25 C
Αθήνα
2 Οκτωβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
Κρήτη

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο Τυμπάκι αζήτητα η παραγωγή: Τροφή για τα ζώα… η ντομάτα

tomates13

Τροφή για τα ζώα… η ντομάτα – Καθημερινά στα αζήτητα 30 τόνοι
Σε απόγνωση οι παραγωγοί στο Τυμπάκι αφού οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 25 λεπτά το κιλό, λόγω υπερπαραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα

Πολύ μικρές ποσότητες σε πολύ υψηλής ποιότητας ντομάτα πουλιούνται από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό και οι υπόλοιπες όλες έχουν μείνει απούλητες. Αυτές που έρχονται στο δημοπρατήριο και πάνε σε απόσυρση είναι εδώ και αρκετές ημέρες γύρω στους 30 τόνους ντομάτες για κάθε μέρα»!

Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, «αυτές τις ντομάτες τις διαθέτουμε στους κτηνοτρόφους. Τις δίνουμε στους κτηνοτρόφους για να αδειάσουμε τις κλούβες. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από οπουδήποτε αλλού. Βέβαια, υπάρχει ντομάτα στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε τα ξενοδοχεία, είτε τα νοικοκυριά. Ενώ και οι παραγωγοί γυρνάνε και προσπαθούν να πουλήσουν τις ντομάτες τους, χτυπώντας πόρτες, από κατάστημα σε κατάστημα.

Αλλά τι ντομάτες να μπορέσει να πουλήσει κανείς με αυτόν τον τρόπο; Μιλάμε και πάλι, στην περίπτωση αυτή, για μικρές ποσότητες ντομάτας», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Εξηγώντας μας πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό, ο συνεταιριστής μάς λέει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα ντομάτας στην ύπαιθρο, τόσο από υπαίθριες όσο και από θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπαραγωγή.

Και ενώ παλιότερα η Θεσσαλονίκη δεν είχε δικές της παραγωγές και της στέλναμε προϊόντα, τώρα βγάζει και η Θεσσαλονίκη δική της ντομάτα και καλύπτει τις ανάγκες της, με συνέπεια να μην έχει ανάγκη από τις δικές μας ντομάτες».΄

Στο μεταξύ, όπως προσθέτει, «αγορές που είχαμε του εξωτερικού αυτής της περιόδου έχουν καλυφθεί από άλλες χώρες. Δηλαδή η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, που αγόραζαν ντομάτες από μας μέχρι και τα μέσα του Ιούνη κάθε χρόνο, δεν αγοράζουν τώρα γιατί καλύπτονται από τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς».

Στο ερώτημά μας αν αυτή η ιστορία έχει να κάνει και με την Tuta absoluta, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης απαντά αρνητικά, καθότι, όπως λέει, η Tuta είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγωγή που δεν μπορούμε να διαθέσουμε. Απλά, η Tuta επιβαρύνει το κόστος παραγωγής της ντομάτας»…

Από το Πάσχα η καθοδική πορεία – Απογοήτευση για όλα τα κηπευτικά

Η καθοδική αυτή πορεία ξεκίνησε ακριβώς μετά το Πάσχα. Τις τελευταίες 15 μέρες έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και έχουν αρχίσει οι ντομάτες να μένουν απούλητες. Για τα άλλα προϊόντα, η κατάσταση είναι επίσης απογοητευτική.

«Φανταστείτε τα αγγούρια είναι στα 20 λεπτά το κιλό ή και απούλητα. Τα μικρά αγγουράκια επίσης στα 20 και στα 25 λεπτά το κιλό. Οι πιπεριές, επίσης, είναι κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Και το μόνο που έχει μια αξιοπρεπή τιμή ακόμη είναι το πεπόνι, που πουλιέται στο 1,20 ευρώ το κιλό από 50 λεπτά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Αλλά και στο καρπούζι έχει αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. «Βλέπω ότι γίνονται πωλήσεις από παραγωγούς», λέει χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει λέγοντας ότι δεν υπάρχει από την Πολιτεία κανένα ενδιαφέρον για την υποστήριξη των παραγωγών και την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Και φέρνει ως παράδειγμα την Tuta.

«Ακούνε όλοι, σκύβουν το κεφάλι συγκαταβατικά, αλλά στο τέλος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται», τονίζει.

Ο κ. Τσιμπραγάκης μιλάει και για την περίφημη συνεργασία με τους ξενοδόχους του νησιού, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά έγινε προ καιρού μια ευρεία σύσκεψη, όπου δόθηκαν υποσχέσεις ξενοδόχων, αλλά που ουδέποτε τηρήθηκαν.

 

 

Παπαδάκης Χριστόφορος

neakriti.gr

Related posts

Μαχαιρώθηκε 35χρονη από τα Σφακιά Νοσηλεύεται στην Εντατική

907@dreamfm.gr

Σαν…καρτ ποστάλ: Ιεράπετρα, Σπήλι, Άγιος, Ανώγεια, Σητεία πριν…40 χρόνια (μοναδικές εικόνες)

907@dreamfm.gr

Ο “γαμπρός” 17 ετών και η “νύφη” μόλις 14…Την έκλεψε αλλά λογάριαζε χωρίς την…πεθερά

907@dreamfm.gr

Leave a Comment