Σε «αναμμένα κάρβουνα» αγρότες στην Κρήτη: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλα ποσά
epidothseis lefta

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται πολλοί αγρότες στην Κρήτη, καθώς περιμένουν μια πολυπόθητη αλλαγή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να βρεθούν εντός του Προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Ένα πρόγραμμα που θα τους δώσει μια σημαντική οικονομική «ανάσα», αφού προβλέπεται η επιδότηση τους ακόμη και με το 60% του συνολικού ποσού για ένα Σχέδιο Βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα αυτοί που «καίγονται» είναι οι επιλαχόντες αγρότες, που είδαν τους εαυτούς τους να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, μέσα στον περασμένο Αύγουστο.

Οι αγρότες αυτοί όμως δεν πρόλαβαν να κάνουν τα χαρτιά τους και να πάρουν κωδικό για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, μιας και η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή τους σε αυτό, ήταν τα τέλη του περασμένου Ιούλη.

Αυτό που ζητούν λοιπόν από το Υπουργείο με έγγραφο που εστάλη είναι να δοθεί μια παράταση, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, τη στιγμή που ο φάκελος προς κατάθεση στην Ε.Ε. δεν έχει σταλεί ακόμη. Μάλιστα για το θέμα έχει υπάρξει κινητοποίηση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη, με το Σύλλογο να έχει στείλει σχετική επιστολή για την επίλυση αυτού του θέματος.

Μεγάλο όφελος

Παρά το γεγονός ότι το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί από την πλευρά των αγροτών προς το Υπουργείο, λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του, δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση.
Μια απάντηση που οι – μέχρι πρότινος – επιλαχόντες Νέοι Αγρότες ευελπιστούν να είναι στην κατεύθυνση στήριξης τους, μιας και η χρηματοδότηση τους ακόμη και κατά 60% μέσω του Προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο στήριγμα για τους ίδιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αφορούν τη χρηματοδότηση των αγροτών για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών τους, είτε σε επίπεδο υποδομών (θερμοκήπια κτλ), είτε σε επίπεδο εξοπλισμού (γεωργικά μηχανήματα, τρακτέρ κτλ), είτε ακόμη και σε επίπεδο ενίσχυσης της μεταποίησης και της τυποποίησης- συσκευασίας.

 

 

 

Ανδρέας Κριτσωτάκης

ekriti.gr