοι στο κάλεσμα του μπλόκου Πραιτωρίων, να ανέβουμε οργανωμένα, συντεταγμένα, περιφρουρημένα, σύμφωνα με το σχέδιο που ορίζει η επιτροπή του συλλαλητηρίου. Αγωνιζόμαστε να μην μας πάρουν τη γη μας.

Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 6 μμ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΚΙΟΣΚΙ ΑΝΕΚ) ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 μμ ΕΚΕΙ ΜΕΝΟΥΜΕ, ΕΚΕΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ»

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνουν και οι διοργανωτές στο Λασίθι ενώ σήμερα ρίχνουν τους τόνους, αναφορικά με τη μετάβαση τρακτέρ στην Αθήνα κι επισημαίνουν πως πρόθεσή τους είναι να μπουν απόψε στο πλοίο, συμβολικά, 10 τρακτέρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού του Οροπεδίου Λασιθίου, Μανώλη Πατεράκη, εάν τους επιτραπεί απόψε η είσοδος με τα τρακτέρ στο πλοίο της γραμμής, τότε το μπλόκο στο Οροπέδιο θα διαλυθεί, εάν δεν τους επιτραπεί, τότε κάποιοι θα παραμείνουν σε αυτό αλλά χωρίς να επηρεάζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.
 

www.ekriti.gr

Loading