Σας ενδιαφέρει! Έρχονται επιστροφές εισφορών για 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους
EFKA1_284445228

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Ο στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του συμψηφισμού.

Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι αυξομειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω αλλαγής του εισοδήματος από το ένα έτος (2015) στο άλλο (2016) θα υπάρχουν για περίπου 300.000 ασφαλισμένους, μη μισθωτούς.

Οι περισσότεροι από αυτούς βάσει και των δειγμάτων από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να λάβουν επιστροφές οι οποίες αναμένεται να «ροκανίσουν» τα πλεονάσματα του Ταμείου καθώς τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών το 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% ή 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Από τον ΕΦΚΑ καθησυχάζουν πως οι όποιες επιστροφές δεν είναι ικανές να μηδενίσουν το πλεόνασμα του Ταμείου, το οποίο στο 8μηνο εκτιμάται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ. Επισημαίνουν επίσης ότι περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν το 90% των αγροτών καταβάλλουν ήδη την κατώτατη εισφορά (οπότε και σε περίπτωση χαμηλότερου εισοδήματος, η εισφορά τους δεν πρόκειται να κατέβει).

Σύμφωνα με λογιστές οι επιστροφές για τους 300.000 ασφαλισμένους θα ξεκινούν από κάποιες δεκάδες ευρώ και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις θα φτάνουν και τις 10.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε πως όλους τους προηγούμενους μήνες οι εισφορές του ΕΦΚΑ υπολογίζονταν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Όμως από τον Οκτώβριο (και για όσους ασφαλισμένους έχει ολοκληρθωεί η εκκαθάριση του φόρου) τα νέα εκκαθαριστικά οι εισφορές θα υπολογίζονται βάσει των εισοδημάτων του 2016.

Στις περιπτώσεις που αποδειχθεί ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους ασφαλισμένους, βάσει του πρόσφατου νόμου για την αδήλωτη εργασία, η επιστροφή θα είναι άτοκη, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς τα Ταμεία. Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ο νόμος ορίζει ότι μπορεί επίσης να γίνει συμψηφισμός όπως συμβαίνει και με την φορολογική διοίκηση.

Μάλιστα δίνει τη δυνατότητα το υπερβάλλον ποσό να παραμείνει στον ΕΦΚΑ εφόσον ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.

 

 

 

 

 

athensmagazine.gr