Σαν ξημερώσει η αυγή θα είναι γιατί ένα παιδί χαμογέλασε!110679

Σαν ξημερώσει η αυγή θα είναι γιατί ένα παιδί γεννήθηκε, αν υπάρχει ακόμη ελπίδα είναι γιατί ακόμη υπάρχει ζωή και η ζωή θέλει παιδιά για να τραφεί, θέλει παιχνίδια για να γελάσει!

Πρέπει λοιπόν όλοι εμείς να φροντίσουμε το δέντρο της ζωής ώστε ν’ ανθίσει και να γεμίσει καρπούς την οικουμένη. Και η ζωή δεν γνωρίζει μνημόνια και κρίσεις οικονομικές, αξιών  και γενικότερα κοινωνικές! Αυτή τη φλόγα τη βλέπουμε να σιγοκαίει στις μικρές κοινωνίες εκεί που υπάρχει η έννοια της συντροφικότητας, του εθελοντισμού και της συμπόνιας στον πόνο ή τη χαρά του συνανθρώπου! Εκεί που τα μνημόνια προσπερνούν και δεν σκιάζουν τις ψυχές, εκεί που οι άνθρωποι λένε «καλημέρα» και χαμογελούν στη ζωή! Εκεί υπάρχει ελπίδα!

Ο λόγος για τη Μεσσαρά και συγκεκριμένα το Τυμπάκι και την ωραία πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου με πρωτοστάτη τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Χαλκιαδάκη και τα μέλη αυτού. Ακούραστοι όλοι τους φροντίζουν τον άνθρωπο ξεκινώντας από τον ανθό που είναι τα παιδιά μας.

Άρχισε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων με θέμα: «Γονεϊκότητα: Μεγαλώνοντας μαζί με το παιδί μας», ξεκινώντας από την οικογένεια και μετά στην κοινωνία! Το πρώτο σεμινάριο έλαβε χώρα στις 23 Νοεμβρίου στο πολύκεντρο των δημοτικών σχολείων Τυμπακίου με εισηγήτρια την Ψυχολόγο κ. Κυδωνάκη Μαρία.

Λόγω της επιστημονικής της κατάρτισης και της ευαισθησίας της για τον άνθρωπο προσπάθησε με περισσή δεξιοτεχνία να προσεγγίσει προβλήματα καυτά της καθημερινότητας, που τα βιώνουμε όλοι μας άλλοτε έντονα κι άλλοτε λιγότερο έντονα, χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε σε κανένα. Οι κοινωνικές – κρατικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν ή είναι υπό διάλυση, επομένως οι οικογενειακοί σύμβουλοι ή οι παιδοψυχολόγοι είναι πλέον παρελθόν, λόγω πολυτέλειας. Ευτυχώς όμως που σ’ αυτόν τον τόπο υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι που ως γνώμονα και πυξίδα τους έχουν τον άνθρωπο κι όχι το χρήμα και προσφέρουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς στο κοινωνικό σύνολο, που αυτή την περίοδο αιμορραγεί! Ένας απ’ αυτούς είναι και η  κ. Κυδωνάκη Μαρία. Συνομίλησε με τους γονείς, απάντησε στα ερωτήματά τους και προσφέρθηκε να συζητήσει μαζί τους για τα προσωπικά τους προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο το μονοπάτι της ψυχής του ανθρώπου, δύσκολο, δύσβατο και δαιδαλώδες όμως μέσω της επιστημονικής βοήθειας, γινόμαστε κι εμείς συνοδοιπόροι της πορείας μας προς την γνώση του ίδιου μας του εαυτού και κατ’ επέκταση των παιδιών μας. Γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι πρέπει ο καθένας μας να γνωρίσει τον εαυτό του για να πορευτεί με αισιοδοξία στη ζωή του.

Όλα τα προβλήματα του ανθρώπου γεννιούνται και καταγράφονται στην ψυχή του, στα συναισθήματά του και πώς τα βιώνει άρα ο καλύτερος και ο πιο αναγκαίος θεραπευτής της ψυχής μας, είναι ο ψυχολόγος. Δηλαδή ο επιστήμονας που σπουδάζει την ψυχή του ανθρώπου και καθημερινά την ανιχνεύει .

Κάποτε μια γιαγιά παράλυτη μεγάλωνε το ορφανό εγγονάκι της, μη ξέροντας τι να του πει και τι ν’ αφήσει κάλεσε τη Μαρίνα τη γειτόνισσα, που όπως έλεγαν όλοι στη γειτονιά ήταν η μόνη γραμματιζούμενη, η πολυδιαβασμένη… Εκείνη πρόσφερε αγόγγυστα την βοήθειά της στο μεγάλωμα του παιδιού, του μικρού χαρισματικού Αργύρη.

Η γιαγιά είχε καλέσει το κορίτσι εμπιστευτικά γιατί φοβόταν τους ψυχολόγους κι όλους τους «ψυχοβγάλτες» όπως συνήθιζαν να λένε στην τοπική κοινωνία. Όταν ο Αργύρης μεγάλωσε και πήγε στο λύκειο δεν χρειαζόταν πλέον τη βοήθεια της κ. Μαρίνας.

Τότε η γιαγιά την ευχαρίστησε και τη ρώτησε τι είχε σπουδάσει για να ξέρει τόσο καλά να διαβάζει τις ψυχές των ανθρώπων κι εκείνη ατάραχη μ’ ένα χαμόγελο στα χείλη τής απάντησε: ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ γιαγιά!!!

Σημείωση: Το επόμενο σεμινάριο θα λάβει χώρα στο πολύκεντρο των Δημοτικών Σχολείων Τυμπακίου Μεσσαράς, 7/12/2014, με θέμα «Διατροφή – παιδική παχυσαρκία». Εισηγήτρια η κ. Μαρδάνη – Αλεγκάκη Κωνσταντίνα, στις 17:00 μ.μ.και

Στις 14/12/2014, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες». Εισηγήτρια: κ. Παρασύρη Ανδρονίκη.

Σας περιμένουμε, τα παιδιά μάς περιμένουν για να συμπορευτούμε μαζί τους προς την ελπίδα!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]

 

 

http://www.creteplus.gr

Loading