• 26 Απριλίου, 2024

Σε κίνδυνο η Υγεία των Ηρακλειωτών που ζουν κοντά σε πεύκα από τις… δηλητηριώδεις κάμπιες (pics)

kampies3
Οι δηλητηριώδεις κάμπιες των πεύκων που έχουν κάνει την εμφάνιση τους νωρίτερα από κάθε άλλη φορά λόγω του ζεστού καιρού, απειλούν την Υγεία των Ηρακλειωτών

Σε περιοχές που υπάρχουν πεύκα, οι κάμπιες έχουν εμφανιστεί κατακλύζοντας τα δέντρα και το έδαφος, αποτελώντας μια απειλή για τη σωματική υγεία ανθρώπων και ζώων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεκροταφείου του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς – όπως λένε- έγιναν ψεκασμοί, αλλά το αποτέλεσμα ήταν «φτωχό». Οι κάμπιες δεν καταπολεμήθηκαν και έτσι ως σήμερα σκορπούν την ανησυχία στους πολίτες.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν στο νοσοκομείο, όταν ήρθαν σε επαφή με μια κάμπια, φοβούμενοι πως θα έχουν κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης είπε μεταξύ άλλων πως οι ψεκασμοί φέτος έγιναν με τρόπο βιολογικό (ψεκασμός με βάκιλο). Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών, οι κάμπιες αυτές δεν καταπολεμήθηκαν αποτελεσματικά, αφού αυτές οι αφύσικες συνθήκες ήταν ένας ακόμη σημαντικός αρνητικός παράγοντας.

Το ζητούμενο είναι η καταπολέμηση του φαινομένου πλέον ώστε οι κάτοικοι που επισκέπτονται σημεία πρασίνου στο Ηράκλειο, τα οποία έχουν πεύκα, να μην συνεχίζουν να είναι εκτεθειμμένοι σε αυτό τον κίνδυνο.

Η δράση της κάμπιας

Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό τα ζώα μας να έρθουν αντιμέτωπα με τις κάμπιες των πεύκων. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Thaumatopoea pityocampa. Οι φωλιές τους (κουκούλια) κρέμονται στα κλαδιά των πεύκων και θυμίζουν μεγάλες μπάλες από μπαμπάκι.

Μέχρι τον Φεβρουάριο οι κάμπιες παραμένουν στα κλαδιά και τρέφονται αποκλειστικά από πευκοβελόνες. Τότε κατεβαίνουν στο έδαφος οι πρώτες πομπές. Παρελαύνουν σε μεγάλες σειρές, μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός ,τόσο νωρίτερα κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι κάμπιες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα αρπακτικά. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτύξει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό άμυνας. Στις τρίχες της πλάτης τους παράγεται η πρωτεΐνη thaumatopein (το αλλεργιογόνο), που όταν έρχεται σε επαφή με το θύμα τους ευθύνεται για την οξεία απελευθέρωση ισταμίνης.

Η ισταμίνη απελευθερώνεται με την άμεση επαφή, αλλά και μέσα από τη μεταφορά τριχών μέσω του αέρα.

kampies1 kampies2 kampies

 

 

 

 

 

www.creteplus.gr

Loading

Read Previous

Η Madeleine McCann εντοπίστηκε στην Παραγουάη – Ελπίδες για τη 12χρονη που αγνοείται από το 2007

Read Next

Σοκ από αυτοκτονία μαθήτριας ….είχε ενημερώσει, με μήνυμα σε συμμαθήτριές της.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular