Σας ενδιαφέρει: Πώς θα σταματήσεις τον βήχα χωρίς φάρμακα!
vixas-696x428

Το φθινόπωρο είναι εδώ και οι εναλλαγές του καιρού φέρνουν ιώσεις, αλλά και βήχα στα μικρά μας. Ειδικά ο βήχας, είναι πολύ συνηθισμένος στα παιδιά. Και αυτό γιατί σχεδόν πάντα συνοδεύει όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που είναι πολύ συχνές αυτήν την εποχή.

Δείτε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το βήχα του παιδιού σας χωρίς φάρμακα, σύμφωνα με το mother.gr.

Βέβαια, αν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο. Αν ωστόσο, ο γιατρός σας συστήσει απλώς υπομονή και ζεστά, να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να του «κόψετε το βήχα».

Δείτε με ποιους τρόπους:

-Δώστε στο παιδί να πιει ένα ζεστό ρόφημα (π.χ. χαμομήλι ή τσάι του βουνού) με λίγο μέλι και μερικές σταγόνες λεμονιού, που θα μαλακώσει το λαιμό και θα βοηθήσει στην απόχρεμψη των εκκρίσεων.

-Tοποθετήστε ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι του (εκτός εάν πρόκειται για βρέφος) ή ανασηκώστε το στρώμα στην πλευρά του κεφαλιού, ώστε να μη γλιστρούν οι βλεννώδεις εκκρίσεις προς το λαιμό κατά τη διάρκεια του ύπνου και του προκαλούν βήχα.

-Αερίστε καλά όλους τους χώρους του σπιτιού και ιδιαίτερα το παιδικό δωμάτιο. Επιπλέον, για να εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία, τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα μπολ με νερό πάνω στο καλοριφέρ.

-Αν το παιδί έχει εκκρίσεις στη μύτη του, μπορεί ο βήχας να προέρχεται από την κάθοδο των βλεννών πίσω στο ρινοφάρυγγα. Για αυτό θα πρέπει να αποσυμφορίσουμε τη μύτη. Κάνουμε ρινοπλύσεις πολλές φορές την ημέρα με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με σπρέι θαλασσινού νερού.

-Όταν κοιμηθεί, βάλτε 2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο στο πάνω από το άνω χείλος του, δηλαδή κάτω από τη μύτη, ώστε καθώς αναπνέει, να ελευθερώνεται η αναπνοή του.

-Αν ο βήχας προέρχεται από πιο κάτω, δηλαδή από το θώρακα και τους βρόγχους, τότε δώστε του να πιει μικρές ποσότητες αφεψημάτων, όπως: γάλα με μέλι (για παιδί πάνω από 12 μήνες), χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τίλιο ή γλυκάνισο. Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το μέλι είναι μαλακτικό. Είναι σα να τυλίγετε το λαιμό του με ένα κασκόλ.

-Βάλτε πάνω στο μάτι της κουζίνας μία κατσαρόλα με νερό και προσθέστε χαμομήλι ή θυμάρι ή ευκάλυπτο. Βάλτε το παιδί να αναπνεύσει πολλές φορές πάνω από την κατσαρόλα

-Δώστε στο παιδί πολύ νερό το οποίο έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.

-Βάλετε έναν υγραντήρα με δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, ειδικά όταν κοιμάται.

-Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα, με πολλούς ατμούς, ώστε να λιώσουν οι μύξες -και να ανοίγει η μύτη.