• 23 Ιουνίου, 2024

Ρε πάτε καλά??Τέσσερις γιατροί συνολικά για το ΚΥ Μοιρών θα απολυθούν μέχρι το 2016

Vinkmag ad

giatroi

 

Eκτός ΕΣΥ 800 οικογενειακοί γιατροί σ’ όλη την Ελλάδα!

Τέσσερις γιατροί συνολικά για το ΚΥ Μοιρών θα απολυθούν μέχρι το 2016. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η προώθηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που διατυμπανίζεται τόσο καιρό από την κυβέρνηση. Η τροπολογία ισχύει μόνο για τους γιατρούς των ΚΥ.

Σύμφωνα με το Σύλλογο εργαζομένων στοΚΥ Μοιρών….του μεγαλύτερου Κέντρου Υγείας του Νομού που εξυπηρετεί και μεγάλο κομμάτι του Νότιου Ρεθύμνου.

29/12/2014
Εκτός ΕΣΥ 800 οικογενειακοί γιατροί σ’ όλη την Ελλάδα! Γιατί απομακρύνονται(Ηealthreport.gr)
Γράφει: Έλενα ΜπρέγιαννηΣτον αέρα μένουν 800 ειδικευμένοι γιατροί που παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν ως μόνιμοι εξαιρούνται της τελικής μονιμοποίησης μετά την 5ετη δοκιμαστική θητεία τους , διαδικασία που ισχύει τα τελευταία χρόνια για τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία. .. Όλοι διορισμένοι από 1-1-2010 και μετά.Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της  η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας:

Με το νομοσχέδιο περί παρατηρητηρίου άνοιας πέραν της πλειάδας τροπολογιών πέρασε και μια αρκετά σημαντική διάταξη.

Αυτή του ξεμπλοκαρίσματος των κρίσεων των προσληφθέντων γιατρών στο ΕΣΥ από το 2009 και στη συνέχεια. Μπλοκάρισμα που είχε δημιουργηθεί προ διετίας όταν η νομική υπηρεσία του υπουργείου υγείας ανακάλυψε από το πουθενά, κώλυμα στη συνταγματικότητα του ν.3754/2009.

Είναι προφανής ο λόγος που ανακαλύφθηκε το κώλυμα συνταγματικότητας σε έναν νόμο που επικύρωνε τις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ πριν και κατά τα χρόνια του μνημονίου. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το πάγωμα τον προσλήψεων, με εντολή της τρόικας και της μνημονικής κυβέρνησης.

Μετά από 2 χρόνια αβεβαιότητας και σε προεκλογικούς ρυθμούς το ζήτημα λοιπόν δεδομένης της υποστελέχωσης η οποία μαστίζει το ΕΣΥ ήταν ανάγκη το ζήτημα να επιλυθεί, καθώς θα έκλειναν τμήματα και νοσοκομεία.

 

Με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου το ζήτημα επιλύθηκε, εν μέρει όμως…

Με βάση τον ψηφισθέντα νόμο παραμένουν στον αέρα όλοι οι εξειδικευμένοι γενικοί/οικογενειακοί γιατροί που προσελήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς ο νόμος τους εξαιρεί.

Αυτοί οι γιατροί που με μέτριους υπολογισμούς είναι πάνω από 800 σε όλη την Ελλάδα, είναι οι γιατροί που στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή δηλαδή τη βαθμίδα υγείας που έχει σαν σκοπό την αποφυγή της υποβάθμισης του επιπέδου της υγείας του πληθυσμού.

Αυτής της βαθμίδας υγείας που τόσο ο προηγούμενος υπουργός υγείας κ.Γεωργιάδης όσο και όλη η κυβέρνηση εκθείαζε στα λόγια μόνο με το θεάρεστο έργο της δημιουργίας του ΠΕΔΥ. Όπως δείχνουν όμως οι πράξεις της κυβέρνησης μόνο αυτό την αναβάθμιση δεν ήθελαν τελικά..

 

Στην παρούσα φάση ο υπουργός υγείας αφήνει λοιπόν να λήξουν σταδιακά οι δοκιμαστικές θητείες όλων των ειδικευμένων γενικών γιατρών που διορίστηκαν μετά το 2010 ως μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, μην δίνοντας τους μάλιστα ούτε το δικαίωμα της επαναπρόσληψης σε κάποιο ιατρείο, καθώς παραμένει το όριο ηλικίας για τις προσλήψεις του δημοσίου στα 45 χρόνια που οι περισσότεροι γιατροί μετά την πρώτη πενταετία συνήθως κατέχουν. Και αναφερόμαστε σε γιατρούς που προσελήφθηκαν σε θέσεις μονίμων ιατρών του ΕΣΥ…

 

Ταυτόχρονα με την ουσιαστική απόλυση όσων ειδικευμένων γιατρών προσλήφθηκαν σε όλα τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα, το χειρότερο για τον πληθυσμό είναι ότι αυτά αφήνονται  να επιστρέψουν σταδιακά στο καθεστώς του 1970, των ανειδίκευτων γιατρών δηλαδή  που θα κάνουν το αγροτικό τους απλά αντιγράφοντας συνταγές.. . Καμιά δικαιολογία δε δόθηκε από τον υπουργό υγείας, όταν του τέθηκε το ζήτημα στη βουλή  για την εξαίρεση αυτή..

Στην Κέρκυρα μόνο, των 2 βουλευτών που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, το 60% των γενικών ιατρών των κέντρων υγείας του νομού που εργάζονται αυτή τη στιγμή θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης τους, σταδιακά μέσα στην επόμενη 5ετία.. .. Κάνεις όμως από τους βουλευτές αυτούς δεν άρθρωσε λόγο στο κοινοβούλιο.

 

Να παραμείνει ως έχει η αρχική διάταξη του νόμου 1997 για την μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών μετά την 5ετία , ζήτησε με δηλώσεις στο healthreport.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας , διερωτώμενος  αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης? να οδηγήσει και άλλους γιατρούς στην ανεργία ή στο δρόμο προς το εξωτερικό?

 

Loading

  Read Previous

  ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ Α.Σ.ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

  Read Next

  Κλήρωση Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου 2015: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular