Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Σαχτούρια στη Νότια Κρήτη…. Κινδύνευσαν οι πυροσβέστες
saxtoyria2

Σε ύφεση βρίσκεται από τις 9 το πρωί η μεγάλη φωτιά στη Νότια Κρήτη και η οποία έφτασε μέχρι την Αγία Γαλήνη.

Δεκάδες πυροσβέστες καθώς και τα δύο ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.

saxtoyria3

Eνώ σύμφωνα με τα όσα είπε  o Γενικός Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Μαραγκάκης, από την πύρινη λαίλαπα κινδύνευσαν, σπίτια, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πυροσβέστες.
Η φωτιά σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει πια ενεργό μέτωπο και όπως είπε χαρακρητιστικά “Ευτυχώς αποφύγαμε την εκκένωση του οικισμού της Αγίας Γαλήνης. Είχαμε δύσκολη βραδιά“.

pyrosvestikosoma.png

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην Πόμπια του Δήμου Φαιστού, υπό έλεγχο η φωτιά στο Θέρισσο Χανίων καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις Βούτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αγιο Παύλο καταστράφηκαν δύο παραθεριστικές κατοικίες χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα σε μία προσπάθεια να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού, κάτι που έγινε χθες λόγω  των δύσκολων κακρικών συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή. Τέλος αξίαζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε κι άλλα μέτωπα φωτιάς, μικρότερης όμως έκτασης. Συγκεκριμένα φωτιά εκδηλώθηκε σε Κίσσαμο Χανίων, Χαράκι, Μαλεβίζι και άλλες περιοχές, τα οποία όμως μέτωπα τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο.

«Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στο Πέρασμα της η πυρκαγιά έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους… Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».
(Βίντεο – φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κουκουλάκης)