Σε κραχ και ο Δήμος Φαιστού ….με το ένα πόδι στο αυτοδιοικητικό μνημόνιο.
dimos-faistoy-620x330

Ήταν, δυστυχώς, να μη γίνει η αρχή με την εμπλοκή των Δήμων της Κρήτης σε αυτοδιοικητικό μνημονιακό καθεστώς, αφού μετά το Δήμο Γόρτυνας ένας ακόμα Δήμος της ενδοχώρας, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, βρίσκεται με το ένα πόδι στο αυτοδιοικητικό μνημόνιο.

Όπως ακριβώς συνέβη και με το Δήμο Γόρτυνας, έτσι και ο Δήμος Φαιστού δεν μπορεί να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Με οικονομική “τρύπα” ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος ζητά “σανίδα σωτηρίας” από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και βρέθηκε εσπευσμένα προχθές ο δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης, που ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση ώστε να αποφευχθεί το επερχόμενο… λουκέτο!

Ο ίδιος ο δήμαρχος περιγράφει με άκρως μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του Δήμου Φαιστού. Τα ταμεία είναι άδεια και ο προϋπολογισμός είναι αδύνατο με τα μέχρι τώρα δεδομένα να χαρακτηριστεί ισοσκελισμένος, γεγονός που σημαίνει ότι μπλοκάρουν οποιουδήποτε τύπου πληρωμές. «Δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα» είναι το σήμα κινδύνου που στέλνει ο Γιώργος Αρμουτάκης, αναφέροντας: «Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα του 2015 και όλα έχουν μπλοκάρει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα έργα έχουν σταματήσει. Καύσιμα δεν έχουμε για τα οχήματα. Έχουμε οφειλές προς τη ΔΕΗ και προς τον ΕΣΔΑΚ. Εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να τακτοποιηθούν για να μπορέσει ο Δήμος μας να συνεχίσει την πορεία του», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού.

Ο Γιώργος Αρμουτάκης βρέθηκε προχθές στο υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσει τις εναλλακτικές, όπως μία έκτακτη επιχορήγηση, ούτως ώστε ο Δήμος να μπορεί να λειτουργήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, η μοναδική λύση είναι το λουκέτο, μιας και ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με την απόκλιση στα ταμεία να αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι δύσκολο, για φέτος τουλάχιστον, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Μας άκουσαν στο υπουργείο με προσοχή και ενδιαφέρον. Κατάλαβαν το πρόβλημα. Εκφράσαμε τη βούλησή μας να εξυγιάνουμε το Δήμο. Και περιμένουμε να δούμε», εξήγησε ο δήμαρχος Φαιστού.

 

Το “χορό” είχε ανοίξει ο Δήμος Γόρτυνας

Πρόκειται για το δεύτερο Δήμο της Κρήτης που μπαίνει σε καθεστώς εξυγίανσης μετά το Δήμο Γόρτυνας και το δήμαρχο Νίκο Σχοιναράκη, ο οποίος είχε ζητήσει την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων για να καταφέρει ο Δήμος να μείνει ανοικτός…

Ο δήμαρχος Γόρτυνας είχε επίσης προ ημερών επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας και εκείνος έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. «Είμαστε σε οριακό σημείο. Αν δεν έρθει βοήθεια έως τις 30 Μαρτίου, δε θα έχουμε ούτε ευρώ ακόμα και για τα καύσιμα. Έτσι, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου Γόρτυνας», είχε αναφέρει σε δραματικούς τόνους μετά την επίσκεψή του στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Ο κ. Σχοιναράκης κατέθεσε υπόψη του υπουργού σειρά προτάσεων για την εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τη λειτουργία του Δήμου.

Νικολέτα Σφακιανάκη, Μπάμπης Σαββίδης

http://www.neakriti.gr